Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo aralarında Türkiye ve Fransa’nın da olduğu yedi ülkeyi ziyaret edecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün (10 Kasım) yaptığı açıklamada, ABD’nin Avrupa ve Ortadoğu’daki müttefikleriyle temaslarda bulunmak üzere 13-23 Kasım 2020 tarihleri arasında Fransa, Türkiye, İsrail, Gürcistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a gideceğini açıkladı. Pompeo, dün yaptığı başka bir açıklamada ise 3 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Joe Biden’a kaybeden ABD Başkanı Donald Trump’ın yasal oyların sayılmasının ardından tekrar başkan olacağını öne sürdü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün (10 Kasım) düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Avrupa ve Ortadoğu’daki müttefikleriyle temaslarda bulunmak için 13-23 Kasım 2020 tarihleri arasında Fransa, Türkiye, İsrail, Gürcistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’a gideceğini açıkladı. Pompeo, görüşmelerde BAE -İsrail Barış Anlaşması, İran sorunu ve dünya çapında dini özgürlüklerin geliştirilmesi gibi konuların ele alınacağını söyledi.

Pompeo cuma günü (13 Kasım) Paris’e gitmek üzere ABD’den ayrılacak. ABD Dışişleri Bakanı, ilk adresi olan Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüşecek.

Paris’ten sonra Türkiye’ye geçecek olan Pompeo, İstanbul’da İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos ile görüşecek. Bu görüşmede bölgede ve Türkiye’de dinle ilgili meselelerin ele alınması ve dünya çapında dini özgürlüklerin geliştirilmesi amaçlı bir görüşmenin yapılması planlanıyor.

Pompeo, ziyaretlerinin devamında ise Gürcistan, İsrail (Kudüs), Suudi Arabistan, BAE ve Katar’a gidecek. Gerçekleştireceği ziyaretler hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada Pompeo, ziyaretlerin amacının Trump yönetiminin “Ortadoğu’da barış ve işbirliğinin tesisi için gösterdiği tarihi çabaların” ele alınması olduğunu belirtti.

Öte yandan Pompeo, seyahat planının belli olmasının ardından ABD’nin Fox News kanalına verdiği demeçte tüm yasal oyların sayılmasının ardından Donald Trump’ın tekrar başkan seçileceğini ve ABD’de “ikinci Trump döneminin” başlayacağını öne sürdü. “20 Ocak’ta kim Beyaz Saray’a giderse gitsin güzel bir geçiş dönemi yaşayacağımıza eminim” diye konuşan Pompeo’nun açıklamalarına çok sayıda Demokrat isim tepki gösterdi.

Derleyen: Gülçin Karabağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.