Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela parlamento seçimleri: Maduro ve müttefikleri Ulusal Meclis’te çoğunluğu ele geçirdi

Güney Amerika ülkesi Venezüela’da, dün (6 Aralık) düzenlenen parlamento seçimlerini Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun lideri olduğu Birleşik Sosyalist Parti ve müttefikleri kazandı. Muhalefet partilerinin boykot çağrısı yaptığı seçimde katılım oranı yüzde 31 olarak açıklandı. 

Uzun süredir siyasi ve ekonomik krizlerle boğuşan Venezüela’da, dün düzenlenen parlamento seçimlerini Devlet Başkanı Nicolas Maduro‘nun partisi Birleşik Sosyalist Parti ve müttefikleri kazandı. 100’den fazla siyasi partinin ve yaklaşık 14 bin adayın katıldığı seçimlerde halk, 227 sandalyeli Venezüela Ulusal Meclisi’ne girecek üyeler için oy kullandı.

Venezüela Devlet Başkanı Nicolás Maduro

Bu sonuçlarla birlikte Maduro ve partisi, 2015 yılından beri muhalefet partilerinin kontrolünde olan Venezüela Ulusal Meclisi’nde çoğunluğu sağlayarak ülkedeki bütün siyasi kurumlarda çoğunluğu ele geçirmiş oldu.

Venezüela Ulusal Seçim Konseyi, 20 milyon kayıtlı seçmenin yalnızca yüzde 31’inin sandıklara gittiğini duyururken Konsey Başkanı Indira Alfonzo, Maduro’nun partisi öncülüğünde oluşan sol blokun oyların yüzde 68’ini aldığını açıkladı.

Muhalefet lideri Juan Guaido yaklaşık 60 ülke tarafından geçici devlet başkanı olarak tanınıyor.

Aralarında ABD’nin de bulunduğu yaklaşık 60 ülke tarafından Venezüela’nın geçici devlet başkanı olarak tanınan bağımsız muhalefet lideri Juan Guaido ve diğer muhalefet partileri, seçimlerin adil bir şekilde düzenlenmeyeceğini öne sürerek halka seçimleri boykot etmeleri yönünde çağrıda bulunmuştu. Çağrıya rağmen muhalefet partilerinden oluşan blokun oyların yüzde 18’ini aldığı açıklandı.

Seçimleri kazanan Maduro, bu sabah (7 Aralık) yaptığı açıklamada “Mutlu bir zafer sabahı! Yeni bir ulusal meclisimiz var. Muazzam ve devasa bir zafer kazandık” diye konuştu.

ABD, Kanada ve Brezilya ise seçim sonuçlarını tanımadıklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda seçimleri “Maduro tarafından tasarlanan bir dolandırıcılık ve sahtekârlık” olarak nitelendirdi. Kanada Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne ve Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo da seçim sonuçlarına tepki göstererek Venezüela halkının yanında olduklarını belirtti.

2019 yılının Kasım ayından bu yana enflasyonun yüzde 4000 oranında artış gösterdiği Venezüela, siyasi ve ekonomik krizlerle mücadele ediyor. Uzun bir süredir ABD tarafından ekonomik yaptırımlar uygulanan ülkede ekonomiye olumsuz etkileri her geçen gün artan koronavirüs salgınında vaka sayıları da 100 bini aşmış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.