Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ordusu, namaz uygulamalarını kullanan Müslümanlar’ın konum verilerini satın almakla suçlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusunun, Müslümanlar arasında yaygın olarak kullanılan namazla ilgili cep telefonu uygulamalarından çok sayıda insana ait konum verilerini satın aldığı öne sürüldü. ABD merkezli haber sitesi Vice’ta yer alan habere göre ABD ordusu, içlerinde güvenlik şirketlerinin de yer aldığı üçüncü kişilere satılan bu bilgileri, orduya bağlı özel birliklerin denizaşırı operasyonlarında kullanıyor.

Vice’a bağlı çalışan çevrimiçi dergi Motherboard’da yer alan habere göre, dünya üzerinde 98 milyondan fazla kullanıcısı bulunan ve kullanıcılara namaz vakitleriyle birlikte kıblenin yerini gösteren Muslim Pro adlı uygulama, kullanıcılarının kişisel verilerini ABD ordusuna satan uygulamalardan yalnızca biri. ABD ordusunun veri satın aldığı uygulamalar arasında Müslüman kullanıcılar tarafından tercih edilen çevrimiçi tanışma programı Muslim Mingle ve San Francisco merkezli seri ilan uygulaması Craigslist ile beraber birçok farklı uygulama yer alıyor. 

Haberde ayrıca halkın kullanımına açık kamu kayıtları, teknik analizler ve uygulama geliştiricileriyle yapılan görüşmeler sonucunda ABD ordusunun konum verilerini elde etmek için iki farklı veri akışını kullandığı belirtiliyor.

Ordunun veri akışında rol oynayan şirketlerden biri Locate X adı verilen bir programla veri akışı sağlayan “Babel Street”. Habere göre ABD Özel Operasyonlar Komutanlığı (USSOCOM), veri akışını kolaylaştıran Locate X‘e ve metin analizlerinde kullanılan ek uygulama Babel X‘e erişim hakkını geçen nisan ayında satın aldı. USSOCOM ayrıca, programın ek lisanslarını satın almak için yaklaşık 91 bin dolarlık ödeme yaptı.

USSOCOM sözcüsü Tim Hawkins yaptığı açıklamada, Locate X’i satın aldıklarını doğrulyarak “Yazılıma erişimimiz, denizaşırı düzenlenen operasyonları desteklemek için kullanılıyor. Sivil özgürlükleri korumak için gerekli prosedürlere ve politikalara kesinlikle uyuyoruz” dedi.

İddialar karşısında Babel Street adlı şirketin yönetiminden henüz bir açıklama yapılmadı.

Orduya sağlanan diğer veri akışı ise uygulamaların konum bilgilerini barındıran ve bu verileri içerisinde ordunun da bulunduğu çok sayıda farklı kuruluşa satan X-Mode şirketi.

Haberde, dünyadaki bazı şirketlerin reklam verenlerden kullanıcıların konumlarına ulaşabilmeleri için ek ödeme aldıkları ve ayrıca konum verilerini “yazılım geliştirme kiti” (SDK) adı verilen araçlardan aldığı belirtiliyor. Veri akışında Babel Street’ten farklı bir yol izleyen X-Mode da SDK aracılığıyla kullanıcıların konum verilerini topluyor.

X-Mode şirketinin CEO’su Joshua Anton, daha önce CNN ile yaptığı bir röportajda şirketin SDK aracılığıyla yalnızca ABD içerisinde 25 milyon ve Avrupa Birliği (AB), Latin Amerika ve Asya ülkelerinde ise 40 milyon cihazı izlediğini belirtmişti. X-Mode yetkilileri daha önce Motherboard’a verdikleri bilgilerde şirketin SDK’sının yaklaşık 400 farklı akıllı telefon uygulamasında mevcut olduğunu aktarmıştı.

Dünyanın önde gelen VPN uygulamalarından biri olan Guardian Firewall‘ın kurucusu Will Strafach ise Muslim Pro uygulamasının IOS sürümünün X-Mode’a düzenli olarak kullanıcı verilerini gönderdiğini açıklamış, Muslim Pro yöneticileri ise bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmayı reddetmişti.  

ABD’nin Oregon eyaletinin Demokrat Senatörü Ron Wyden, Motherboard’a yaptığı açıklamada, X-Mode’un ABD’deki telefon uygulamalarından toplanan konum verilerini ABD ordusuna sattığını doğruladı.

Haberde, X-Mode adına konum verilerini toplayan bazı uygulamaların konum verilerinin aktarımını kullanıcılarından gizlediği de belirtiliyor. Örneğin Muslim Pro’nun programa ait gizlilik politikasında X-Mode’dan bahsedilmiyor ve uygulamayı yüklerken veya açarken konum verilerinin aktarımını ayrıntılı olarak açıklayan herhangi bir bilgilendirme metni kullanıcılarla paylaşılmıyor. Muslim Mingle uygulamasında da benzer bir durum sözkonusu.  

Motherboard’un konuştuğu bazı uygulama geliştiricileri, kullanıcılarının konum verilerinin kiminle veya kimlerle paylaştıklarını bilmediklerini, uygulamaların gizlilik politikasının okuması halinde birkaç farklı sektör, şirket veya devlet kurumunun kişisel verilerini satın aldığını fark etmelerinin zor olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.