Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da polis şiddetine karşı sokağa çıkan protestoculara ateş açıldı, en az 12 kişi hayatını kaybetti

Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya’da on binlerce insan polis şiddetine karşı sokakta. Polis bu hafta, ülkenin en büyük şehri Lagos’ta eylemcilere ateş açmaya başladı ve en az 12 kişi öldü. 

Uluslararası Af Örgütü’nün açıklamasına göre salı (20 Ekim) günü Nijerya’da özel kuvvetler, polis şiddetine karşı sokağa çıkan en az 12 kişiyi öldürdü. Örgütün Nijerya yöneticisi Osai Ojigho, “Bu saldırılar kesinlikle yasadışı infaza giriyor. Derhal soruşturma başlatılmalı ve failler, adil yargılama süreciyle cezalarını almalı” dedi.

Nijerya’da 3 Ekim günü bir kişi, devletin özel kuvveti Soygun Karşıtı Özel Timi (SARS) yetkilisi tarafından öldürüldü. Bu olayın videosunun sosyal medyada yayılmasının ardından Nijerya halkı sokağa çıktı. Yetkililer görüntülerin sahte olduğunu iddia edip videoyu çeken kişiyi tutukladı ancak bu durum daha çok öfkeye neden oldu. Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, 11 Ekim günü SARS’ı dağıttı, yerine hemen yeni bir birim kurdu.

Birkaç haftadır süren barışçıl eylemlerde bu hafta polis şiddeti baş gösterdi. Polis, eylemde Nijerya bayrağını sallayarak mili marşı söyleyen protestoculara ateş açtı. Oturarak ve şarkı söyleyerek eylem yapan insanlar, karanlığın çökmesinin ardından silah sesleri duyunca panik içinde koşmaya başladı. 

Nijerya polisinin insan haklarını ihlal etmesi yeni bir olay değil. Ancak bu sefer kurban profili orta sınıf, eğitimli gençlerden oluşuyor.

Ülkede milyonlarca gencin katıldığı eylemler, polis şiddetine rağmen büyümeye devam ediyor. Nüfusunun yarısı 19 yaşının altında olan Nijerya’da bu protestoların, hükümet için daha büyük bir krizle sonuçlanabileceği belirtiliyor.  

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.