Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli ilaç firması Sinopharm geliştirdiği aşının yüzde 79 etkili olduğunu duyurdu, şirket yaygın kullanım için hükümetten onay bekliyor

Çin Ulusal Biyoteknoloji Grubu (CNBG) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Sinopharm, geliştirdiği aşının koronavirüse karşı yüzde 79,34 oranında etkili olduğunu açıkladı. Şirket, aşının Çin’de yaygın kullanımı için Pekin yönetiminin aşıya onay vermesini bekliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 9 Aralık’ta Sinopharm tarafından geliştirilen aşının koronavirüse karşı etki oranının yüzde 86’nın altında kaldığını duyurmuştu. Çinli yetkililerin üçüncü aşama klinik testleri sırasında yürüttükleri ara analizlere dayandırdığı yüzde 79 etki oranı, BAE’nin verileriyle çelişiyor. Reuters’ın haberine göre, bir Sinopharm sözcüsü aradaki farkın neden kaynaklandığı hakkında açıklama yapmayı reddetti ve herhangi bir tarih vermeden, detaylı sonuçların daha sonra açıklanacağını söyledi. 

Uzmanlar uyarıyor: Çelişkili sonuçların açıklanması, insanların aşıya duyduğu güveni zedeleyebilir

CNBG bünyesindeki Çin merkezli şirketler tarafından geliştirilen koronavirüs aşıları, birçok gelişmekte olan ülke tarafından yaygın kullanım için tercih ediliyor. Çinli aşı üreticilerinin aşıların virüse karşı etki oranına dair verileri parçalı bir şekilde yayımlaması soru işaretlerine ve birbiriyle çelişen verilerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Halk sağlığı uzmanları, farklı sonuçların yayımlanmasıyla birlikte aşıya duyulan güvenin azalabileceğini belirtiyor. 

Türkiyeli araştırmacılar, 24 Aralık Perşembe günü yaptıkları açıklamada, Çin merkezli Sinovac biyoteknoloji şirketinin geliştirdiği aşının koronavirüse karşı yüzde 91,25 oranında etkili olduğunu belirtti. Bu veriyi duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de “aşı müjdesi” verdi. Aynı gün, Brezilya’da Sinovac aşısının etkinliği hakkındaki çalışmaları yürüten ekip, aşının etki oranının yüzde 50 ile 90 arasında değiştiğini söyledi. 

CNBG bünyesindeki Sinopharm firması tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı, Çin’de geliştirilen beş aşı adayı arasında yer alıyor. Temmuz ayından beri yüz binlerce insanın aşılandığı Çin’de bu aşı da salgın kapsamındaki acil durum programı kapsamında üretildi. Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü, tespit ettikleri yüzde 79 oranındaki etkinliğin üçüncü aşama klinik deneyler sırasında yürüttükleri ara analizlere dayandığını ve aşının şartlı yaygın kullanım onayı alması için Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi’ne başvurduklarını belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.