Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Pfizer & BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısına acil kullanım onayı verdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Pfizer – BioNTech’in ürettiği koronavirüs aşısına acil kullanım onayı verdiğini açıkladı. Önceki gün, ABD İlaç ve Gıda Dairesi’nden (FDA) yapılan açıklamada, aşının tüm dünyada birçok insanı etkileyen salgınla mücadelede dönüm noktası olduğu belirtildi.

FDA Biyolojik Geliştirme ve Araştırma Merkezi’nden Peter Marks, “Bilimin rehberliğindeki karar verme sürecimiz, mevcut güvenlik ve etkinlik verileri Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının onaylanmasını destekliyor çünkü aşının bilinen ve potansiyel faydaları, bilinen ve potansiyel risklerinden açıkça daha ağır basıyor” dedi.

ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Meksika’nın ardından aşıyı yaygın kullanım için onaylayan ilk ülkelerden biri oldu.

“BNT162b2” isimli koronavirüs aşısı, ABD’de 43 bin insan üzerinde denendi ve Pfizer – BioNTech’in açıklamsına göre yüzde 95 oranında etkili olduğu belirlendi. Bilim insanları aşının, uzun vadede bağışıklık sisteminin virüse karşı nasıl bir tepki vereceğini araştırmaya devam ediyor.

Uzmanlar, sürü bağışıklığı için ülkedeki yetişkinlerin yüzde 80’inin aşı olması gerektiğini belirtiyor fakat ABD’de mevsimlik grip aşıları bile bu kadar yüksek bir oranda yapılamıyor.

Aşı, ABD’de 16 yaşından büyüklere uygulanacak. Pfizer, aşının 12-15 yaş arasındaki çocuklar için de kullanılabilmesi için araştırmalarını sürdürüyor.

Sipariş edilecek olan 2,9 milyon doz aşı, öncelikli olarak sağlık çalışanlarına, bakımevlerinde uzun süredir kalanlara ve yüksek risk grubundaki kişilere uygulanacak.

Yıl bitmeden, 20 milyon kişinin aşılanması öngörülüyor fakat bu sayı hâla ABD’nin ihtiyacı olan miktardan az. Ülkede 21 milyon sağlık çalışanı ve bakımevlerinde kalan üç milyon kişi bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.