Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı çevrimiçi yapılacak – CHP: “Asgari ücret 3 bin 100 lira olmalı”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 4 Aralık Cuma günü yapacak. Komisyon ilk toplantının, koronavirüse karşı alınan tedbirler nedeniyle çevrimiçi yapılmasına karar verdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu geçmiş yıllarda, ilk toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı‘nda düzenliyordu. Bakanlık ile toplantının ardından komisyon, işçi ve işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde ayrı ayrı toplanıyor, son toplantıyı yine bakanlıkta yapıyordu. Bu yıl salgın nedeniyle alınan önlemler doğrultusunda komisyon ile işçi ve işveren temsilcilerinin toplantısının nasıl yapılacağı ilerleyen günlerde belli olacak.

CHP: “Asgari ücret 3 bin 100 lira olmalıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamayla asgari ücretin en az 776 lira zamla net 3 bin 100 lira olması gerektiğini söyledi. Avrupa ülkelerine göre Türkiye’nin asgari ücret sıralamasında son sıralarda yer aldığını belirttiği açıklamada Ağbaba, Türkiye’nin, Avrupa ülkelerine göre yüksek enflasyon oranıyla dikkati çektiğini söyledi.

Döviz kurlarındaki artışın en çok asgari ücretle geçinenleri etkilediğini ve yaklaşık 10 milyon civarında çalışanın gelir kaybı yaşadığını söyleyen Ağbaba, “Merkez Bankası kur verilerine göre, 1 Ocak 2020 tarihinde dolar 5,95 liradır. Merkez Bankası’nın 13 Kasım 2020 tarihli yıl sonu dolar tahmini ise 7,90 liradır. 1 Ocak 2020 tarihinden Merkez Bankası’nın son yıl sonu dolar tahmini arasında dolarda yaşanan artış yüzde 32,77 oranındadır. Dolar kurunda yaşanan yüzde 32,77’lik artış göz önüne alındığında, 2 bin 324 lira net asgari ücrete en az yüzde 32,77 oranında zam yapılması gerekmektedir. Bu durumda asgari ücret, en az 776 lira zam ile net 3 bin 100 lira olmalıdır. Ayrıca asgari ücrette vergi kesintisine de son verilmelidir” dedi.

Temel Karamollaoğlu: “Asgari ücrette hedef yoksulluk sınırı 8 bin 85 lira olmalı”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında asgari ücretin 2 bin 482 lira olan açlık sınırının altında olmasını, “Böyle bir garabet olmaz” sözleriyle eleştirdi.

Çalışan bir insanın hangi işte çalışırsa çalışsın kendi geçimini rahatlıkla sağlayabilmesi gerektiğini dile getiren Karamollaoğlu, “Asgari ücret, 2 bin 482 lira olan açlık sınırının altında. Böyle bir garabet olmaz. Şu anda yapılması icap eden ilk ve en kolay yollardan biri asgari ücret üzerindeki vergilerin kaldırılmasıdır. O zaman asgari ücret 3 bin liraya yaklaşıyor. Ama bu yeterli olmaz. Yoksulluk sınırı tam 8 bin 85 lira. O zaman hedef yoksulluk sınırı olmalıdır. Biz bunu söylediğimiz zaman bazılarının belki kan tepesine fırlıyor, ‘8 bin 85 lirayı kim, nasıl ödeyecek?’ diye. Doğru bir anda bu gerçekleşmeyebilir ama hedefin bu olması elzem. O zaman hükümet 10, 15 ya da 20 sene sonra biz asgari ücreti yoksulluk sınırına getireceğiz diye bir hedef koymalı. Böyle bir hedef olmadan asgari ücreti belirlemek çalışana zulümdür” diye konuştu.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu: “Tüm sendikalar ortak hareket etmeli”

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), asgari ücret görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.

Sendikaların salgınla ilgili önerilerinin ve asgari ücret konusunda “insanca” yaşanacak ücret talebinin dikkate alınmasının istendiği açıklamada, “Çarkları döndüren işçiler en az maaşı alıp en çok vergiyi ödeyerek sistemin çarkları arasında ezilmemelidir. Bu nedenle hem asgari ücret vergiden muaf tutulmalı hem de asgari ücret üzerinden maaş alan işçilerimizin maaşlarının asgari ücrete kadar olan bölümü vergi dışı bırakılmalıdır” denildi.

İİSŞP, “Konfederasyonlarımız başta olmak üzere tüm olanakları ile sendikalarımız bir arada ortak mücadeleyi örmelidir. Asgari yaşam koşullarımızın iyileştirilmesi ortak mücadele ile mümkün olacaktır” diyerek tüm sendikalara ortak mücadele çağrısı yaptı.  

Derleyen: Ufuk Çeri

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.