Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli ve Avustralyalı ekipler, Antarktika’da hastalanan Avustralyalı kâşifi beş günlük ortak operasyonla kurtardı

Avustralya ve Çin, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de yardımıyla, Antarktika’dan hastalanan Avustralyalı bir kâşifi kurtarmak için işbirliği yaptı. Kâşif, gemi, helikopter ve uçak kullanılan ve beş gün süren operasyon sonucunda kurtarıldı.

Avustralya ve Çin, Antarktika’da rahatsızlanan bir kâşifin beş gün süren ortak operasyonla kurtarıldığını açıkladı. Avustralya’nın Antarktika Bölümü Direktörü Kim Ellis, operasyonu, ekibinin son yıllarda üstlendiği en karmaşık ve zorlu tıbbi tahliyelerden biri olarak nitelendirdi.

Kurtarma operasyonu başladığı sırada Avustralyalı kâşifin, Doğu Antarktika’daki Davis Araştırma Merkezi’nin yakınlarında bulunan Çin’in araştırma merkezine gittiği belirtildi. Hemen harekete geçen Çin helikopterleri, operasyona destek veren Amerikan uçaklarının inebilmesi için bir kayak yolu inşa etti. ABD’nin kayak donanımlı Basler uçağı, bu sırada operasyon için hazırlandı ve koronavirüse yakalandığından şüphelenilen kâşifi almak için, McMurdo Araştırma İstasyonu’ndan Casey İstasyonu yakınlarındaki Avustralya’nın Wilkins Aerodrome’una doğru yola çıktı. ABD uçağı kâşifi aldıktan sonra Davis yakınlarındaki Çinliler’in inşa ettiği kayak yolundan geçerek Wilkins’e doğru hareket etti. Bu sırada Avustralya’ya ait Airbus A319 yolcu uçağı ise hastayı almak için Wilkins’te hazır bekletildi. Avustralyalı kâşif, üç ülkenin işbirliğiyle kurtarıldı.

Avustralya’nın Antarktika Bölümü Direktörü Kim Ellis, operasyonun “muazzam düzeyde çokuluslu işbirliği” içerdiğini ve “Antarktika’da bugüne kadar gerçekleştirilen çokuluslu faaliyetlerin en iyisi” olduğunı söyledi.

Daha sonra yapılan açıklamada ise tahliye edilen keşif görevlisinin koronavirüs olmadığı belirtildi ancak hastanın durumu hakkında daha fazla bilgi verilmedi.  

Derleyen: Meryem Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.