Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Emre Yıldır davasında 26 yıl ceza – Ablası Derya Gür: “Onlar babalarına gidip cezaevinde sarılacaklar, biz ancak kardeşimizin mezarıyla konuşabiliriz”

Dokuz yaşından 17 yaşına kadar annesinin kuzeni Vedat Tarhan tarafından cinsel istismara maruz kalan ve 29 Nisan 2019 tarihinde intihar eden Ahmet Emre Yıldır davasının karar duruşması dün (16 Kasım) Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sanık Vedat Tarhan hakkında 26 yıl hapis cezası verildi. Ahmet Emre Yıldır’ın ablası Derya Gür ile davanın sonucunu ve bu süreçte ne hissettiklerini konuştuk. 

“Bu karar içimize su serpti ama Emre’yi geri getirmeyecek”

Adalet mücadelelerinden sonuç aldıkları için daha rahat olduklarını belirten Ahmet Emre Yıldır’ın ablası Derya Gür, Vedat Tarhan’ın müebbet hapis cezası alması için bir üst mahkemeye başvuracaklarını söyledi:

“Onlar babalarına gidip cezaevinde sarılacak, görecekler. Ama ya biz? Biz ancak gidip kardeşimizin mezarıyla konuşabiliriz. Bu karar bir nebze de olsa içimizi rahatlattı. 69 yaşında bir kişiden bahsediyoruz. 26 yıl dediğiniz zaman 96 yaşına tekamül ediyor. Bir insanın 96 yaşına kadar cezaevinde kalması çok zor olduğunu düşünüyoruz. İyi hal indirimi de uygulanmadı, o yüzden bu da bizi sevindirdi. O biraz içimizi rahatlatıyor ama biz yine tekrar üst mahkemelere giderek ve haklı nedenlerimizi göstererek itirazlarımızı yapacağız. Biz daha fazla bir ceza bekliyorduk. Savcımız mütalaasını açıklarken hem zincirleme suçtan hem de Emre’nin ölümüne sebebiyetinden ağırlaştırılmış müebbet istemişti.”

“Anne, adalet gelirse dayım tekrar doğar mı?”

Vedat Tarhan’ın sadece Emre Yıldır’ı öldürmediğini tüm aileyi bitirdiğini söyleyen Gür, “Bizim canımız yandı” dedi. Kardeşinin isteğinin yerine geldiğini fakat kardeşinin geri gelmeyeceğini söyleyen Gür, sözlerine şöyle devam etti:

“Aile olarak bir burukluğumuz var. Emre bu kişinin ceza almasını istiyordu. Hiç olmazsa bugün Emre’nin isteği oldu. 26 yıl da olsa, ağırlaştırılmış müebbet cezası da olsa hiçbir şey bize Emre’yi geri getirmeyecek. Emre’nin ölümü hepimizi mahvetti. Emre bizim canımızdı, annemle babamın evladıydı… Hâlâ onu özlüyor, arıyoruz. Çocuklarımız da dayılarını soruyor. Benim oğlum ‘Anne, dayım için adalet isteyeceksiniz ya, peki adalet gelirse dayım tekrar doğar mı?’ diye sordu. Hepimizi mahvetti bu sapık.” 

“Karşı taraf hâlâ yapmadığını söylüyor”

Sosyal medyada “Emre İçin Adalet” sayfalarının olduğunu ve bu sayfanın sürekli şikayet edildiğini aktaran Derya Gür, son güne kadar karşı tarafın suçu kabul etmediğini ama adaletin yerini bulduğunu söyledi:

“Vedat Tarhan hâlâ ‘Bunu ben yapmadım, bunu yapan sapıktır’ diyor. Karşı tarafın avukatları Ceren Damar’ın, Pınar Gültekin’in avukatları gibi savunmalar yapıyor. Ne kadar savunma yapılırsa yapılsın, adalet kararını verdi. Karşı tarafın ailesiyle biz hiç iletişime geçmedik. Ama karşı tarafın ailesi son güne kadar bizimle uğraştı. Sosyal medyada ‘Emre için Adalet’ sayfamız var. Biz de oradan paylaşımlar yapıyoruz. Davadan bir gün önce Facebook’tan yaptığımız dava paylaşımında sanığın damadı o gönderi üzerinden bize tehditvari yorumlar yaptı. Ailesi hâlâ bizim iftira attığımızı, babalarının suçsuz olduğunu, aramızda bir husumet olduğunu söylüyor. Ama gerçek adalet onun suçlu olduğuna karar verdi.”

“Emre ümidini kaybetmeseydi bugün aramızda olacaktı, birlikte u zaferi kutlayacaktık”

Derya Gür ile söyleşimizi, istismara uğrayan ama susan çocukların ne yapması gerektiğini konuşarak bitirdik. Emre’nin davası tüm çocuklara yol olsun” diyen abla Gür, çocukların yılmamaları gerektiğini söyledi:

Emre’nin davası tüm çocuklara yol olsun, hiçbir çocuk susmasın. Üzerinden yıllar geçtiyse ‘Zaten zaman aşımına uğradı’ diyip bir susmasın. İstismarcılarıyla yüzleşmek, savcılığa gitmek çok zor biliyorum. Benim kardeşim de çok zor başardı bunları. Bir yerde ümidi bitti, devamını getiremedi. Ama bu diğer çocuklara yol olsun. Yılmasınlar, bıkmasınlar… Onların hayatlarını çalanlar da hak ettiği cezayı alsınlar. Bugün Emre, ümidini kaybetmeseydi aramızda olacaktı, Emre’yle birlikte bu zaferi kutlayacaktık.”

İbrahim Yayan’ın 21 Ağustos 2019 tarihinde aile bireyleriyle yaptığı söyleşi 

Ne olmuştu?

Dokuz yaşından 17 yaşına kadar annesinin kuzeni Vedat Tarhan tarafından cinsel istismara maruz kalan Ahmet Emre Yıldır, Tarhan ile buluştuğu bir gün, yaşadıklarını konuşarak ses kaydına aldı. Yıldır Mart 2019’da, davanın en önemli delili olan ses kaydının da içinde bulunduğu dilekçeyle Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık makamının 52 gün boyunca işlem yapmamasından dolayı Yıldır, 29 Nisan 2019 tarihinde intihar etti. Yıldır’ın intiharından bir gün sonra sanık Tarhan, “nitelikli cinsel istismar” suçundan tutuklandı. Dört ay cezaevinde kalan Tarhan, ilk duruşmada tahliye edildi. Yıldır ailesi ve avukatları Merve Uçanok, tahliye kararına itiraz etti. Çanakkale’ye giderken yakalanan sanık Tarhan, 19 Ağustos 2019 tarihinde Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. Yedi duruşması yapılan davanın karar dünkü duruşmasında sanık Vedat Tarhan 26 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.