Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de toplu aşılama başladı, Almanya Noel öncesi yeniden kapanıyor

ABD’de üç milyon Pfizer-BioNTech aşısı 145 aşı merkezine ulaştırılmak üzere dağıtıma çıktı, toplu aşılama bugün başladı. Almanya, 16 Aralık’tan 10 Ocak’a kadar tam kapanma kararı aldı. Güney Amerika ülkesi Peru, Çin menşeli Sinopharm aşısının deneme çalışmalarındaki bir gönüllüde görülen yan etki sonucu aşının denemelerinin durdurulduğunu açıkladı. İspanya Sağlık Bakanı Salvador Illa, “İnsanlar ya aşılanarak ya da virüsle enfekte olarak bağışıklık kazanacak. 2021 yazına kadar ülkede sürü bağışıklığı bekliyoruz” dedi. Geçen yıl koronavirüsle mücadele kapsamında sınırlarını kapatan Yeni Zelanda, komşusu Avustralya ile karantinasız seyahat uygulamasında anlaştı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de toplu aşılama başladı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ilk koronavirüs aşısı bugün (14 Aralık) New York şehrinin Queens bölgesinde çalışan yoğun bakım hemşiresi Sandra Lindsay’e yapıldı.

Ülkede koronavirüs aşısının ilk sevkıyatını yapan kargo araçları, pazar günü (13 Aralık) ülkenin Tennessee ve Kentucky eyaletlerinde bulunan FedEx ve UPS kargo şirketlerinin merkezlerinden ülke geneline dağıtılmak üzere yola çıkmıştı. ABD Gıda ve İlaç Daresi’nin (FDA) 11 Aralık Cuma günü Pfizer-BioNTech aşısına acil kullanım onayı vermesinin ardından ilk aşamada üç milyon doz aşı, ülke genelindeki 145 aşılama merkezine dağıtılıyor. 

Donald Trump hükümeti tarafından koronavirüs aşılarının üretimini, dağıtımını ve adil bir şekilde paylaşımını sağlamak için oluşturulan “Işık Hızı Ötesi Operasyon” (Operation Warp Speed) programının başkanı Gustave F. Perna, aşıların önümüzdeki günlerde 500 aşı merkezine daha gönderileceğini ve böylelikle aşının ülkedeki bütün eyaletlere dağıtılmış olacağını söyledi. 

Işık Hızı Ötesi Operasyon’un danışmanlarından Dr. Moncef Slaoui ise 2021 yılının Mart ayının sonuna kadar 100 milyondan fazla ABD vatandaşının aşılanabileceğini belirtti.

ABD’de daha öncede açıklandığı gibi aşılamaya ilk önce sağlık çalışanları ve yüksek risk grubunda olan kişilerle başlandı. Ancak ABD’deki halk sağlığı yetkilileri, vatandaşları maske takma ve kalabalıktan uzak durmaları konusunda dikkatli olmaya devam etmeleri yönünde uyardı.  

ABD’de dağıtıma çıkan Pfizer-BioNTech aşısının üç hafta arayla iki doz verilmesi gerekiyor. Kişinin virüse bağışıklık etkisi ilk dozdan sonra başlıyor. Aşının tam koruyucu etkisi ise ikinci dozdan sonra gerçekleşiyor. Aşı uygulamasının iki aşamalı olması ve aşının -70 derece gibi çok düşük bir sıcaklıkta muhafaza edilmesinin gerekmesi dağıtımı zorlaştırıyor. 

Pfizer-BioNTech, ABD’ye 2021’nin Mart ayına kadar 100 milyon doz aşı vermeyi taahhüt etti. Ancak ABD buna ek olarak Moderna tarafından üretilen aşıdan da 2021’in Haziran ayına kadar tedarik edilecek 200 milyon doz sipariş etti. Moderna’nın aşısı FDA tarafından henüz onaylanmış değil. 

Öte yandan Beyaz Saray yetkililerine uygulanacak aşı programı ertelendi. ABD genelinde aşıların dağıtılmasıyla ilk aşılanacaklar arasında Beyaz Saray yetkilileri de vardı ancak ABD Başkanı Donald Trump, pazar (13 Aralık) günü Twitter’da yaptığı paylaşımla mevcut aşılama planının değişmesini talep ettiğini söyledi.

Almanya’da 16 Aralık’tan 10 Ocak’a kadar tam kapanma uygulanacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ülkedeki 16 eyaletin başbakanları pazar günü (12 Aralık) düzenlenen zirvede koronavirüs önlemlerini sıkılaştırma yönünde anlaştı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada ülkedeki kreşlerin ve temel ihtiyaçların satıldığı işyerleri dışında tüm mağazaların 16 Aralık’tan 10 Ocak tarihine kadar kapalı kalacağı açıklanırken Bavyera, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde gece dışarı çıkma yasağı uygulanacak.

Noel öncesinde ve sonrasında uygulanacak olan önlemler kapsamında, iki haneden en fazla beş kişinin bir araya gelmesine izin verilirken Noel gecesi kısıtlamaların hafifletilebileceği belirtildi. Ancak bu hafifleme iki haneden en fazla 10 kişinin bir araya gelmesiyle sınırlı tutulacak. Noel’de yapılacak olan ziyaretler ise sadece birinci derece akrabalarla sınırlı olacak.  

Almanya Başbakanı Merkel ve eyalet başbakanlarının 5 Ocak 2021 tarihinde yeniden durum değerlendirmesi yapacağı ve gerekirse önlemlerin 10 Ocak’tan sonraya da uzatılabileceği belirtilirken alınan önlemlerle ilgili konuşan Merkel, “Ölüm ve vaka sayıları bu önlemleri gerekli kıldı. Burada halk için bir zorluk çıkacağını beklemiyorum. Harekete geçmek zorundaydık ve şimdi harekete geçiyoruz” dedi.

Merkel ayrıca aşı için tarih de verdi. Avrupa İlaç İdaresi’nin (EMA) 29 Aralık’ta aşıya izin vermeyi planladığını aktaran Merkel, izinden birkaç gün sonra ülke genelinde aşılama programlarına başlanacağını söyledi

Peru, Çin aşısı Sinopharm’ın denemelerini durdurdu 

Güney Amerika ülkesi Peru’da, Çin merkezli Sinopharm şirketinin aşısının denemelerine katılan bir gönüllüde görülen kas zayıflığı ve refleks kaybı bazlı Guillain Barre Sendromu’ndan sonra aşı denemeleri durduruldu.

Peru Sağlık Bakanı Pilar Mazzetti, cumartesi günü (12 Aralık) yaptığı açıklamada, aşının deneme çalışmalarında verilen araların aşının güvenirliğinin tam olmasını sağladığını ve aşının herkese uygulandıktan sonra dahi maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Klasik teknik ile geliştirilen Sinopharm aşısı, aşırı soğuk ortamlarda muhafaza edilme zorunluluğu taşımıyor. Bu yüzden transferinin ve saklanma koşullarının Pfizer-BioNTech aşısına göre daha kolay olduğu belirtiliyor. Ancak son klinik çalışmalarda ortaya çıkan bu durum üzerine gönüllüde görülen yan etki ve aşı ile alakalı herhangi bir veri açıklanmaması aşı hakkında güvensizlik oluşturdu. 

Yaklaşık 32 milyonluk nüfusa sahip Peru’da bugüne kadar 981 bin kişi virüse yakalanırken 36 bin 499 kişi hayatını kaybetti.

İspanya Sağlık Bakanı Salvador Illa: “2021 yazına kadar sürü bağışıklığına ulaşabiliriz” 

İspanya Sağlık Bakanı Salvador Illa, 2021 yazının sonuna kadar virüste sürü bağışıklığına ulaşmaları gerektiğini söyledi. Basın mensuplarına konuşan Illa, İspanya’nın aşı programına 2021’in ilk ayında başlayacağını ve yaz sonuna kadar 47 milyonluk ülke nüfusunun üçte ikisinden fazlasının aşılanmasının planlandığını belirtti.

Avrupa’nın salgından en çok etkilenen ülkeleri arasındaki İspanya’da yetkililer, Noel öncesi tedbiri elden bırakmama ve dikkatli olma konusunda uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre cuma günü yeni vaka sayısı 10 bin 519 artarak 1 milyon 730 bin 575’e yükseldi. Ölüm sayısı ise 280 artarak 47 bin 624’e çıktı.

Koronavirüsle oluşan “otoantikorlar” hem hastalığın ağırlığını hem de yan hastalıkları artırıyor olabilir

ABD’de yapılan son araştırmaya göre, koronavirüs sırasında vücutta oluşan antikorlar olarak bilinen otoantikorlar, virüsle enfekte olan kişilerin hastalığı ağır geçirmesine ve bazı yan hastalıklara yol açabiliyor. 

ABD’nin Connecticut eyaletinin New Haven kentindeki Yale Üniversitesi’nde yapılan çalışmada bilim adamları, hastalardaki ve sağlıklı kişilerdeki bağışıklık tepkilerini karşılaştırdı. Çalışma, hastaların kanlarında ne kadar çok “otoantikor” varsa, hastalıklarının da o kadar ağır seyrettiğini ortaya koydu. 

Yale Üniversitesi’nden immünobiyolog Aaron Ring, son çalışma hakkında yaptığı açıklamada “Koronavirüs hastaları, virüse karşı fiilen müdahale eden otoantikorlar üretirler. Bu otoantikorların koronavirüs hastaları için kesinlikle zararlı olduğuna inanıyoruz” diye konuştu. Ring, zararlı etkilerin enfeksiyon geçtikten sonra da devam edebileceğini ve hastaların uzun bir süre tıbbi problemler yaşayabileceğini belirtti.  

Yeni Zelanda ve Avustralya karantinasız seyahat konusunda anlaştı 

Yeni Zelanda hükümeti 2021’in ilk çeyreğinde vatandaşların komşu ülke Avustralya’ya herhangi bir sağlık koşulu ya da karantina önlemi olmadan seyahat yapmasına izin verileceğini açıkladı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, her iki ülkedeki koşullarda önemli bir değişiklik olmaması halinde iki hükümetin “karantinasız seyahat” uygulamasında anlaştığını duyurdu. 

Yeni Zelanda, ülke genelinde geniş karantina önlemleri uygulayarak ve yılın büyük bir bölümünde sınırlarını tüm yabancı ülkelere kapalı tutarak koronavirüsü neredeyse tamamen ortadan kaldırdı. Ardern yine de vatandaşların güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ve Yeni Zelanda’nın düzenlemeleri tamamlamak için temkinli hareket edeceğini söyledi.

Avustralya, ekim ayından bu yana Yeni Zelandalılar’ın karantina gerekliliği olmadan ülkeye giriş yapmalarına izin vermiş ancak Yeni Zelanda hükümeti bu karara şu ana kadar bir karşılık vermemişti. 

Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt, Yeni Zelanda’nın kararını “Ekonomi için iyi, havayollarımız için iyi ve her iki ülke için de iyi” diye yorumladı ve bu kararın uluslararası normalliğe dönüş yolunda ilk adım olabileceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.