Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK: “TÜİK’in belirlediği rakam ülkenin gerçeklerine ve işçi sınıfının beklentilerine uymuyor, asgari ücreti net 3 bin 800 TL olmalıdır”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), görüşmeleri devam eden 2021 yılı asgari ücret rakamına ilişkin Türkiye’nin birçok kentindeki İŞKUR binaları önünde açıklama yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere dün (22 Aralık) üçüncü toplantısını yaptı. Devam eden görüşmeler ve asgari ücret ile ilgili DİSK, bugün yaptığı basın açıklamalarıyla taleplerini bir kez daha sıraladı.

İstanbul’daki açıklama Tophane’de bulunanTürkiye İş Kurumu (İŞKUR) İstanbul İl Müdürlüğü önünde yapıldı.

İstanbul

“Asgari ücret vergiden muaf olsun, SGK prim desteği sağlansın. Sefalet ücreti değil insan onuruna yaraşır asgari ücret” pankartının açıldığı eylemde, açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. Çerkezoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunduğu rakamı eleştirerek, “TÜİK’in belirlediği rakam ülkenin gerçeklerine ve işçi sınıfının beklentilerine uymuyor” dedi.

Asgari ücretin adil olmayan bir masa başı pazarlığında belirlenemeyeceğini söyleyen Çerkezoğlu, “DİSK, bugün Türkiye’nin dört bir yanında yine meydanlarda, sokaklarda. Bir yandan ekonomik kriz bir yandan da koronavirüs salgınının yarattığı ağır bedellere karşı ülkeyi yönetenlere çağrımızdır: Bugün göreviniz, geliri ve alım gücü düşen milyonları korumaktır. Sosyal devleti hatırlamaktır. Sosyal politikalar ile emekçi sınıfları korumaktır. Bugün yapacağınız en önemli iş, salgının ve ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmaya karşı asgari ücreti insan onuruna yaraşır bir düzeye çekmektir. İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret salgının yarattığı kayıplara ve ekonomik krize karşı çalışanları korumanın en önemli aracıdır” diye konuştu.

2020 asgari ücretinin yılın daha ikinci ayında açlık sınırının altına düştüğünü belirten Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salgın sürecinde milyonlar daha da yoksullaşırken bir avuç sermaye sahibi ise kârlarını katlamıştır. TÜİK verilerine göre 2020 yılında işgücü ödemelerinin katma değer içindeki oranı yaklaşık üç puan gerilerken, sermaye gelirleri beş puan yükselmiştir. Yani çarklar dönerken, işçiler sağlıklarını ve yaşamlarını kaybederken patronlar zenginleşmiştir. Bu adaletsizliği gidermek için insan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlemek şarttır.”

Türkiye’de asgari ücretin antidemokratik bir biçimde belirlendiğini söyleyen Çerkezoğlu, DİSK’in taleplerini şöyle sıraladı:

  • Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir!
  • 2021 asgari ücreti koronavirüs salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
  • Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.
  • Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.
  • Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.
  • Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.
  • Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
  • Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.
  • 2021 asgari ücreti net 3,800 Türk Lirası olarak saptanmalıdır.

DİSK bugün ayrıca, Tekirdağ, Eskişehir, Gaziantep, Antalya, İzmir ve Kayseri İŞKUR binaları önünde de açıklama yaptı.

Gaziantep
Antalya
Eskişehir
Kayseri
Tekirdağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.