Türkiye’nin ilk ilçe bazında toplumsal cinsiyet eşitliği endeksi açıklandı: “En eşitlikçi iller İstanbul, İzmir ve Çanakkale”

YANINDAYIZ Derneği, ekonomik, sosyal ve siyasi yaşamda cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Kanada Büyükelçiliği ve İstanbul Üniversitesi işbirliğinde, Türkiye’nin ilk ‘’İlçe Bazında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’’ni hazırladı. Bir seneden uzun süren çalışma sonucunda çıkan 300 sayfalık rapor bugün (19 Kasım) basına açıklandı. 

Nur Ger: “Toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerleme kaydedilmiyor”

Toplantı, YANINDAYIZ Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger’in konuşması ile başladı. İlk defa ilçe bazlı toplumsal cinsiyet eşitliği endeksi hazırlamış olmaktan mutlu olduklarını söyleyen Ger, Türkiye’de toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikler alanında ilerleme kaydedilmediğini belirtti:

“Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliği alanında son dönemde ülke çapında yapılan çalışmalara rağmen kaplumbağa hızında yol alıyor. Toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikler alanında henüz kayda değer bir ilerleme sağlanmış değil. Dayanak noktamız kadına tanınan tüm fırsatların erkeklerle eşit olmasıdır.”

Murat Şeker: “Biz bu çalışmayla sadece bir fotoğraf çekiyoruz”

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker, bir buçuk senelik çalışmanın detaylarını ve raporun özetini açıkladı. Sunumunda yöntem ve sonuçlardan bahseden Şeker, çalışmanın 81 ilde, 234 ilçede yapıldığını söyledi: 

“Türkiye gibi büyük ülkelerde şehirler ve bölgeler arası farklılıklar çok yüksek. Şehirlerin içindeki ilçeler arasında bile fark çok yüksek. Biz bu çalışmayla sadece bir fotoğraf çekiyoruz. Bundan iki-üç yıl sonra bu çalışma nasıl değişeceğini görmemiz için önemli bir kaynak olacak.”

Raporun detayları

Genel skorda, ilk ona giren ilçelerden beşi İstanbul’da, üçü İzmir’de, diğer ikisi Çanakkale ve Ankara’da bulunuyor. Politik katılım ve karar alma konusunda en eşitlikçi ilçeler Kadıköy, Karşıyaka, Bakırköy, Beylikdüzü ve Çanakkale Merkez.

Rapor, politik katılım ve karar almaeğitimekonomik yaşam ve kaynaklara erişimsağlık ve spor olmak üzere dört ana boyutta incelendi. Bu kapsamda 100 bin ve üzeri nüfusa sahip olan 225 ilçe ile 100 binden fazla nüfusa sahip olmayan dokuz ilin en fazla nüfusu olan ilçeleri endeks kapsamında değerlendirildi. Endeks sonuçlarına göre İzmir’den Karşıyaka, İstanbul’dan Kadıköy, Bakırköy, Beylikdüzü, Çanakkale’den Merkez, Ankara’dan Çankaya ilçeleri diğer ilçelerle karşılaştırıldığında ve ana endeks değerlendirildiğinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin en yüksek olduğu ilçeler oldu. Rapora interaktif bir şekilde ulaşıp ilçelerin sıralamalarına bakabilirsiniz

Öne çıkan ilçeler 

Politik katılım ve karar alma alanında Kadıköy, Karşıyaka, Bakırköy Beylikdüzü ve Çanakkale Merkez, eğitim alanında Beşiktaş, Bornova, Bahçelievler, Karşıyaka ve Muğla Menteşe, ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim alanında Karşıyaka, Çukurova, Konyaaltı, Mersin Yenişehir ve Beşiktaş, sağlık ve spor boyutunda ise Gaziantep Şahinbey, Yalova Merkez ve Bolu Merkez ilçeleri öne çıktı. 

Endeks sonucuna bakıldığında, politik katılım ve karar alma ile ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim alanında en iyi durumda olan ilçelerde bile eşitlik sağlanmıyor. Bu konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Murat Şeker, “Yerel yönetimlerin bunları görüp bu alanda kadınlara yol açması gerekiyor” dedi.

Aşağıdaki görsellerde görüleceği üzere, Beşiktaş ve Beylikdüzü’ne bakıldığında en yüksek puanlı 10 ilçe arasında yer almasına rağmen Beylikdüzü’nde kadın belediye meclis üyesi sayısı sekiz, erkek belediye meclis üyesi sayısı 29. Beşiktaş’ta ise kadın belediye başkan yardımcı sayısı bir, erkek belediye başkan yardımcı sayısı beş. 

Raporun veri setine ve tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.