Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi’nde akademisyenler rektöre sırtını döndü, öğrenciler yarın yeniden eylemde: “Burası demokratik, çoğulcu ve özerk bir yerdir”

Boğaziçi Üniversitesi’ne yeni rektör atanmasına karşı öğrencilerin dün (4 Ocak) yaptığı eylemin ve gözaltıların ardından bugün üniversitenin öğretim üyeleri cüppeleriyle kampüste toplandı. Rektörlük binasına arkalarını dönerek devir teslim törenini protesto eden öğretim üyeleri, “Öğrencilerimiz serbest bırakılsın” dedi. Üniversitenin öğrencileri yarın yeniden eylem yapacak.

Kurgu: Sedat Elbasan

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına tepkiler sürüyor.

Üniversitenin öğretim üyeleri, bugün öğle saatlerinde cüppeleriyle kampüse gelerek, önceki rektör Mehmet Özkan’dan Melih Bulu’ya rektörlük devir teslim törenini protesto etti. Rektörlük binasına arkalarını dönen öğretim üyeleri, “Öğrencilerimiz derhal serbest bırakılsın” sloganı attı.

Öğrencilerin dün yaptığı eylemin ardından eyleme katılan 17 kişi evlerinden bugün sabaha karşı gözaltına alınmıştı. İçişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü İsmail Çataklı, bu kişilerin ikisinin Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğunu aktardı.

Sabah saatlerinden itibaren üniversitenin önünde olan polis, eylem sürerken kampüsün kapısına barikat kurdu. Çok sayıda kolluk kuvveti, polis aracı ve bir TOMA (toplumsal olaylara müdahale aracı) kampüs önünde bekledi. İçeriye öğrenciler dışında kimse alınmadı.

“Akademik yöneticiler seçimle belirlenmeli”

Kampüste toplanarak rektörlüğü protesto eden öğretim üyeleri, üniversitenin akademik ilkelerini okudu. Öğretim üyelerinin açıklamasında, “Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, bölüm başkanı akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir” denildi.

Akademisyenlerin eylemine daha sonra okul öğrencileri de katıldı. Güney kampüse gelen öğrenciler, akademisyenlere alkış ve sloganlarla destek verdi.

“Burası demokratik, çoğulcu ve özerk bir yerdir”

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Fikret Adaman, kampüsteki eylemde bir konuşma yaparak, “Burası sadece kumpir, kedi, boğaz manzarası değil başka şeyler de. Burası her şeyin ötesinde demokratik, çoğulcu ve özerk bir yerdir. Burada çok seslilik vardır. Burada farklı görüşlere saygı duyulur. Burada sanat, kültür, bilim vardır. Mezunlarımız, emekçilerimiz bu perspektiften bakmaktadır ve bakmaya devam edecektir. İlkelerimizin arkasındayız. Bu ilkeler buranın bir anayasasıdır ve buraya adım atan herkes bu anayasayı kabul etmiş demektir” dedi.

Fikret Adaman, sözlerine şöyle devam etti: “Burada akıllı, soğukkanlı ve korkarım da uzun soluklu bir mücadelenin içindeyiz. Bu mücadelenin içerisinde olduğumuz noktalarda, aynı zamanda bilimimizi, sanatımızı, kültürümüzü, sporumu yapacağız. Birlikte yaşayacağız ve birbirimizden güç alacağız.”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, yarın (6 Ocak) rektör atamasına karşı kampüste yeniden bir protesto düzenleyecek. Medyascope’a konuşan bir öğrenci, “Haksız bir harekete haklı şekilde tepki gösteriyoruz. Yarın öğrenciler olarak yeniden. Yarın yeniden burada toplanacağız ve birlikte hakkımızı arayacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.