Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dani Rodrik, Boğaziçi’ne yeni rektör atamasını yorumladı: “İntihal kırmızı çizgidir, intihal var ise istifa etmesi gerekir”

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Harvard Üniversitesi John F. Kennedy Hükümet Okulu’nda ders veren Türkiyeli ekonomist Dani Rodrik, Boğaziçi Üniversitesi’nde tepki çeken yeni rektör atamasını yorumladı. Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu’nun (ÖTK) söyleşi yaptığı Rodrik, “Rektörle ilgili intihal iddialarının ciddi dayanakları var, bu iddialar bağımsız bir kurul tarafından incelenmeli” dedi.

Rodrik, Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına ilişkin şunları söyledi: “Üniversiteler bilim yuvalarıdır. Üniversitelerin bağımsız, özerk bir şekilde çalışmaları, akademik yayın hürriyetinin olması, her türlü konunun konuşulabilmesi çok önemli, bilimsel bağımsızlık çok önemli. Türkiye’de olduğu gibi, bir cumhurbaşkanının, bir parti başkanının doğrudan bir üniversiteye rektör ataması, demokratik ülkelerde karşımıza çıkan bir yöntem değil. Bu çok garip ve değişik bir yöntem.”

“İntihal varsa istifa etmeli, istifa etmezse atama geri çekilmeli”

Bulu hakkındaki intihal iddialarını da değerlendiren Rodrik, şöyle konuştu: “Boğaziçi’nin kendine has yöntem ve geleneklerinin dışına çıkılmış. Önemli olan, atanmış şahsın akademik saygınlığı. Beni en çok endişelendiren husus, atanmış rektörün intihal yaptığına dair iddialar. Bu iddiaları gözden geçirdim ve bu iddiaların ciddi dayanakları olduğuna kani oldum. Normalde bu iddialar karşısında bağımsız bir akademik kurul oluşturulur ve karar verilir. İntihal bir kırmızı çizgidir. İntihal ya vardır ya yoktur. İntihal olduğu takdirde, bırakın üniversite rektörlüğünü, bir araştırma görevlisinin dahi istifa etmesi gerekir. İstifa etmediği takdirde atamanın geri çekilmesi gerekir.

Toplumda herkesin bir şekilde siyasetin içinde bulunması gerekir. Önemli olan, siyasetin içinde bulunmuş kişinin ne derece partizan olduğu, ne derece hâlâ bilimin ruhuna göre davrandığı ve yapacağı görevi evrensel bilim ilkelerine göre yapıp yapamayacağı, siyasi yaşamında buna dair göstergelerin olup olmadığıdır.”

“Boğaziçi’ni Boğaziçi yapan, öğretim üyeleri ve öğrencilerin başarısı”

Boğaziçi Üniversitesi ÖTK ile yaptığı söyleşide Rodrik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Boğaziçi Üniversitesi’nin önemli bir geçmişi, çok değerli hocaları var. Eninde sonunda Boğaziçi’ni Boğaziçi yapacak olan, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin elde edeceği başarılar. Yönetimin buna ancak dolaylı bir şekilde etkisi oluyor. Boğaziçili öğrencilerle ve hocalarla dayanışma içinde olduğumu ifade etmek istiyorum. İntihal iddialarının bağımsız bir akademik kurul tarafından incelenmesi ve buna göre kararlar alınması gerektiğini düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.