Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sigara kaçakçılığından ceza alan astsubaya AYM’den ret, avukatına 500 lira ceza

Van’da aracında 10 bin paket kaçak sigara ile yakalandığı için yargılandığı mahkemede cezası ertelenen ve aracına el konulan astsubay Cenk Çelik’in, el konulan aracının iadesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru reddedildi.

AYM, astsubay Cenk Çelik’in avukatının da araçta yakalanan kaçak sigara miktarı konusunda mahkemeyi yanılttığı gerekçesiyle 500 lira disiplin para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

İhbar edildi, aracında 10 bin paket kaçak sigara çıktı

Muş’ta görev yaparken 2010 yılında yanındaki N.K. ile Van’a giden astsubay Çelik’in aracıyla kaçak sigara sevkıyatı yaptığı ihbarı üzerine araç, Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerince durdurularak arandı. Araçta yapılan aramada, ele geçirilen 10 bin paket kaçak sigara ve bunların taşınmasında kullanılan araca el konuldu.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Van 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı ile soruşturma sırasında ele geçirilen kaçak eşyalara ve bu eşyaların taşınmasında kullanılan araca el koyma işleminin onaylanmasına karar verildi.

Sigaraları içmek ve akrabalarına hediye etmek için aldığını söyledi

Van 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Çelik, savunmasında suçlamayı kabul etmediğini ve kendisine ait aracı satmak için Van’a getirdiğini ancak galericilerle anlaşamayınca aracını satamadığını söyledi.

Astsubay Çelik, ayrıca kendisi ve eşinin günde en az iki paket sigara tükettiklerini için ve kendilerine getirdikleri hediyelere karşılık olarak akrabalarına vermek amacıyla sigara satan kişilerden bir miktar sigara almaya karar verdiğini, sigaraları ticari amaçla almadığını belirterek suçun unsurlarının oluşmadığını savundu. 

Aracın fiyatı 12 bin lira, kaçak sigaraların değeri 40 bin 568 lira

Van 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nce sigaralar ile ilgili yapılan keşifte, uzman teknik bilirkişi raporunda, yakalanan sigaraların kaçak yollarla ülkeye sokulduğu, sigaraların üzerinde TEKEL bandrolünün olmadığı ve sigaraların yurtdışında üretildiği belirtildi. Araç üzerinde yapılan keşifte ise araçta gizli bir bölmenin bulunmadığı ve aracın ikinci el fiyatının 12 bin TL olduğu belirtildi. Van Gümrük Müdürlüğü, sigaraların gümrüklenmiş değerinin 40 bin 568 lira olduğunu tespit etti. 

Mahkeme, yargılama sonucunda 2013 yılında astsubay Cenk Çelik’in ve N.K.’nin, “bandrol ve yasal uyarıları bulunmayan sigarayı ticari amaçla bulundurma suçunu” işledikleri gerekçesiyle 2 yıl 11 ay hapis cezası ve 25 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmalarına, kaçak sigara ve eşyanın müsadere edilmesine karar verdi. Yargıtay’ın bozma kararından sonra sözkonusu mahkeme 2018 yılında sanıklara 1 yıl 11 ay 10 gün hapis ve 10 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmalarına karar vererek, cezaları beş yıl süre ile erteledi.

Çelik, el konulan aracı için AYM’ye başvurdu

Aldığı ceza ertelenen Çelik, mahkeme kararı ile el konulan aracının geri verilmesi için AYM’ye bireysel başvuru yaptı. Çelik başvurusunda, yürütülen ceza soruşturmasında el konulan aracın kovuşturma sonunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararıyla birlikte müsadere edilmesi nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiğini öne sürdü.

Astsubay Çelik’in, “mülkiyet hakkının ihlali” gerekçesiyle yaptığı başvuruyı karara bağlayan AYM, Çelik’in bireysel başvuru formunda sözkonusu olayla ilgili olarak aracında 500 paket sigara ele geçirildiğini ve değerinin 6 bin TL olduğunu ileri sürdüğünü fakat başvurucunun 40 bin 568 TL değerindeki 10 bin paket sigara ile yakalandığının anlaşıldığını belirtti.

AYM, başvuruyu reddetti, avukata 500 lira para cezası verdi

AYM kararının gerekçesinde başvurucunun anayasal haklarının ihlal edildiği iddiası ile bireysel başvurusunda yanıltıcı beyanda bulunduğunun anlaşıldığı belirtilerek, başvuru hakkının kötüye kullanılması nedeniyle başvurunun reddine karar verildiği belirtildi. AYM ayrıca, başvuruyu yapan avukata da 500 TL para cezası verilmesine hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.