Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Cumhuriyetçiler Trump’ın azil yargılamasını ertelemeye çalışıyor, QAnon’cular bölündü

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 20 Ocak günü görevini devreden 45. Başkan Donald Trump’ın azil sürecine yönelik hazırlıklar sürüyor.Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Trump’a karşı kabul edilen azil maddesinin kısa bir süre içinde Senato’ya gönderileceğini açıklarken Cumhuriyetçiler, Trump’ın Senato’daki azil yargılamasının şubat ayının ortasına kadar ertelenmesini önerdi.

Temsilciler Meclisi, ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’ı 6 Ocak’taki Kongre baskınında halkı “ayaklanmaya teşvik ettiği” gerekçesi ile suçlamış ve azledilmesine yönelik teklifi kabul etmişti. Böylece Trump, ABD tarihinde Temsilciler Meclisi tarafından azledilmesi yönünde ikinci kez karar alınan ilk başkan olmuştu.

Joe Biden’ın 20 Ocak’ta görevi devralması ile birlikte gözler Senato’ya çevrildi. Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Trump’a karşı kabul edilen azil maddesinin Senato’ya en kısa zamanda gönderileceğini açıkladı ancak tarih vermedi.

Mitch McConnell

Cumhuriyetçiler’den azil yargılamasının ertelenmesi teklifi

ABD Senatosu Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell ise eski Başkan Trump’ın Senato’daki azil yargılamasının şubat ayına ertelenmesini talep etti. McConnell, Cumhuriyetçi senatörler ile yaptığı görüşmede, Trump’ın da azledilmesine yönelik teklif yapılan önceki başkanlar gibi “hazırlık süresine” hakkı olduğunu vurguladı.

Amerikan medyasına konuşan Cumhuriyetçi Senatör Mike Braun,“Söz konusu oturumlar şubat ayının 10 veya 11’inde başlayabilir” derken McConnell’in teklifini aldıklarını belirten Demokrat Senatör Chuck Schumer’in sözcüsü ise “Kendisi ile görüşeceğiz” dedi. 

Trump, yargılama için kendine avukat tuttu

Hakkındaki suçlamaları reddeden, mitingden önceki açıklamalarında “isyana teşvik edecek” herhangi bir şey söylemediğini vurgulayan ve şiddete karşı olduğunun altını çizen Trump ise kendine yeni bir avukat tuttu. Reuters’ın haberine göre Trump, Senato’daki yargılama sürecinde kendisini temsil etmesi için avukat Butch Bowers’i görevlendirdi. 

Butch Bowers

Konu hakkında yorum yapmayan Bowers, ABD siyasetinde çok fazla bilinen bir figür değil. ABD Adalet Departmanı’nda eski başkanlardan George W. Bush döneminde de görev yapan Bowers’ı Trump’a, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın önerdiği belirtildi.  

Konuya ilişkin bilgisi kişilerin bu ayın başlarında Reuters’a verdiği demeçlere göre, Rudy Giuliani’nin Trump’ın savunmasına hazır olduğu biliniyordu. Fakat Trump, geçen günlerde Kongre baskınındaki sorumluluğunu avukatı Giuliani’nin üzerine yıkmış ve ekibine, Giuliani’nin avukatlık masraflarının ödenmemesi için talimat vermişti.

QAnon’cular bölünüyor

ABD’nin derin bir devlet tarafından yönetildiğine ve Trump’ın devlet içindeki “şeytani, pedofil ve insan kaçakçılarından” oluşan “elit bir gruba” karşı savaş verdiğine inanan QAnon hareketi, Biden’ın göreve başlamasının ardından kendi içinde bölünmüş durumda. 6 Ocak’taki Kongre baskınına katılanların büyük bir çoğunluğunu oluşturan QAnon hareketi ve destekçileri, Trump’ın Beyaz Saray’ı terk etmesinden sonra “şok ve üzüntü” içinde. 

BBC ekibinden Shayan Sardarizadeh ve Olga Robinson‘un, QAnon’cuları Telegram ve Gab gibi sosyal medya uygulamalarında takip ederek derledikleri habere göre QAnon hareketinin temsilcileri, 20 Ocak’taki yemin töreninin yeni bir başlangıç olacağına inanıyordu. Yemin törenine kadar ordunun “derin devlete” yönelik “Fırtına” adını verdikleri bir operasyon düzenleyeceğini ve aralarında Biden’ın da olduğu birçok ismi tutuklayacağını düşünen QAnon’cular, bu sayede Trump’ın başkanlık koltuğundaki süresinin devam edeceğine inanıyordu. 

Yemin töreninde umduklarını bulamayan QAnon’cular, kendi aralarında da bölünmüşe benziyor. Kimileri, “Ben gerçeği konuşmaya devam edeceğim. Vazgeçmedim. Hâlâ inancım var, Tanrı’nın kazanacağını biliyorum” diyerek Trump’ı sonuna kadar destekleyeceklerinin altını çiziyor. Kimileri ise “Bitti, meğer bizimle oynamışlar” diyerek bilgi kirliliğinden ve yaşananlardan şikayet ediyor.

QAnon topluluğunun nüfuzlu isimleri grubu ayakta tutmaya çalışırken topluluğun önemli isimlerinden Ron Watkins, üyelerle paylaştığı mesajda “Her şeyimizi verdik. Şimdi başımızı dik tutmalı ve hayatlarımıza devam etmeliyiz” dedi.  

FBI’dan Kongre baskını ile ilgili bilgi paylaşımına 75 bin dolarlık ödül vaadi

ABD Kongresi’nde 6 Ocak’ta yaşanan baskında biri polis toplam beş kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı. Baskında bina içinde yer alan Ulusal Demokrat Komitesi Merkezi ile Ulusal Cumhuriyetçi Komitesi Merkezi’ne, Trump destekçileri tarafından iki adet el yapımı boru tipi bomba yerleştirilmişti.

Bombaların tespit edilmesinin ardından Federal Soruşturma Bürosu (FBI), bombalar hakkında soruşturma başlattı. FBI, soruşturmanın gidişatını etkileyecek görüntüler için ülke genelinde vatandaşlardan yardım istedi. 

FBI son olarak ise bomba yerleştiren kişi ya kişiler hakkında bilgi verenlere 75 bin dolara kadar para ödülü vereceğini duyurdu. FBI duyurusunda “ABD Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu (ATF) ve FBI Washington Saha Ofisi (WFO), 6 Ocak’ta Washington DC’ye yerleştirilen boru bombalarından sorumlu kişi veya kişiler hakkında bilgi için 75 bin dolara kadar ödül teklif ediyor” denildi.

Biden’a karşı “azil” maddesi

20 Ocak’ta yemin ederek görevine resmen başlayan Joe Biden’a karşı ilk resmi suçlama Cumhuriyetçi vekil Marjorie Greene’den geldi. Seçimlerden önce seçmenlerine Biden’ın kazanması halinde, kendisine karşı azil sürecini başlatacağını vaat eden Greene, sözünü tuttu ve Biden’a karşı azil maddesi sundu.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Biden’ı “gücünü kötüye kullandığı gerekçesi” ile suçladığını belirten Greene, Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın da Ukrayna’da adının karıştığı yolsuzluk iddialarına vurgu yaptı. 

Biden’a karşı sunulan bu azil maddesinin, Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi beklenmiyor. Yorumculara göre bu teklif yalnızca “sembolik” bir önem taşıyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.