Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Bekleyemeyiz”: ABD’de Biden yönetimi ile Cumhuriyetçiler arasında 1,9 trilyon dolarlık ekonomik yardım paketi tartışması

ABD’de Demokrat Joe Biden yönetiminin yetkilileri, Cumhuriyetçiler’in fazla bulduğu 1,9 trilyon dolarlık ekonomik yardım paketi için pazar günü (24 Ocak) Cumhuriyetçiler ile bir araya geldi. Taraflar, görüşmede koronavirüs aşılarının “öncelik” olduğu konusunda anlaştı ancak bazı Cumhuriyetçiler yalnızca bir ay önce eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanan 900 milyar dolarlık yardım paketinden sonra böyle büyük bir mali paketin onaylanmasına karşı çıktı.

ABD, yeni başkan Joe Biden tarafından önerilen 1,9 trilyon dolarlık mali yardım paketini tartışıyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, pazar günü (24 Ocak) yardım paketi önerisini görüşmek için bir araya gelirken toplantıya 16 senatör ve iki Temsilciler Meclisi üyesi katıldı.

Reuters’ın haberine göre, toplantıda Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi Direktörü Brian Deese ve Biden’ın diğer yardımcıları ile konu hakkında görüştüğünü söyleyen Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins “Bu büyüklük ve kapsamdaki bir paketi düşünmek için henüz erken” dedi. Collins, aşılama programı için ek bir ödenek gerektiğini kabul ettiğini ancak bu ödeneğin “daha sınırlı” bir miktarda olması gerektiğini belirterek, konuyu diğer yetkililerle görüşmeyi planladığını söyledi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Yardımcısı Karine Jean-Pierre ise konu hakkında yaptığı açıklamada “Bekleyemeyiz. Önceki Beyaz Saray yönetiminin daha önce çıkmaza girmesi, çıkmazda kalmamızı gerektirmez” diye konuştu.

Demokrat Senatör Dick Durbin, pazar günü yapılan görüşmenin Biden’ın koronavirüs yardımlarını en büyük öncelik olarak yorumladığını gösterdiğini söylerken Biden yönetiminin Ekonomi Danışmanları Konseyi üyelerinden Jared Bernstein, CNN’e yaptığı açıklamada, 2020 yılının sonunda Trump tarafından kabul edilen 900 trilyon dolarlık yardım paketinin ülkeyi “yalnızca bir veya iki ay” idare edebileceğini söyledi. 

ABD Kongresi, bugüne kadar koronavirüs salgınının etkileriyle mücadele için 4 trilyon dolarlık ek ödeneği kabul etmiş olsa da Biden yönetimindeki Beyaz Saray ve Demokratlar, virüs ile mücadele masraflarını karşılamak, hanelere ve işsizlere yapılan ödemeleri iyileştirmek için 1,9 trilyon dolarlık ek bir paketin gerekli olduğu görüşünde.

Her gün ortalama 175 bin kişinin virüse yakalandığı ABD’de, 417 binden fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken milyonlarca Amerikalı da bu süreçte işsiz kaldı.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.