Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kömür madeni açılmak istenen Antalya Dereköy’de tarihi kalıntılar bulundu – Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı bekleniyor

Turkuaz Maden’in kömür madeni açmak istediği Antalya’nın Dereköy Yaylası’nda tarihi kalıntılar bulundu. Dereköy sakinlerinin geçen yıl tarihi kalıntıları bildirdiği Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun çalışanları, Turkuaz Maden’e ait araç ile Dereköy Yaylası’na keşfe geldi.

Dereköy Yaylası’nda Turkuaz Maden’e ait aracı fark eden Dereköylüler, aracın yanına gittiklerinde Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu çalışanlarının şirket yetkilileri ile yaylada keşif yaptığını gördü. Dereköy sakini Eyüp Özdemir, “Yaylamızda yabancıların gezdiğini fark ettik. Yanlarına gittiğimizde Turkuaz Maden çalışanlarının, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu çalışanlarına yaylamızı gezdirdiklerini gördük. Koruma Kurulu’ndan gelenler keşif için geldiklerini söylediler. Biz de ‘şirket arabasıyla yaylamıza gelip, şirket çalışanlarıyla gezmelerinin etik olmadığını’ söyledik, gittiler. Daha sonra geldiklerinde yaylamızdaki tarihi kalıntıları aldılar. Bizler de yardım ettik ve bu kalıntılar incelenmek üzere müzeye götürüldü” dedi.

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu 11 Aralık Cuma günü, Dereköy Yaylası’nda bulunan tarihi kalıntıların önemini ve yaylanın sit değerini belirlemek için toplandı. Koruma kurulunun vereceği karar, Dereköy Yaylası’na açılmak istenen madene onay ya da ret anlamına gelecek.

Turkuaz Maden şirketi, yaylada toprağı bulunan Dereköy sakinleri ile yaptığı pazarlıkları sonucunda şimdiden 70 dönüme yakın arsanın kullanım bedelini almış durumda. Dereköy’de çiftçilik yapan Eyüp Özdemir durumu şöyle özetledi: “Yaylamızda topraklarını satan insanların büyük çoğunluğu köyümüzde yaşamıyor. Fakat biz geçimimizi bu topraklardan sağlıyoruz. Yaylamızda hayvanlarımızın kaba yemi, yulaf, buğday, nohut, patates ve meyve, sebzelerin tamamına yakını yetişiyor. Yaylamızda yaşayan ve hayvancılık yapan komşularımız var. Eğer buraya maden açılırsa bizim yaşayacak yerimiz kalmayacak.” 

Tarım ve hayvancılık yapılan Dereköy Yaylası’nda birçok su kaynağı bulunuyor. Bu su kaynakları, Korkuteli ilçesinde Dereköy dahil 15 köyün tarım arazilerini besliyor. Turkuaz Maden’in planladığı kömür madeni açılırsa, yayla sakinlerinin sözleriyle, “yayladaki tarım ve hayvancılık yok olacak, 15 köyü besleyen su kaynakları kirlenecek.”

Temmuz ayında Dereköy Yaylası’nı, Dereköy sakinleri ile gezmiştik:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.