Bursa’da koronavirüs ile mücadelede son durum – Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan: “Koronavirüs vakaları şehirde zirve noktasına ulaşmış durumda”

Türkiye’de İstanbul ve Ankara’dan sonra en kalabalık illerden biri olan Bursa’da da koronavirüs vakaları hızla artmaya devam ediyor. Bursa Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın artan vakalar üzerine açıkladığı yeni koronavirüs önlemlerinin il genelinde nasıl uygulanacağına dair açıklama yaptı. Vaka sayılarında son zamanlarda dünya genelinde ciddi artışların yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, eğlence mekanlarının ve sosyal alanların saat 22.00’ye kadar hizmet verebileceği duyuruldu.

“Vakalar tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da zirve noktasına  ulaşmış durumda”

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, koronavirüs salgınının kentteki seyrini ve sağlık emekçilerinin son durumunu Medyascope’a değerlendirdi. Türkkan, Bursa’da, salgın başladığından bu yana ilk kez bu kadar çok vaka görüldüğünü, hastanelerde boş yatak kalmadığını belirterek şöyle konuştu:

Biz Bursa Tabip Odası olarak hiçbir veriye ulaşamıyoruz. Ancak arkadaşlarımızdan aldığımız duyumlar ve Hayat Eve Sığar uygulamasındaki vaka yoğunluğu haritalarına göre salgın şu anda Bursa’da hiç olmadığı kadar yüksek seviyeye gelmiş durumda. Bursa’nın tüm ilçelerinde, Sağlık Bakanımızın da söylediği gibi, vaka sayıları iki-üç kat artmış görünüyor. Hastanelerde boş yatak bulmak imkansız hale gelmeye başladı.”

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan

“Ek ödemeler adaletli bir şekilde yapılmıyor”

Ek ödemelerini alamayan hekimlerin istifa ettiğini belirten Türkkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, istifa ve izinlerin yasaklanmasının çözüm olmadığını söyleyerek şöyle seslendi:

“Her ne kadar İstanbul, Ankara gibi şehirler ön plana çıksa da Bursa’da da salgının seyri hiç iç açıcı değil. Mart ayından bu yana salgınla en ön cephede savaşan hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız büyük bir özveriyle bu mücadelelerini sürdürüyorlar. Büyük bir riskle çalışmalarına, ailelerini bile çok kısıtlı sürelerde görmelerine karşın, halen haklarını tam olarak alamıyorlar. Koronavirüsün başından bu yana 133 sağlık çalışanı hayatını virüs nedeniyle kaybetti. Hayatını yitirenlerin 56’sı hekim. Türkiye’de hangi meslek grubunda bu ölüm oranı var! Buna rağmen koronavirüs sağlık çalışanları için hâlâ meslek hastalığı olarak tanınmış değil. Ek ödemeler adaletli bir şekilde yapılmıyor.

Kamuda çalışan onlarca meslektaşımız istifa edip ya özele geçti ya özel muayenehane açtı ya da emekliye ayrıldı. İstifa eden hekimlerimize kızmak yerine, bunun nedenlerini irdelemek gerekiyor. İstifayı, izne ayrılmayı yasaklamak çözüm değildir. 

Sağlık Bakanlığı’na hakkımız olan ek ödemelerin hakkaniyetli bir şekilde yapılması ve koronavirüsün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak tanınması için çağrıda bulunuyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.