Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Bilim insanlarına göre mevcut aşılar Güney Afrika’daki yeni varyanta karşı etkili olmayabilir, ABD’de binlerce kişinin aşı randevusu “stok yetersizliği” nedeniyle iptal ediliyor

ABD’de stok yetersizliği sebebiyle binlerce kişinin aşı randevusu iptal edilirken yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın görevdeki ilk 100 gününde 100 milyon ABD’liyi aşılama planı tartışma konusu oldu. Bilim insanlarının araştırmalarına göre, mevcut aşılar Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni virüs varyantına karşı koruma sağlayamıyor. Iraklılar sürü bağışıklığı kazandıklarını düşündükleri için salgın önlemlerine uymayı bıraktı. İngiltere’de bir günde 343 bin kişiye koronavirüs aşısı yapıldı. Almanya, kısıtlamaların süresini uzattı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de stok yetersizliği sebebiyle sekiz binden fazla kişinin aşı randevusu iptal edildi 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), yerel sağlık departmanlarına ve aşı merkezlerine gönderilen aşıların yeterli sayıda olmaması, aşı randevularının iptal edilmesine yol açtı.  

ABD’nin New York eyaletinde bulunan Erie bölgesindeki sağlık yetkilileri, kendilerine taahhüt edilen rakamların çok altında aşı gönderildiğini ve bu hafta sekiz binden fazla kişinin aşı randevusunun iptal edildiğini açıkladı.

Ülkenin pek çok farklı noktasında da benzer durumların yaşandığı belirtildi. Güney Karolina eyaletindeki Beaufort Memorial Hastanesi’nin yetkilileri, bekledikleri binlerce doz aşının kendilerine ulaşmadığını açıklayarak 30 Mart tarihine kadar planlanan altı binden fazla aşı randevusunun iptal edildiğini duyurdu.

Kaliforniya’daki yerel sağlık yetkilileri kendilerine ulaşacak haftalık aşı miktarını bilmedikleri için randevu ayarlamakta güçlük çektiklerini belirtirken New York şehrinde de bugün (21 Ocak Perşembe) ve 22 Ocak Cuma günü yapılması planlanan 23 bin aşının, stok yetersizliği nedeniyle ertelendiği duyuruldu. 

Salgının başlangıcından bu yana 400 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, 24 milyondan fazla kişinin de virüse yakalandığı ABD’de, dün (20 Ocak) yemin ederek görevine başlayan yeni Başkan Joe Biden, görevdeki ilk 100 gününde 100 milyon ABD’linin aşılanacağını söylemişti. Birçok eyaletteki aşı kıtlığıyla birlikte Biden’ın bu vaadini yerine getirip getiremeyeceği tartışma konusu oldu.

Trump yönetimi, 2020’nin sonundan önce 20 milyon ABD’linin aşılanmış olacağını söylemişti ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) resmi rakamlarına göre, ABD’de şimdiye kadar yalnızca 13 milyon kişi aşılandı. 

Aşıların Güney Afrika’daki yeni virüs varyantlarına karşı güncellenmesi gerekebilir 

Güney Afrikalı bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, ilk kez Güney Afrika’da tespit edilen ve 501Y.v2 veya B1351 olarak bilinen yeni virüs varyantının, koronavirüs hastaları tarafından alınan kan örneklerindeki antikorlara büyük ölçüde direnç gösterdiğini ortaya koydu. Bilim insanlarının ortaya koyduğu bulgular ayrıca, enfekte olmuş kişilerin ülkedeki yeni varyantlarla birlikte tekrar enfekte olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve şu an dünya genelinde uygulanan aşıların varyanta karşı daha az etkili olduğunu gösterdi. 

Araştırmacılar, antikorların virüsü etkisiz hale getirme kabiliyetinin yeni varyanta olan etkisinin sekiz kat düştüğünü yani laboratuvar testlerinde B1351 varyantını devre dışı bırakmak için eskilere göre sekiz kat daha fazla antikora ihtiyaç duyulduğunu açıklarken araştırmaya katılan 44 hastanın neredeyse yarısındaki antikorların virüs varyantını etkisiz hale getiremediği belirtildi.

Araştırmacılar, yeni varyantın bulaşıcılığının tespit edilen diğer varyantlara oranla daha yüksek olduğu konusunda uyarıda bulunarak bugüne kadar üretilen koronavirüsün aşılarının yeni varyant karşısında da etkili olabilmeleri için yeniden üretilmelerinin “acil ve önemli bir durum” olduğunu söyledi.

ABD’nin Washington Üniversitesi’nde immünoloji ve virüs evrimi üzerine çalışan Trevor Bedford, Twitter’dan paylaştığı mesajında, Güney Afrika’dan elde edilen sonuçların doğrulanması halinde, varyantın daha geniş bir alana yayılma riskinin bu sonbaharda artacağını belirterek “Elimden geldiğince çabuk aşı yaptıracağım. Şu anda mevcut virüslere karşı harika bir aşımız var. Ve gerekirse, ortaya çıkan bu durum yakında yapılacak bir aşı güncellemesiyle çözülebilir” dedi. 

ABD’li Pfizer ile birlikte aşı üreten Alman ilaç şirketi BioNTech, geçen ay İngiltere’de yeni bir koronavirüs varyantının tespit edilmesinin üzerine yaptığı açıklamada, aşıların İngiltere’de görülen B117 varyantına karşı koruma sağladığını duyurmuştu. 

Iraklılar sürü bağışıklığı kazandıklarını düşündükleri için salgın önlemlerine uymayı bıraktı

Iraklılar, ülkedeki enfeksiyon oranlarının düşmesiyle birlikte bazı üst düzey sağlık yetkilileri ve dini liderler tarafından paylaşılan “Sürü bağışıklığı kazanmaya başlıyoruz” düşüncesiyle salgın kurallarını ihmal etmeye başladı. Ülkedeki bazı imamlar ise insanlara “Allahı takip ettiğiniz sürece virüsten korkmanıza gerek yok” diye sesleniyor.

Irak hükümetinde çalışan üst düzey sağlık yetkilisi Dr. Jasib al-Hijami, geçen ay Facebook hesabında “Bir tür sürü bağışıklığına ulaştık” mesajını paylaşmış ve gelen tepkiler üzerine de bu fikrin arkasında durduğunu yinelemişti. 

Halk sağlığı uzmanları, Iraklılar’ın benimsediği yanlış anlamalar ve bunun sonucunda ortaya çıkan güvenlik önlemlerine aldırış etmemenin, dünya çapında daha bulaşıcı varyantların ortaya çıkmasına rağmen daha büyük bir salgına yol açabileceğinden endişe duyuyor. 

Irak’taki pek çok sağlık uzmanı, Irak nüfusunun virüse karşı yüzde 20 oranında bağışıklık kazandığını öne sürerken Sağlık Bakanı Dr. Hassan al-Tamimi, Iraklılar’ın sürü bağışıklığı kazanmaya başladığı yönündeki iddiaları ne çürüttü ne de onayladı. Ülkede vaka sayılarının keskin bir düşüş içinde olduğunu belirten Al-Tamimi, “Ana faktör Allahın merhametidir” dedi.

Ülkede kasım ayında üç bine çıkan günlük ortalama yeni vaka sayısı ocak ayında 790’a düştü. ABD Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü Ortadoğu Girişimleri Direktörü Ali Mokdad, düşen vaka sayılarının ülkenin ılıman kış iklimiyle açıklanabileceği görüşünde.

Pfizer ve BioNTech şirketleri tarafından üretilen aşılardan 1,5 milyon doz sipariş veren Irak, mart ayından itibaren aşıları vatandaşlarına uygulamaya başlamayı planlıyor.

İngiltere’de bir günde 343 bin kişiye koronavirüs aşısı yapıldı 

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), ülkede şubat ayının ortasına kadar 15 milyon kişinin aşılanmasının planlandığını açıklarken dün 343 bin kişiyle günlük aşı rekorunun kırıldığını duyurdu.

Uzmanlar İngiltere’nin bu hedefi gerçekleştirmek için günde 400 bin kişiyi aşılaması gerektiğini belirtirken İngiltere hükümeti ise tedarik sağlandığı sürece NHS’nin hedeflerinin “uygulanabilir” olduğunu görüşünde.

Ülkede aşıların ikinci dozlarının ertelenmesine yönelik önerisiyle gündeme gelen eski Başbakan Tony Blair ise hükümetin bu hedefe ulaşabilmek adına uygulanan günlük aşı miktarını 600 bine çıkarması gerektiğini savundu. Blair, “Ne kadar hızlı aşılanırsak, kilitlenmeyi o kadar çabuk bitirir ve daha fazla mutasyonu önleriz” dedi.  

İngiltere’de bakımevi sakinleri, NHS ve bakımevi çalışanları, yaşlılardan oluşan öncelikli dört gruptan toplam 4,6 milyon kişiye Pfizer/BioNTech veya Oxford/AstraZeneca’nın ilk doz aşıları yapıldı. 

The Guardian’a göre, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın sözcülerinden biri, hükümetin daha önce Aşılama ve Aşılama Ortak Komitesi (JCVI) tarafından belirtilen öncelik listesine bağlı kalacağını belirterek şunları söyledi: “Birinci aşamada çalışmaya devam edeceğiz. Tıp uzmanları, sağlık çalışanlarının en riskli birinci aşamadakiler olduğunu açıkça ortaya koydular. Şubat ortası hedefini tutturabileceğimize eminiz. Bu ay ve gelecek aya doğru ilerlerken daha fazla aşı sitesini çevrimiçi hale getirmeyi başardık ve bu, hedefe ulaşmamızı sağlayacak.” 

Almanya, kısıtlamaların süresini uzattı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 16 eyaletin başbakanları ile yaptığı koronavirüs zirvesinin ardından ülkedeki kısıtlamaların süresinin 14 Şubat’a uzatılacağını duyurdu.

31 Ocak’ta sona ermesi planlanan kısıtlamalar, 14 Şubat’a kadar uzatılırken özellikle toplu taşıma araçlarında FFP1 diye adlandırılan cerrahi maske ya da koruyucu filtreli FFP2 tip maskelerin kullanılmasının teşvik edilmesine karar verildi.

Ülkede bugüne kadar iki milyondan fazla vaka tespit edilirken 50 bine yakın kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.