Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Brezilya, CoronaVac aşısından 20 milyon doz daha sipariş etti, Avustralya’da iki milyon kişiyi kapsayan beş günlük kapanma bitti

İngiltere aşılama çalışmalarında birçok ülkeden önde gidiyor. Brezilya Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısından 20 milyon doz daha sipariş verdi. Batı Avustralya’da beş günlük karantina bugün (5 Şubat) sona erdi. Johnson & Johnson, ürettiği tek dozluk koronavirüs aşısının acil kullanım ruhsatı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne başvurdu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Brezilya Sinovac’ın aşısından 20 milyon doz daha alıyor

Brezilya’nın Sao Paulo eyaletinin valisi, 4 Şubat Perşembe günü yaptığı açıklamada, Brezilya’nın Çin merkezli Sinovac şirketi tarafından geliştirilen CoronaVac aşısından 20 milyon doz daha satın almak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Vali Joao Doria, daha önce bildirilmeyen siparişin, Sao Paulo’nun Butantan Biyomedikal Enstitüsü tarafından çoktan güvence altına alınmış 100 milyon doz aşının üzerine geleceğini belirtti. Devlet tarafından işletilen Sao Paulo’nun Butantan Biyomedikal Enstitüsü, aşının toplu klinik testine öncülük etmişti. Şimdi ulusal aşılama programı için dozları düzenleyen enstitü, 2022’nin başlarında tamamen yerli üretim aşı çalışmalarını yürütüyor.

Brezilya’da şu anda kullanım onayı almış iki aşı bulunuyor: AstraZeneca ve Sinovac aşıları.

Avustralya’da beş günlük kapanma bitiyor, uluslararası gezginlere yönelik sınırlamalar hafifliyor

Batı Avustralya eyaletinin başkenti Perth’te yeni bir koronavirüs vakası tespit edilmesinin ardından karantinaya alınan yaklaşık iki milyon kişinin beş günlük karantinası, şu ana kadar karantinaya alınanlar içinde vaka gözlemlenmediği için bugün öğleden sonra bitti.

Eyalet Başkanı Mark McGowan, Perth’te gazetecilere verdiği demeçte, “Bu noktaya geldiğimiz için çok rahatladım. İşlerimizi ve ekonomimizi tam bir güvenle yeniden açabiliriz” dedi.

Son birkaç gündür ülkedeki koronavirüs yayılımının düşük seyretmesi sayesinde Avustralya, bir süredir uluslararası gezginlere yönelik uyguladığı sınırlamaları da gevşetmeyi planlıyor.

Ayrıca, Avustralya’nın en kalabalık ikinci eyaleti Victoria bugün hiç yeni vaka bildirmeyerek önümüzdeki hafta başlayacak Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nın organizatörlerine de bir garanti vermiş oldu.

Johnson & Johnson, ürettiği tek dozluk koronavirüs aşısının acil kullanım ruhsatı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne başvurdu

Johnson & Johnson 4 Şubat Perşembe günü, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi’ne tek dozluk koronavirüs aşısı için acil kullanım ruhsatı başvurusunda bulundu. Başvurunun 26 Şubat tarihinde görüşülmesi planlanıyor.Böylelikle şirket mart ayında tedarik sürecini başlatabilmeyi umuyor.

Şirket, aşının koronavirüse karşı güçlü koruma sağladığını gösteren klinik deney raporlarını geçen hafta paylaşmıştı. Raporlarda aşının, klinik deneylerin yürütüldüğü ABD, Latin Amerika ve Güney Afrika bölgelerinde şiddetli hastalığı önlemede yüzde 85 etkili olduğu bilgisi yer almıştı.

Ancak sonuçlara kaygı verici bir not daha düşüldü: Aşının etkinlik oranı ABD’de yüzde 72 iken koronavirüsün oldukça bulaşıcı bir varyantının etkili olduğu Güney Afrika’da sadece yüzde 57 olarak belirlendi. Ön çalışmalar, aynı şekilde bazı koronavirüs aşılarının bu varyanta karşı daha az etkili olduğunu göstermişti.

Onay alması durumunda Johnson & Johnson bahar aylarında ne kadar doz aşı üretebileceği henüz bilinmezken şirket, ABD’ye söz verdiği 100 milyon dozu haziran ayı sonuna kadar tedarik etmeyi planladığını açıkladı.

İngiltere aşılama programını hızlandırmaya çalışıyor

Dünyada en hızlı aşılama programını yürütmeyi başaran İngiltere, eğer aşının tedarik ve lojistik sorunlarını halledebilirse haziran ayı sonuna kadar nüfusunun tamamına ilk doz aşıyı verebilecek durumda.

Ülkenin aşılama programına göre, koronavirüs kaynaklı ölümlerin yüzde 88’ini oluşturan öncelikli gruptaki tüm vatandaşların 15 Şubat’a kadar ilk doz aşılarını vurulmuş olması bekleniyor. Bu sayede ülkede ölüm oranları oldukça azalacak.

3 Şubat Çarşamba günü itibariyle İngiltere, nüfusunun yüzde 15’inden fazlasını aşıladı. Bu oran dünyada, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri hariç en yüksek aşılama oranı oldu. Dünyada, Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun yüzde 8’inden fazlasını aşılarken Avrupa Birliği yüzde 3’ün altında kaldı.

Gut ilacı koronavirüs yüzünden hastaneye yatış oranını azaltabilir

Brezilya’da bir gut hastalığı ilacı üzerine gerçekleştirilen yeni araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, gut hastalığı için kullanılan ilaç, ağır koronavirüs hastalarında hastaneye yatış ve ölüm oranını yüzde 20 oranında azaltabiliyor. Araştırma bulguları ilacın ayrıca hastalarda oksijen ihtiyacını da düşürdüğünü gösteriyor.

Kanada’nın Quebec eyaleti hükümeti ve yardımseverler tarafından finanse edilen araştırmanın bulguları, ilacın koronavirüs hastaları için ağız yoluyla uygulanabilecek ilk tedavi olma niteliği taşıdığını gösteriyor.

Salgın İngiltere’de evcil hayvan hırsızlığının artmasına sebep oldu

İngiltere, koronavirüs salgınından bu yana köpek hırsızlığı sayısında artışla karşı karşıya. Ayrıca ülkede evcil hayvanlara olan talep de eve kapanmaların başlamasıyla yükselişe geçti.

Çevrimiçi veri tabanını kullanarak kayıp köpekleri sahipleriyle yeniden buluşturmaya çalışan bir kuruluş olan DogLost platformundan Wayne May, artan evcil hayvan hırsızlığı vakalarıyla ilgili “Tıpkı koronavirüsün kendisi kadar büyüyen bir salgın hastalık” yorumunda bulundu. May ayrıca, kayıp köpeklerle sahiplerini buluşturmayı yaklaşık 30 yıldır yaptığını ama 2020’nin bu konuda en kötü yıl olduğunu da sözlerine ekledi.

Salgının yarattığı anksiyete ve yalnızlık duygusuyla baş edebilmek için evcil hayvan edinmeye karar veren bireylerin artmasıyla ülke çapında köpek yavrusu başta olmak üzere evcil hayvan fiyatları da bir anda yükselişe geçti.

Bir çevrimiçi evcil hayvan marketi, bu sene listelediği 150 bin hayvan için ödenen ortalama fiyatı 2 bin 149 euro olarak açıkladı. Geçen sene aynı dönem içinde ödenen ortalama fiyat ise bu senenin yarısı kadardı.

Salgınla beraber iyice yükselen fiyatlar hırsızların da evcil hayvan piyasasıyla ilgilenmesine yol açtı. Wayne May, önceden sahipli köpeklerin organize olmayan hırsızlar tarafından çalındığını söylerken şimdi bu alanda çetelerin oluşturulduğunu ve daha planlı hırsızlıkların gerçekleştirildiğini belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler