Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan davasının 19. duruşması yarın İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yapılacak: Kararın çıkıp çıkmayacağı merak konusu

Berkin Elvan (14), İstanbul’daki Gezi Parkı protestoları sırasında 16 Haziran 2013 tarihinde Okmeydanı’nda, polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. 11 Mart 2014 tarihinde, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Berkin Elvan, hayatını kaybettiği sırada 16 kiloya düşmüştü. Ölümünün üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen Elvan ailesinin hukuk mücadelesi devam ediyor. Davada sanık polis memuru Fatih Dalgalı yargılanıyor. Yarınki (29 Ocak) duruşma öncesinde Twitter hesabından açıklama yapan aile, davaya açık bir müdahale olduğunu belirtti. 

 

Elvan ailesinin avukatları, davanın yeni hâkimi Galip Mehmet Perk’in davadan çekilmesi talebinde bulundu

Berkin Elvan davasına bakan hâkim Canel Rüzgar, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla Yargıtay’a atanmıştı. 19 Ocak 2021 tarihinde HSK’nın yeni kararnamesine göre Berkin Elvan davasına, Gezi Parkı davasında yargılananlar için beraat kararı veren hâkim Galip Mehmet Perk atandı. Gezi davasının duruşmaları sırasında Perk’in, sosyal medya hesabından Berkin Elvan için “terörist” denilen bir paylaşımı beğendiği ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine, yarın (29 Ocak) görülecek davadan önce, Elvan ailesinin avukatları hâkim Perk’in davadan çekilmesi için talepte bulundu. Avukatlar Fikret İlkiz, Can Atalay, Çiğdem Akbulut, Yalçın Deniz Özen ve Akçay Taşçı, verdikleri dilekçede, davaya yeni atanan hâkim Galip Mehmet Perk’in sosyal medyada Berkin Elvan’ı ‘‘terörist’’ olarak niteleyen gönderileri beğendiği de hatırlatarak şunları kaydetti: 

“Galip Mehmet Perk’in, Gezi davasındaki ve sosyal medyadaki tutumu tarafsızlığına gölge düşürmektedir. Basında çıkan, hâkim Mehmet Galip Perk’in, Berkin Elvan’ın ‘terörist’ olarak nitelendirildiği sosyal medya paylaşımlarını ‘beğendiğine’ ilişkin haberlerin tarafsızlık görünümünü zedelediği kanaatindeyiz. Kendisinin bu davada yargıçlık yapmaktan kaçınmasını zorunlu kılmaktadır. Kendisinin haksız polis şiddeti konusundaki fikirleri hakkında kuşkumuz vardır, güvenilirliğine inancımız bulunmamaktadır.”

Avukat Can Atalay: “Bu dosyaya yürütme ve İçişleri Bakanlığı en başından itibaren müdahale etmiştir”

Berkin Elvan davasının 9 Aralık 2020 tarihinde yapılan 18. duruşmasında HSK kararıyla Yargıtay’a atanan mahkeme başkanı Canel Rüzgar, mahkemedeki görevinden ayrıldı. Rüzgar’ın yerine mahkeme heyetinden bir hâkim göreve getirilirken dosyanın savcısının da koronavirüse yakalandığı ve yerine de nöbetçi bir savcının baktığı belirtildi. Mahkeme başkanı da bu aşamada esas hakkındaki mütalaanın verilmeyeceğini söyledi

Duruşmada, Elvan ailesinin avukatı Can Atalay, mahkeme başkanının değişmesine değinerek, adil yargılanma kuşkusunun ortadan kaldırılması için kamunun üstüne düşeni yapması gerektiğini söyledi:

“Adil yargılamanın görüntüde dahi olabilmesi, burada adil yargılama yapılıyor mu kuşkusunu ortadan kaldırılması için kamu idaresinin üzerine düşeni yapması gerekir. Dosyada sonuna gelmişken, bütün tanıkları dinleyen mahkeme başkanının değişmesi bu dosyaya açık müdahale olduğunu gösterir. Bu dosyaya yürütme ve İçişleri Bakanlığı en başından itibaren müdahale etmiştir.”

İlk keşif altı yıl sonra yapıldı

Berkin Elvan’ın vurulduğu noktada 10 Nisan 2019 tarihinde ilk kez keşif yapıldı. Elvan’ın Okmeydanı’ndaki evinden, polisin atış yaptığı noktaya kadar ölçümlerin yapıldığı keşif ile polisin Elvan’ı vurmasının mümkün olup olmadığına dair bir rapor hazırlandı ve 18 Haziran 2019 tarihinde mahkeme heyetine sunuldu. Raporda, incelenen görüntülere göre ZET (gaz kapsüllü silah) kullanan iki polisin kaç derecelik açıyla atış yaptıkları tespit edilemediği için kusur oranının belirlenmesinde yetersiz kalındığı belirtildi.  

Ek bilirkişi raporu: “Tali kusurlu Berkin Elvan”

Mahkemenin 16 Aralık 2019’da sanık Fatih Dalgalı’nın kusurunun tespit edilebilmesi için Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan istediği ek bilirkişi raporu 3 Şubat 2020 tarihinde geldi. Raporda, yaralandıktan sonra hastanede üzerinden 11 adet torpil çıktığı ve “yasadışı eylemlerde bulunan gösterici grubun olduğu alanda bulunarak kendi güvenliği ile ilgili gerekli özeni göstermediği” iddia edilerek 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın “tali kusurlu olduğu” belirtildi. 

Elvan’ın ölümünde sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin soruşturulmasına dair başvuru reddedildi

18 Şubat 2020 tarihinde Anayasa Mahkemesi (AYM), Berkin Elvan’ın ölümünde sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin soruşturulması için yapılan başvuruyu reddetti. Kararın gerekçesinde, zaten bir polisin yargılandığı, bu yargılama sonuçlandığında diğer sorumlulara da her zaman dava açılabileceğine yer verildi.

Davanın 18 Mart’ta yapılması kararlaştırılan 17. duruşması, koronavirüs salgını nedeniyle ilk olarak 6 Mayıs 2020 tarihine, daha sonra ise 23 Eylül 2020 tarihine ertelendi. 

Berkin Elvan davasının 19. duruşması yarın yapılacak

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin açılan davanın 19. duruşması yarın, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. 

Davanın 17. duruşmasında dosya mütalaasını açıklamak üzere duruşma savcısına gönderildi fakat davada sona yaklaşırken 18. duruşmada mahkeme başkanının değişmesi ve dosyanın savcısının da koronavirüse yakalanmasından dolayı mütalaa açıklanmadı. 

Davanın kronolojik sırası için Fikri Takip’in sitesini takip edebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.