İngiltere’de hükümetin açıkladığı toplam ölüm sayısıyla istatistik kuruluşlarının sayıları çelişiyor. İngiltere, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısına kullanım izni verirken Beyaz Saray, aşıya henüz kullanım onayı vermeyen FDA’nın direktörünü görüşmeye çağırdı. 18 Ocak’ta başlaması planlanan Avustralya Açık Tenis Turnuvası iki hafta ertelendi. Koronavirüs salgını döneminde çevrimiçi çocuk tacizi vakaları arttı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.
İngiltere’de hükümetin açıkladığı toplam ölüm sayısıyla istatistik kuruluşlarının sayıları çelişiyor
Üç farklı kuruluş tarafından derlenen günlük ölüm raporlarına göre İngiltere’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 75 bini geçti. Hükümetin açıkladığı verilere göre ise bu sayı 59 bin.
The Guardian’da yer alan habere göre Ulusal İstatistik Bürosu (ONS), NRS Sağlık Hizmetleri ve Kuzey İrlanda İstatistik ve Araştırma Ajansı (NISRA) tarafından derlenen günlük ölüm raporlarına göre İngiltere’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 Aralık Salı günü itibarıyla 75 bini aşmış durumda.
Ancak İngiltere hükümeti tarafından paylaşılan resmi verilerde bu sayının 59 bin olduğu öne sürülüyor. The Guardian’a göre Londra hükümeti, ölüm sayılarına yalnızca koronavirüs testi pozitif çıktıktan 28 gün sonra hayatını kaybedenleri dahil ediyor.
2 Aralık itibarıyla 1 milyon 400 bin vaka açıklayan İngiltere’de, hükümetin bilim danışmanlarının başındaki Patrick Vallence, nisan ayında yaptığı bir açıklamada Birleşik Krallık genelindeki ölüm sayısını 20 binin altında tutmak istediklerini söylemiş ancak virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı mayıs ayının sonunda 20 binin üzerine çıkmıştı.
İngiltere, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısına kullanım izni verdi
İngiltere hükümeti tarafından bugün (2 Aralık Çarşamba) yapılan açıklamada, bağımsız bir kuruluş olan İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Ajansı’nın (MHRA) tavsiyesiyle Amerika Birleşik Devletleri merkezli Pfizer ve Alman BioNTech şirketleri tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının acil kullanımına onay verildiği duyuruldu.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock da aşı programının gelecek haftanın ilk günlerinde başlayacağını ve hastanelerin aşıyı almaya hazır olduğunu söyledi. Aşılama için öncelikli grubun virüsü ağır geçirme riski olan kişiler ve aşı merkezlerine gelemeyecek olan yaşlılarla birlikte bakımevi sakinleri olacağını belirten Hancock, aşının sonraki aşamada ise 80 yaş üstü vatandaşlara ve İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) personeline uygulanacağını aktardı.
İngiltere, virüse karşı yüzde 95 etkili olduğu belirtilen aşıdan 40 milyon doz satın almış, 10 milyon dozun bu yıl sonuna kadar kullanıma hazır olacağını açıklamıştı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Beyaz Saray, Pfizer ve BioNTech’in aşısına henüz kullanım onayı vermeyen FDA’nın direktörünü görüşmeye çağırdı
İngiltere hükümeti, salı günü (2 Aralık) yaptığı bir açıklamayla Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına acil kullanım onayı verildiğini ve aşının dağıtımına gelecek haftanın ilk günlerinde başlanacağını duyururken Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise Beyaz Saray yönetimi, Pfizer ve BioNTech’in aşısına henüz kullanım onayı vermeyen ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) direktörü Stephen Hahn’a tepkili.
New York Times’da yer alan habere göre Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows, İngiltere’nin aşıya onay vermesine karşın ABD’nin aşıya henüz kullanım onayı vermemiş olmasının Başkan Donald Trump’ı ve çevresini zor duruma soktuğunu belirterek FDA Direktörü Hahn’ı durumla ilgili görüşmek üzere Beyaz Saray’a davet etti.
Beyaz Saray yönetimi, koronavirüse karşı etkili bir aşının kullanıma sunulmasına yönelik süreci hızlandırması için aylardır FDA’ya baskı yapıyor. Trump’ın 3 Kasım’da düzenlenen seçimlerden önce etkili bir aşıyı onaylama konusunda geç davrandığını düşündüğü FDA Direktörü Stephen Hahn’ı görevden alacağına yönelik iddialar haftalarca konuşulmuştu.
FDA’nın herhangi bir aşı için kullanım onayı verme süreci İngiltere ve Avrupa Birliği’ndeki (AB) sürece göre çok daha yavaş ilerliyor. Kurum, acil kullanım onayı yetkisi için İngiltere ve AB’ye oranla aşı üreticilerinden çok daha kapsamlı bir veri tabanı talep ediyor.
Avustralya Açık Tenis Turnuvası ertelendi
Dünyanın en prestijli tenis organizasyonlarından biri olan ve bu yıl 18 Ocak’ta başlaması planlanan Avustralya Açık Tenis Turnuvası, koronavirüs salgını nedeniyle 8 Şubat tarihine ertelendi.
Avustralya medyasında yer alan habere göre kararı açıklayan turnuva direktörü Craig Tiley, yılın ilk Grand Slam turnuvası olması planlanan Avustralya Açık’ın daha güvenli bir ortamda yapılabilmesi için oyuncuların 15 Ocak’ta ülkeye gelerek 14 günlük karantina sürecine tabi tutulacağını ve oyunculara üçer günlük aralıklarla düzenli olarak test yapılacağını belirtti.
Yaz aylarındaki ABD Açık Tenis Turnuvası seyirciye kapalı bir biçimde düzenlenirken Fransa Açık ise sınırlı bir seyirci katılımıyla düzenlenmişti. Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Wimbledon ise salgın nedeniyle İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez iptal edilmişti.
Salgında çevrimiçi çocuk tacizi vakalarında büyük artış
Sivil toplum örgütleri ve polis raporlarına göre, koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına aldığı mart ayından bu yana çevrimiçi çocuk tacizi vakaları ciddi şekilde arttı.
AFP’nin haberine göre, 21 binden fazla çevrimiçi çocuk tacizi vakası raporlayan Avustralya polisi bu yıl, geçen yıla oranla yedi binden fazla taciz vakası olduğunu açıkladı. Yetkililer ayrıca çevrimiçi cinsel istismar olarak nitelendirilebilecek gönderilerde de yüzde 136’lık rekor bir artış olduğunu belirtti.
Avustralya polisi, çocuk istismarı içeren çevrimiçi gönderileri üretmek veya paylaşmakla suçlanan 15 kişinin tutuklandığını ve 16’sı tek bir çocuk bakım merkezinde olduğu bildirilen 46 çocuğun da mağdur olduğunu açıkladı.
Habere göre dünyada çocuk tacizi vakalarının merkezi konumundaki ülkeler Filipinler ve Endonezya’da da koronavirüsle birlikte çevrimiçi çocuk tacizinde büyük bir artış yaşanıyor. Filipinler hükümeti tarafından açıklanan bilgilere göre ülkenin sert bir kapanma dönemi içerisinde olduğu mart ve mayıs ayları arasında çevrimiçi çocuk tacizi vakalarında yüzde 260’lık bir artış gözlemlendi.
Çocuk istismarına karşı çalışan uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan ECPAT ise veritabanlarında kayıtlı olan Endonezya’daki çocukların yaklaşık yüzde 20’sinin salgının başından bu yana çevrimiçi cinsel istismara maruz kaldığını açıkladı.
Derleyen: Engin Deniz İpek