Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle kentinde çalışan virolog Semih Tareen, koronavirüse aşıların etki etmeyeceği iddialarını Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla değerlendirdi. Doğal enfeksiyonun oluşturduğu bağışıklık ile aşının bağışıklığının farklı olduğunu savunan Tareen, bu farkı örneklerle anlattı:
Virolog hatırlatması:
— Semih Tareen (@virusfantom) November 24, 2020
Doğal enfeksiyonun oluşturduğu bağışıklık ile aşının oluşturduğu bağışıklık farklıdır. Bu gerçek, eksik veya yanlış bilgilerden dolayı saptırılıyor ve maalesef “Covid19’a aşılar etki etmez” gibi hatalı sözler ortaya çıkıyor.
Açıklayayım:
👉Pek çok virüste konak canlıdaki bağışıklığı kontrol edecek proteinler evrimleşmiştir. Örneğin, Koronavirüslerinde Nsp15 isimli protein hücre içindeki en önemli bağışıklık moleküllerinden birini (PKR) engeller. Virüsle bu yüzden çok yönlü bağışıklık oluşamaz, ama aşılarla oluşur
— Semih Tareen (@virusfantom) November 24, 2020
Bazı aşıların bağışıklık ürettiğini söyleyen Tareen, örnek olarak kansere karşı tek aşı olan HPV aşısını gösterdi.
👉Bazı aşılar sayesinde viral enfeksiyonlarda olmayandan çok daha yüksek doz antijen verilip bağışıklık üretilebilir. Örneğin, HPV aşısı normal bir viral enfeksiyonun çok daha fazlası virüs proteini vererek bağışıklığı sağlar. Önemli: HPV aşısı kansere karşı elimizdeki tek aşı.
— Semih Tareen (@virusfantom) November 24, 2020
Tareen, yeryüzünden tamamen silinen çiçek virüsü ve sığır vebasının aşı sayesinde yok edildiğini de notlarına ekledi.
👉Bir hatırlatma daha: Yeryüzünden tamamen yok edebildiğimiz sadece iki tane patojen var. İkisi de aşı sayesinde yok oldu. 1) İnsanlarda ölüm ve ciddi sakatlıklara sebep olan çiçek virüsü (poxvirus), 2) Hayvanlarda %90 ölümcül olabilen Rinderpest virüsü (sığır vebası).
— Semih Tareen (@virusfantom) November 24, 2020
Virolog Tareen, koronavirüse karşı en az 300 aşının geliştirildiğini, bunların cinslerine göre bağışıklık sistemlerini farklı şekillerde harekete geçirebileceğini belirtti.
👉Covid19’a karşı en az 300 aşı geliştiriliyor. Cinse göre bağışıklık sistemini farklı şekillerde harekete geçirebilirler. Örneğin bir zayıflatılmış virüs aşısı burundan alınıp mukosal bağışıklık sağlayabilirken bir RNA aşısı farklı yardımcı T hücresi tepkisi oluşturabilir.
— Semih Tareen (@virusfantom) November 24, 2020