2020’nin Mart ayından bu yana eğitime büyük ölçüde çevrimiçi şekilde devam eden üniversitelerde sınav haftaları yavaş yavaş tamamlanıyor. Geçen dönemde yaşanan sistem çökmelerini daha az gördüğümüz bu dönemde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde binlerce öğrenciyi mağdur eden Witwiser adlı program kaldırıldı. Trakya Üniversitesi’nde, öğretim üyeleri sınav esnasında kameralar aktif iken öğrencilerin arkasına ayna koymasını isterken, Bilkent ve İnönü üniversiteleri yüz yüze sınav uygulamasında direniyor.
Bilkent ve İnönü üniversiteleri “yüz yüze sınav” dedi, Bilkent son gün vazgeçti, İnönü uyguluyor
Salgının şiddetlendiği ilk günlerde alınan tedbirlerden biri de üniversitelerde yüz yüze sınav yapılmayacağı ile ilgiliydi. Fakat Bilkent ve İnönü üniversiteleri vize sınavlarını yüz yüze yapacağını açıkladı.
Bilkent, eğitimin çevrimiçi olması nedeniyle aile evlerinde olan binlerce öğrenciyi okula çağırdı. Bir kısım sınav gerçekleşirken üniversite senatosu, 2 Aralık’ta sınavların ertelendiğini açıkladı.
Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ise yüz yüze sınav konusunda ısrarcı olan başka bir üniversite. 1800’den aşkın öğrencinin uygulamalı sınavlarını yüz yüze yapma konusunda ısrarcı olan fakülte yönetimi, öğrencilerin barınacağı yer olarak devlet yurduyla anlaşarak sınavın yapılacağı yerlerdeki tedbir kurallarına dair açıklama yapmadan öğrencileri Malatya’ya çağırdı. 2 Aralık’ta öğrencilerin tepkileri üzerine dair açıklama yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, sorunun öğrenciler ve koronavirüs tedbirleri lehine çözüleceğini söylerken herhangi bir gelişme yaşanmadı. İnönü Üniversitesi’nde sınavlar 14 Aralık’ta başlayacak.
Tıp Fakültesi dekanımızla yarın değerlendirme yaparak Covid19 tedbirlerini zaafa uğratmayacak şekilde düzenleme yapacağız. https://t.co/MhEWLBlsC6
— Prof.Dr.AhmetKızılay (@DrAhmetKizilay) December 1, 2020
Trakya Üniversitesi, sınavlarda hem kamera hem ayna istedi, öğrenciler “Trakya Mahremiyet İstiyor” diyerek uygulamayı geri çektirdi
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi yönetimi, sınavlarda kameranın açık olmasını ve öğrencilerin sınav alanını daha rahat görebilmek için ayna kullanmalarını talep etti. Çevrimiçi eğitim sürecinde ilk defa karşılaşılan bu uygulamaya karşı üniversiteliler, “#TÜMahremiyetİstiyor” etiketiyle sosyal medyada tepkilerini dile getirirken imza kampanyası başlattı.
Bu keyfi ve hukuksal düzlemde dayanağı olmayan uygulamanın kaldırılmasını talep ediyoruz. #TÜMahremiyetİstiyorhttps://t.co/Eu9eGgjqXA
— TÜ Mimarlık Öğrencileri Dayanışması (@tudayanisma) December 3, 2020
Bir günde toplanan 500 imzanın ardından üniversite yönetimi, ayna uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri mücadele ederek kazandı!
— Gençlik Komiteleri (@komiteler) December 4, 2020
Sınavlarda kamera zorunluluğundan sonra ayna zorunluluğu da getirilmişti. Buna karşı mücadele eden, 400’e yakın imza toplayan öğrenciler 1 günde bu kararı kaldırttı. @tudayanisma#TÜMahremiyetİstiyor pic.twitter.com/2Nhs02IxsU
İstanbul Teknik Üniversitesi, binlerce öğrenciyi mağdur eden Witwiser adlı programı kaldırdı
İTÜ’nin, geçen dönemki sınavlarda kullandığı “yerli” program Witwiser, binlerce öğrenciyi mağdur etmişti. Medyascope, mağduriyetin boyutuna dair gelişmeleri dizi halinde haberleştirirken, İTÜ Rektörlüğü Witwiser’ın kaldırıldığını açıkladı.
Üniversite, sınav dönemlerinde “Ayva” adı verilen başka bir program kullanacak.