Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: FDA Trump’a uygulanan koronavirüs tedavisinin halka uygulanmasına onay verdi, Almanya’da önlemlere direnen kişinin kendini Naziler’e direnen Sophie Scholl’e benzetmesi viral oldu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın geliştirdiği koronavirüs aşısının dağıtımına aralık ayı içinde başlanacağını duyurdu. Çevrimiçi yapılan G20 zirvesinde üye ülkeler, salgınla ortak mücadele edilmesi kararını aldı. Avrupa’da günlük vaka sayıları 300 bine yükseldi, son iki ayda vaka sayıları beş kat arttı. ABD’de uzmanların uyarılarına rağmen Şükran Günü seyahatleri sebebiyle vaka sayılarının arttığı açıklandı. FDA, Donald Trump’a uygulanan koronavirüs tedavisinin halka uygulanması için onay verdiğini açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Zelal Direkci derledi. 

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA): Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın geliştirdiği aşıların dağıtımına aralık ayı içinde başlanacak

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTech ve Moderna‘nın yüzde 95 oranında etkili olduğu belirtilen koronavirüs aşılarının dağıtımına aralık ayı içinde başlanacağını duyurdu. FDA’nın pazar (22 Kasım) günü yaptığı açıklamaya göre Pfizer -BioNTech ve Moderna aşılarının, yıl sonuna kadar 20 milyon kişiye uygulanması planlanıyor. FDA’nın aşı danışmanları, aşının üretimi için 10 Aralık’ta Pfizer-BioNTech ve Moderna ile görüşeceklerini söyledi.

Beyaz Saray’ın aşı programı Warp Speed‘in yöneticisi Moncef Slaoui, “Planımız aşıları 24 saat içinde gönderebilmek” dedi. Slaoui, Ocak 2021’den itibaren her ay 30 milyon kişiye aşı yapılmasını planladıklarını sözlerine ekledi. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci ise “Aralık ortasına kadar 20 milyon insanın aşılanması planlanıyor” dedi.

ABD’de yakın tarihte yapılan anket sonuçlarına göre 10 ABD vatandaşından dördü, koronavirüs aşısı olmak istemediklerini söylüyor.

G-20 zirvesinden salgınla ortak mücadele kararı çıktı

Bu yıl Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı G20 zirvesine, Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yetkililer katıldı. İki gün süren çevrimiçi toplantıda gündemde koronavirüs salgını vardı. Ülkelerin yetkilileri, koronavirüsle mücadelede ortak hareket edilmesi konusunda karar aldı. Zirvede, aşıların adil dağıtımı için “acil finansman ihtiyaçlarını karşılama” konusunda fikir birliği sağlandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zengin ülkelerin koronavirüs için aşı anlaşmaları yapmışken, gelişmemiş ülkeler için bir anlaşma yapılmadığının altını çizerek, “Küresel aşı ittifak grubu GAVI ile konuşup bir an önce harekete geçmeliyiz” dedi.

Zirvenin kapanış bildirisinde “Tüm insanlar için uygun fiyatlar ve eşit erişim sağlamak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız” denildi.

Almanya’da koronavirüs önlemlerine karşı direnirken kendini Naziler’e direnen Sophie Scholl’e benzeten kadın viral oldu

Almanya’da hükümetin salgına karşı aldığı önlemler protesto ediliyor. Cumartesi (21 Kasım) günü Hannover kentindeki protestolar sırasında Kasseli Jana isimli kadın, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda “Kendimi Nazilere karşı direnen ve 1943’te idam edilen Sophie Scholl’a benzetiyorum. Direnişte aktif olduğum, konuşmalar yaptığım, protestoya gittiğim, broşür dağıttığım için kendimi Sophie Scholl gibi hissediyorum” dedi. Jana’nın bu sözleri, sosyal medyada kısa sürede viral oldu.

Almanya’da daha önce de Kasseli Jana’nınkine benzer videolar paylaşıldı. Geçen hafta 11 yaşındaki bir kız çocuğu, protestolar sırasında kendisi Anne Frank gibi hissettiğini söyledi.

Kısıtlamalara karşı çıkan protestocular, Nazi Almanyası’nda Yahudiler’e zorla dayatılanların aynılarını yaşadıklarını dile getiriyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, halkın bu tepkileri üzerine resmi Twitter hesabından, “Kendini Sophie Scholl ya da Anne Frank’e benzetenler, onların ne kadar cesur olduklarını gözardı ediyor. Koronavirüs önlemlerini protesto edenlerle Nazi Almanyası’na direnenler arasında hiçbir bağlantı yok. Bu yaklaşım holokostu küçümsemek, tarihin hiç onaylamadığı bir uygulamayı yeniden açığa çıkarma anlamına gelir. Koronavirüs için alınan önlemleri protesto edenler ile direniş savaşçıları arasında hiçbir bağlantı yok” açıklamasını yaptı.

ABD’de tüm uyarılara rağmen salgın Şükran Günü seyahatleriyle yayılmaya devam ediyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony S. Fauci ve diğer sağlık uzmanları, pazar (22 Kasım) sabahı yaptıkları açıklamayla, ABD’de hızla artan koronavirüs vakalarının neredeyse her eyalette görülmeye başladığını ve tedbir alınmadığı takdirde sayıların artacağını söyledi.

Amerikan Otomobil Derneği (AAA), Amerika’da bu yıl 50 milyon insanın Şükran Günü için seyahat edeceği açıklamasını yaptı. Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) uyarılarına rağmen seyahat artışı nedeniyle ABD’de 47 eyalet koronavirüs için riskli bölge ilan edildi.

CBS kanalında “Ulusla Yüzleş” programına konuk olan Fauci, “Çok zor durumdayız. Bu yüzden, kısıtlama ve önlemlere uymayan insanların sadece sayılara bakmasını istiyorum. Seyahat etseniz de etmeseniz de havaalanlarında toplanmak risk taşır. Yemek yerken veya su içerken maskenizi çıkarmanız gerekiyor. Artık bunların vaka sayılarını artıran durumlar olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu Sağlık Güvenliği Merkezi Direktörü Dr. Tom Inglesby, koronavirüs salgınının semptom göstermeyen kişilerden yayıldığını söyledi ve “Evine girmek üzere olduğunuz kişilerin virüse sahip olmadığını varsayamazsınız” dedi.

Avrupa’da salgının ikinci dalgasında son durum: Günlük vaka sayısı 300 bine yükseldi

Koronavirüs salgınının ikinci dalgasınının yaşandığı düşünülen birçok Avrupa ülkesinde vaka sayıları arttı. The New York Times ve European Center tarafından derlenen verilere göre, son aylarda vaka sayılarında beş kat artış yaşandı ve günlük vaka sayısı 300 bine yükseldi. Avrupa ülkelerinde günlük ölüm sayıları ise beş bine çıkmış durumda.  

Kasım ayının başlarında, Avusturya’da günlük vaka sayısı 599’a, Çek Cumhuriyeti’nde ise 1.244’e yükseldi. Belçika’da eylül ayı başlarında 60’tan az hasta yoğun bakımda tedavi görürken bu rakam son zamanlarda 1.474’e yükseldi.  

Bazı ülkelerde vaka sayılarında azalma görülürken İtalya, Polonya, Portekiz, İsviçre ve Avusturya da dahil olmak üzere pek çok ülkede vaka artışları hız kazamaya başladı. Fransa, İngiltere, İspanya, Romanya ve Belçika dahil diğer birçok ülkelerde vaka sayılarının düştüğü ancak ölüm oranlarının yükseldiği kaydedildi.  

Reuters’ın haberine göre, Portekiz Başbakanı António Costa, cumartesi (21 Kasım) günü 1 Aralık ve 8 Aralık tarihlerinde ülke içi seyahat kısıtlaması getirecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da ay sonundan itibaren daha sıkı tedbirlerin getirileceğini, mağaza ve restoranların kapatılacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise G20 zirvesinde, yalnızca zenginlerin kendilerini virüse karşı koruyabileceği bir dünyaya karşı olduklarını söyledi.

Salgının başladığı günden bugüne vaka oranlarında artış olmayan Güney Kore ve Japonya’da artış kaydedildi

Japonya pazar (22 Kasım) günü 2.508 yeni vaka ile salgının başladığı günden bugüne rekor bir sayıya ulaştı. Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, salgının etkili olduğu bölgelere seyahat kısıtlaması getirileceğini duyurdu.

Güney Kore, günde 300 yeni vaka olduğunu bildirdi. Geçen hafta Güney Kore’nin başkenti Seul’de konserler, konferanslar ve festivaller vaka artışları sebebiyle iptal edildi. 100 kişiden fazla kişinin bir araya gelmesi ülke genelinde yasaklandı.

Güney Koreli bir sağlık yetkilisi, salgın hızlı bir şekilde kontrol altına alınmazsa vakaların artacağı konusunda uyarı yaptı.

FDA, Donald Trump’a uygulanan koronavirüs tedavisinin halka uygulanması için onay verdiğini açıkladı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ABD Başkanı Donald Trump’a uygulanan antikor tedavisinin halka uygulanmasına onay verdiğini duyurdu. Amerika’nın biyoteknoloji şirketi Regeneron‘un hazırladığı antikor tedavisinin, salgını kontrol altında tutmak için ikinci bir seçenek olduğu belirtiliyor.

Acil durum yetkisi verilen antikor tedavisinin kimlere uygulanacağı henüz netlik kazanmadı. Regeneron, kasım ayı sonuna kadar yaklaşık 80 bin kişiye yetecek kadar ilaca sahip olunduğunu, bu sayının Ocak 2021’den itibaren 200 bin hastaya çıkacağını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.