Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs aşısı olanlar deneyimlerini anlattı: “Halsizlik iki günde geçti, bu aşı hem beni hem çevremdekileri koruyacak”

Çin’den sipariş edilen Sinovac aşıları, 14 Ocak Perşembe günü sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlamıştı. Ardından, sağlık çalışanlarından sonra en yüksek risk grubunda sayılan ileri yaşlardaki vatandaşlara aşı yapılması aşamasına geçildi. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığına göre Türkiye’de koronavirüs aşısı olan kişi sayısı bugün (28 Ocak) itibariyle 1 milyon 690 bini aştı. Koronavirüs aşısı olan sağlık çalışanları, yaşadıkları tecrübeyi Medyascope’a anlattı.

Koronavirüs aşısı olan sağlık çalışanları, aşı olma konusunda bazı tereddütleri olsa da bu aşının kendilerini ve çevresindekileri koruyacağını düşündükleri için aşı olduklarını söyledi. Aşı olduktan sonra bir iki gün halsiz olduklarını ancak daha sonra bu halsizlik hissinin ortadan kalktığını belirten sağlık çalışanlarında herhangi bir yan etki de görülmedi.

Psikolog Şerife Çelik, “Sağlık Bakanlığı aşı hakkında yeterli bilgi vermedi ancak kendi araştırmalarım sonucunda koronavirüs aşısının beni ve çevremdekileri koruyacağını düşündüğüm için aşı oldum” dedi. Eczacılar Tuğba Aydın ve Yusuf Suphi Temel ise aşı olduktan sonra kendilerini halsiz hissettiklerini ancak bunun bir iki gün içinde geçtiğini belirtti.

“Yeterli bilgim yoktu, araştırdıktan sonra aşı olmaya karar verdim”

Psikolog Şerife Çelik, aşı olup olmamaya karar verme sürecini şu sözlerle paylaştı: “Merkezlerimiz Sağlık Bakanlığı’na bağlı olduğu için koronavirüs aşısında öncelikli listede yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın aşı hakkında bilgilendirme konusunda biraz eksik kaldığını söyleyebilirim. Adıma aşı tanımlamasının yapıldığını öğrendiğimde ilk başta aşı olmak istemediğimi çünkü aşı hakkında yeterli bilgim olmadığını söyledim. Kendim biraz araştırma yaptıktan sonra aşı olmaya karar verdim. Çünkü beni ve çevremdekileri koruyacak ve virüsün bulaşmasını engelleyecek bir aşıydı.  Böyle bir durumda da kendimi, ailemi ve ülkemi düşünmek zorunda olduğumu ve bir vatandaş olarak görevim olduğunu hissettim.”

Aşı randevusu aldıktan sonra biraz gerildiğini ve heyecanlandığını ancak bu aşının kendisini ve çevresini virüsten koruyacağı için sakinliğini koruduğunu söyleyen Çelik, “Koronavirüs aşı odasına girdim. Aşı iğnesi beklediğimden daha küçüktü. Diğer aşılardaki gibi, iki dakika bile sürmedi. Aşı olduktan sonra kolumda iki güne yakın bir ağrı oldu. Birkaç gün kendimi halsiz hissetim, baş ağrısı ve uyanmada zorluk çektim ancak bir iki gün içerisinde bu şikayetler tamamen bitti. Koronavirüs aşısının üzerinden on gün geçti ve şu an kendimi daha iyi hissediyorum” dedi.

“İlk başta tereddüt ettim”

Eczacı Tuğba Aydın da aşı konusunda başta tereddütleri olduğunu ancak olumlu sonuç alma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünerek aşıyı yaptırdığını belirtti. Aşı olma sürecinin kolay geçtiğini söyleyen Aydın, şöyle devam etti: “Aşı olurken hafif yanma hissi dışında negatif hiçbir durum yok. Aşı sonrası oluşabilecek komplikasyonlara karşı ilk 20 dakikayı hastanede geçirmeniz gerekiyor. Daha sonra evinize dönebiliyorsunuz. Aşı olduktan sonra biraz halsiz hissettiğimi söyleyebilirim. Bu da bir-iki gün içinde geçiyor.” 

“Normal hayata geçişin hızlanacağını düşündüğüm için aşı olmaya karar verdim”

Eczacı Yusuf Suphi Temel, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın eczacılara özel bilgilendirme konferansını dinledikten sonra fikrinin değiştiğini ve aşı olmaya karar verdiğini söyledi. Normal hayata geçişin hızlanması için koronavirüs aşısı olduğunu belirten Temel, aşıdan sonraki süreci ise şöyle anlattı: “Eğer şimdiye kadar koronavirüs olmadıysanız Sinovac aşısı altı ay koruma sağlıyor. Altı ay içinde de koronavirüsün dünya genelinde azalacağını düşünüyorum. Aşı olma konusunda kararsızlığım bu nedenlerden dolayı geçti ve normal hayata geçişin hızlanması için bu aşıyı olmaya karar verdim. Aşı olduktan iki gün sonra halsizlik ve sürekli bir uyku hali vardı ancak iki gün içinde bu durum ortadan kalktı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.