Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da bitmeyen terör: Radikal İslamcı terör örgütü Boko Haram tekrar sahnede

Batı Afrika ülkesi Nijerya’da radikal İslamcı terör örgütü Boko Haram’ın şiddeti devam ediyor. New York Times’ın haberine göre terör örgütü, son olarak aralık ayının başında, Nijerya’nın kuzeydoğusunda yer alan Zabarmari’deki Koshobe köyünde askerlerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle 70 çiftçiyi katletti.

Boko Haram ile yaptıkları anlaşma gereği köylüler, militanların yerini hükümet yetkililerine bildirmedikleri sürece örgüt tarafından görmezden geliniyordu. Ancak köylüler anlaşmaya ihanet ettikleri iddiasıyla aralık ayı başında radikal İslamcı Boko Haram’ın hedefi oldu.

Yerel kaynaklara göre, Koshobe köyünün yakınlarında yaşayan 70 çiftçi, bulundukları bölgeye gelerek kendilerinden yardım isteyen örgüt militanları tarafından köye götürülerek katledildi.

New York Times’a konuşan ve Koshobe yakınlarında balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Idi Musa, öldürülen çiftçilerin çoğunluğunu gençlerin oluşturduğunu, örgüt militanlarının yaşlılarda “yeterince kan olmadığı gerekçesiyle” çoğunlukla gençleri hedef aldığını söyledi. Musa ayrıca, katliamın yapıldığı gün onlarca kadının da örgüt tarafından kaçırıldığını belirtti.

Koshobe köyünün sakinlerinden Garbati Sani ise gazeteye verdiği demeçte “Hem güvenlik güçleriyle hem de isyancılarla işbirliği yapmakla suçlandık. Tek istediğimiz barış. Güvenli bir şekilde hayatlarımıza devam etmek için ne yapmamız gerekiyor?” diye konuştu. 

2000’li yılların başından beri bölgede İslam devleti kurmaya çalışan Boko Haram ve örgüte bağlı gruplar yıllardır Nijerya, Kamerun, Çad ve Nijer gibi ülkelerde pek çok terör eylemi düzenledi.

Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, 2015 yılında göreve geldiğinde Boko Haram krizini çözmek için elinden geleni yapacağına söz verdi. Buhari daha sonra da Boko Haram’ın yenilgiye uğradığını ve büyük ölçüde zayıfladığını belirterek, terörden kaçanların evlerine dönebileceğini söyledi. Ancak Nijerya ordusunun kırsal alanlardan çekilmesiyle birlikte, 1 milyondan fazla Nijeryalı kaderleriyle baş başa bırakıldı. Bu süreçte güvenlik güçlerinin terk ettikleri bölgelerde hâkimiyeti Boko Haram militanları ele geçirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.