Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşten çıkarılan ve ücretsiz izne gönderilen Systemair HSK işçileri İstanbul Şişhane’de eylemdeydi: “Türkiye’yi Avrupa’nın ‘Çin’i yapmaya çalışıyorlar”

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), sendikalarına üye oldukları için işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan İsveç ortaklı Systemair HSK şirketi işçileri için İstanbul Beyoğlu’ndaki Şişhane Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu okudu. İktidarın işçileri açlıkla terbiye etmeye çalıştığını belirten Serdaroğlu, “Bu kadar eziyet mi etmek gerekiyor, aç mı kalmamız gerekiyor. Diyorlar ki ‘Örgütlü olmayın’. Diyorlar ki ‘Sesiniz çıkmasın’. Diyorlar ki ‘İşçilerin sesi duyulmasın'” dedi.

Hükümetin Türkiye’yi, Avrupa’nın Çin’i yapmaya çalıştığını söyleyen Serdaroğlu, “Türkiye şimdi yüzünü Avrupa’ya dönüyor ama bu sendika karnesiyle nasıl kabul edileceksiniz Avrupa’ya; ILO’ya nasıl açıklayacaksınız durumu. Hükümetin küresel rekabet söylemi ile Türkiye’yi küresel pazarın ucuz işgücü deposu, yani Avrupa’nın ‘Çin’i yapma stratejisi, emekçileri her gün yeni bir hak hukuk tanımaz tutum ile karşı karşıya bırakmaktadır” diye konuştu.

“Ölen her işçinin, hayatına son veren her işçinin ahları var üzerlerinde”

Salgın sürecinde patronların işçilere baskıyı artırdığını belirten Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Onlarca fabrikada örgütlenmememiz için işverenler yüz kızartıcı söylemlerle bizleri işten çıkartıyor. Nasıl yaşayacağız, ne yiyip içeceğiz düşünmüyorlar. Tazminat yok, izin yok, hak taleplerimize karşılık yok. Tüm bunlara ülkeyi yönetenler göz yumuyor. Bugün ölen her işçinin, hayatına son veren her işçinin ahları var üzerlerinde. Peki biz derdimizi kime anlatacağız?”

“İşçilere dönük hiçbir hak ihlalini ve kirli politikaları kabul etmiyoruz”

İşçilere karşı artan baskıya, sendikal örgütlülükleriyle karşılık vereceklerini vurgulayan Serdaroğlu, “Devam etsinler bakalım, yolun sonu ne zaman gelecek. Bu meselenin temelden çözülmesi gerekiyor. Bizler de bunun için sokaklardayız. İktidar anayasaya uymuyor. İşçiler sendikalaşmaktan, örgütlenmekten korkmasın, biz varız. İşçilere dönük hiçbir hak ihlalini ve kirli politikaları kabul etmiyoruz” dedi.

Basın açıklaması sonrasında, İsveç Konsolosluğu’na işyerinde yaşanan hak gasplarının yazıldığı dosya verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.