Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi kongresinde konuştu: “Türkiye’nin önündeki en acil sorun, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen yamalı bohça yapıdır”

Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu önderliğinde kurulan Gelecek Partisi’nin 1. Olağan Genel Kongresi yapıldı. Gelecek Partisi, il ve ilçe kongrelerini yaptıktan sonra büyük kongresini Anfa Altınpark’ta düzenledi. “Gelecek Senin, Gelecek Türkiye’nin” ve “Burdayız” sloganıyla yapılan kongreye salgın nedeniyle delegeler, parti görevlileri ve basın mensupları dışında kimse alınmadı. Kongrenin tamamlanmasıyla Gelecek Partisi, seçimlere katılma yeterliliğini sağlamış oldu. Kongrede, genel başkanın yanı sıra, 60 üyeli Parti Yönetim Kurulu (PYK) ile Etik Kurulu ve Disiplin Kurulu üyeleri de seçildi. Seçime blok liste ile giren Davutoğlu, oy kullanan delegelerin tümünün oyunu alarak yeniden Gelecek Partisi Genel Başkanı  seçildi.

12 Aralık 2019’da kurulan Gelecek Partisi’nin 1. Olağan Genel Kongresi’nin yapıldığı salona “KHK mağdurları” ve “emeklilikte yaşa takılanlar”a ilişkin afişler asıldı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, saat 10.00’da başlaması beklenen kongreye yaklaşık iki saat geç geldi. Davutoğlu kongredeki konuşmasına, İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı dileyerek başladı. Türkiye’de “korku eşiğinin aşıldığını” belirten Davutoğlu, “Türkiye’nin önündeki en acil sorun, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen yamalı bohça yapıdır” dedi.

Kongrede önemli mesajlar veren Davutoğlu’nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Artık iktidar korkuyor”

Gelecek Partisi’nin “iktidarı korkuttuğunu” söyleyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Muhalif gazetecilerin karşısına çıkmaktan korkuyorlar. Gerçek soruları cevaplama cesaretleri yok. Muhalefet partilerinden korkuyorlar. Muhalefet liderleri ile konuşmaktan, karşı karşıya gelmekten korkuyorlar çünkü verecekleri cevap yok. En kötüsü, halktan yani sizden korkuyorlar. Çevrelerinde yüzlerce koruma, izole hayatlar yaşıyorlar. İnsana, gerçeğe, sokağa değmeden yaşanan bir rüya içindeler. Ve bu rüyadan uyanmak istemiyorlar. İktidarın rüyası artık vatandaşın kâbusudur. Biz bu kâbusa son vermek için geliyoruz.”

“Türkiye’yi yalandan kurtarmak için buradayız”

Ahmet Davutoğlu, “Geçmişi değil geleceği, nefreti değil sevgiyi, öfkeyi değil merhameti, korkuyu değil ümidi, haksızlığı değil adaleti, sefaleti değil refahı konuşmak için buradayız. Türkiye’yi tabulardan, korkulardan, yasaklardan, yoksulluktan, yolsuzluktan ve yalandan kurtarmak için buradayız” diye konuştu.

“Korku eşiği aşıldı”

Konuşmasının büyük bir bölümünde iktidarı eleştiren Davutoğlu, “Onlar ifade hürriyetine, insan haklarına, milletimizin farklılıklarına saldırmaktan korkmadılar. Onların tüm baskılarına, tehditlerine, kolluk güçlerine, şantajlarına rağmen biz de onların oluşturduğu bu korku ikliminden korkmuyoruz. Siz de huzurlu bir Türkiye, hukuk devletinin olduğu bir Türkiye, akraba kayırmacılığın olmadığı bir Türkiye istemekten korkmayın. Nitekim artık korku eşiği aşıldı” dedi.

Ahmet Davutoğlu: “Artık korku eşiği aşıldı.”

“Güçlendirilmiş parlamenter sistem modeliyle kurumsallaşmayı güçlendireceğiz”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştiren Davutoğlu, partisinin iktidar olması durumunda güçlendirilmiş parlamenter sistemi devlet hayatında kurumsallaştıracaklarını söyledi. Davutoğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistem önerilerinin detaylarını önümüzdeki hafta kamuoyuyla paylaşacaklarını ve diğer siyasi liderlerle de görüşeceklerini belirtti. Davutoğlu, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile demokrasinin özünü teşkil eden kuvvetler ayrılığı ilkesini yok ederek yürütmeyi, yasamayı ve yargıyı tek bir otoritenin elinde toplamak, benzerleri bugün çevremizdeki birçok ülkede görülen demokrasisiz bir cumhuriyet anlayışı değil midir? Demokrasisiz cumhuriyetin en çarpıcı ve yıkıcı örnekliğini teşkil eden Maocu zihniyeti hâlâ savunmaya devam eden 28 Şubat artığı marjinal bir parti liderinin ‘Ülkeyi biz yönetiyoruz’ demesi içinize siniyor mu? Güçlendirilmiş parlamenter sistem modelimizi sunduktan sonra siyasi liderlerle görüşme talebinde bulunacağım. Güçlendirilmiş parlamenter sistem modeli çerçevesinde devlet hayatımızda kurumsallaşmayı güçlendireceğiz. Tekrar ediyoruz, Türkiye’nin önündeki en acil sorun bu cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen yamalı bohça yapıdır.”

Salgın nedeniyle kongreye delegeler, parti görevlileri ve basın mensupları dışında kimse alınmadı.

“Tarih cahili Macron”

Fransa ile Türkiye arasında yaşanan gerileme de değinen Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a “Tarih cahili” diye seslendi.  Davutoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da eleştirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Avrupa’da tarih cahili ve düşünce yoksunu dışlayıcı liderlik örneğinin temsilcisi olan Macron benzeri liderler Avrupa kültürünün temelini teşkil eden metinlere baksalardı bu evrensel mesajın izlerini ve Endülüs başta olmak üzere İslam medeniyet mirasının birikimini görürlerdi. Ancak Macron benzeri tarih cahili ve düşünce yoksunu liderlere verilecek cevap, geçiciliği daha önceki örneklerden belli olan ve ilan edenlerin dahi kendi hayatlarına ve tüketim alışkanlıklarına yansıtmadıkları boykot çağrıları ve hamasi söylemler değildir.

“Siyasi ahlak ve temiz siyaset belgemizi aralık ayı başında kamuoyumuza sunacağız

Davutoğlu, siyasi ahlak ve temiz siyaset belgelerini aralık ayında kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti ve şunları söyledi: “Kuvvetler ayrılığı ilkesi çerçevesinde yargıyı gerçek anlamda tarafsız ve bağımsız kılacağız. Bizim iktidarımızda yargı ne geçmişte olduğu gibi FETÖ ve benzeri yapılardan ne de bugün olduğu gibi siyasi iktidardan talimat baskısı altında olacaktır. Siyasi ahlak ve temiz siyaset belgemizi de aralık ayı başında kamuoyumuza sunacağız. Şeffaflık, hesap verilebilirlik, siyasi ahlak, kamu istihdamı ahlakı gibi unsurları kaplayan bu belgede başta ihale rejimi olmak üzere yolsuzluklarla mücadele ana hatlarını da açık ve net bir şekilde ortaya koyacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.