Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hak ettikleri tazminatları yıllardır ödenmeyen Somalı maden işçileri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan, sorunlarının en geç 15 Ocak’a kadar çözüleceği yönünde söz aldı

Hak ettikleri tazminatları yıllardır alamayan Soma Uyar Madencilik işçileri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan, sorunlarının en geç 15 Ocak 2021 tarihine kadar çözüleceği yönünde söz aldı. İşçiler dün (16 Kasım), İzmir Vilayetler Evi’nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmüştü.

Soma Uyar Madencilik işçileri, seslerini duyurabilmek için 12 Ekim’de Ankara’ya yürüyüş kararı aldı. İşçiler yürüyüşün ilk gününde Soma meydanında yüzlerce kolluk gücü mensubu tarafından iki saat fiilen gözaltına alındı. Gözaltından sonra serbest bırakılan işçiler, Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin mezarlığına kadar yürüdü ve burada beş gün boyunca bekledi.

Yetkililerle ilk görüşme, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Hasan Hüseyin Erdoğan ile Ankara’da yapıldı. Ancak Erdoğan’ın “Benim yetkim yok” demesi üzerine görüşmeden bir sonuç çıkmadı.

İşçiler bunun üzerine Salihli Durasallı’ya gitti. Yürüyüşçüler burada gece saat 04.30’da gözaltına alındı ve kısa süre sonra serbest bırakıldı. Salihli’de bir hafta bekleyen işçiler, ikinci kez müzakere zemini oluşması üzerine, AKP Grup Başkanvekili, Cumhurbaşkanı Danışmanı Özlem Zengin ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir görüşme gerçekleştirdi. Zengin, on gün süre istedi ve mutlaka bir çözüm yolu bulacağını söyledi. Soma’ya somut bir çözüm önerisi olmadan dönmeyeceklerini belirten işçiler, Manisa’nın Kırkağaç Çamı mevkiinde verilen sözün tutulup tutulmadığının takibini yapmak için nöbetlerini sürdürdü.  Verilen sözün dolmasının üzerinden iki gün geçtikten sonra işçiler tekrar yola çıktı.  Yolları defalarca kesilen, gözaltılarla yürümeleri engellenen işçiler Uşak yolundayken Gölmarmara’da, Manisa Valisi’nin görüşme daveti geldi. Sendika heyeti önce valiyle, ertesi gün de Ankara’da İçişleri ve Enerji bakan yardımcılarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Sorunun çözümü için İçişleri, Enerji ve Çalışma bakanlıkları bürokratlarından oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyon, görevini tamamlayıp bakanlıklara görüş bildirdi. İşçiler bunun üzerine dün (16 Kasım) İzmir Vilayetler Evi’nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştü.

Görüşmede Süleyman Soylu, tazminat mağduru Soma Uyar Madencilik işçilerine tazminatlarını en kısa sürede almaları için çalışacağını söyledi. Heyetin taleplerini dinleyen Soylu, “Bana ocak ayının 15’ine kadar süre verin. Ben söylüyorum. Bu süreye varmadan mutlaka bir çözüm üreteceğiz” dedi.

Ermenekli maden işçileri de sorunlarına çözüm bekliyor

Bağımsız Maden-İş Sendikası aynı zamanda Ermenek’te de maden işçilerinin maaş ve tazminat alacakları için direnişini sürdürüyor.

Ermenkli maden işçilerinin sorunlarını da dile getirilmesi üzerine Soylu, Karaman Valisi’ni arayarak konuştu. Soylu, sendikanın talepleri doğrultusunda Ermenek işçilerinin sorununun iki gün içinde çözüme kavuşturulacağını söyledi.

Bağımsız Maden-İş heyeti, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, ocak ayının 15’ine kadar aktif bir takip süreci yürüteceklerini, şayet söz verilen süre içinde çözüm gerçekleşmez ise 16 Ocak’ta Ankara’ya yürüyüşlerine yeniden başlayacaklarını iletti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.