Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üniversitelerde sınav haftaları: Çevrimiçi sınavda ayna zorunluluğu, yüz yüze sınav ısrarı, Witwiser’a veda

2020’nin Mart ayından bu yana eğitime büyük ölçüde çevrimiçi şekilde devam eden üniversitelerde sınav haftaları yavaş yavaş tamamlanıyor. Geçen dönemde yaşanan sistem çökmelerini daha az gördüğümüz bu dönemde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde binlerce öğrenciyi mağdur eden Witwiser adlı program kaldırıldı. Trakya Üniversitesi’nde, öğretim üyeleri sınav esnasında kameralar aktif iken öğrencilerin arkasına ayna koymasını isterken, Bilkent ve İnönü üniversiteleri yüz yüze sınav uygulamasında direniyor. 

Bilkent ve İnönü üniversiteleri “yüz yüze sınav” dedi, Bilkent son gün vazgeçti, İnönü uyguluyor

Salgının şiddetlendiği ilk günlerde alınan tedbirlerden biri de üniversitelerde yüz yüze sınav yapılmayacağı ile ilgiliydi. Fakat Bilkent ve İnönü üniversiteleri vize sınavlarını yüz yüze yapacağını açıkladı. 

Bilkent, eğitimin çevrimiçi olması nedeniyle aile evlerinde olan binlerce öğrenciyi okula çağırdı. Bir kısım sınav gerçekleşirken üniversite senatosu, 2 Aralık’ta sınavların ertelendiğini açıkladı. 

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ise yüz yüze sınav konusunda ısrarcı olan başka bir üniversite. 1800’den aşkın öğrencinin uygulamalı sınavlarını yüz yüze yapma konusunda ısrarcı olan fakülte yönetimi, öğrencilerin barınacağı yer olarak devlet yurduyla anlaşarak sınavın yapılacağı yerlerdeki tedbir kurallarına dair açıklama yapmadan öğrencileri Malatya’ya çağırdı. 2 Aralık’ta öğrencilerin tepkileri üzerine dair açıklama yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, sorunun öğrenciler ve koronavirüs tedbirleri lehine çözüleceğini söylerken herhangi bir gelişme yaşanmadı. İnönü Üniversitesi’nde sınavlar 14 Aralık’ta başlayacak.  

Trakya Üniversitesi, sınavlarda hem kamera hem ayna istedi, öğrenciler “Trakya Mahremiyet İstiyor” diyerek uygulamayı geri çektirdi

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi yönetimi, sınavlarda kameranın açık olmasını ve öğrencilerin sınav alanını daha rahat görebilmek için ayna kullanmalarını talep etti. Çevrimiçi eğitim sürecinde ilk defa karşılaşılan bu uygulamaya karşı üniversiteliler, “#TÜMahremiyetİstiyor” etiketiyle sosyal medyada tepkilerini dile getirirken imza kampanyası başlattı. 

Bir günde toplanan 500 imzanın ardından üniversite yönetimi, ayna uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, binlerce öğrenciyi mağdur eden Witwiser adlı programı kaldırdı

İTÜ’nin, geçen dönemki sınavlarda kullandığı “yerli” program Witwiser, binlerce öğrenciyi mağdur etmişti. Medyascope, mağduriyetin boyutuna dair gelişmeleri dizi halinde haberleştirirken, İTÜ Rektörlüğü Witwiser’ın kaldırıldığını açıkladı. 

Üniversite, sınav dönemlerinde “Ayva” adı verilen başka bir program kullanacak. 

https://twitter.com/itu1773/status/1333778924116078593?s=20

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler