Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ücretsiz izne çıkarılan Sinbo işçileri fabrika önüne çadır kurdu: “Bin lira ile nasıl geçinelim?”

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Sinbo işçileri, sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkartılmalarına karşı fabrika önünde çadır kurarak direnişe başladı. İstanbul Haramidere’deki fabrikanın önüne çadır kuran işçiler, bugün basına açıklama yaptı.

Açıklamayı ücretsiz izne çıkarılan Sinbo işçisi Hüsne Kuralay okudu. Fabrikada şu ana kadar 200 işçinin testinin pozitif çıktığını belirten Kuralay, “Pozitif vakaların büyük bir kısmı son bir ayda yaşanmıştır. Pozitif çıkan işçilerin çalıştığı bölümlerde hiçbir önlem alınmadan, hatta temas etmiş işçilere test yapılmadan üretim devam etmektedir. Ustabaşılar, şefler, işçi sağlığı uzmanı, işyeri hekimleri çarkların dönmesi için patron adına işçiler üzerinde baskı kurmakta, ihmallere göz yummaktadırlar” dedi.

Sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkarıldıklarını vurgulayan Kuralay, talepleri karşılanana kadar geri adım atmayacaklarını söyledi. Kuralay, taleplerini şöyle sıraladı:

  • “7244 sayılı geçici yasa iptal edilsin, tüm çalışanlara iş ve gelir güvencesi sağlansın.
  • Keyfi ve hiçbir hukuki dayanağı olmadan ücretsiz izin saldırısı ile karşı karşıya kalan üyelerimizin hak kayıpları giderilsin, ücretsiz izin uygulaması sonlandırılsın.
  • Sendikaya üye olma hakkı başta olmak üzere sendikal haklara dönük yasadışı saldırılar son bulsun. Çalışma saatleri ve koşulları salgının açığa çıkardığı gerçekler üzerinden, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri esas alınarak düzenlensin.
  • Tüm çalışanlara fazla mesaiye kalmadan geçimini sağlayacakları ücret verilsin.
  • Koronavirüs pozitif çıkan bölümler başta olmak üzere tüm fabrikada genel karantina önlemleri alısın, işçiler ücretli izne çıkarılsın.
  • Yönetimin talimatıyla, ustabaşı ve şeflerin hayata geçirdiği baskı, mobbing, tehditler sonlandırılsın, ilgili bakanlıklar ve birimleri fabrikaları denetleyerek görev ve sorumluluklarını yerine getirsinler, patronların her türlü keyfi tutum ve dayatmasını örtbas etmekten vazgeçsinler.”

Medyascope’a konuşan işçiler, “Bin lira ile nasıl geçinelim? Kirayı faturayı nasıl ödeyeceğiz?” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.