Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: “Osman Kavala’yı derhal serbest bırakın”

Joe Biden yönetimi, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın imzasıyla yayımlanan bir metin aracılığı ile, Ankara’ya “Osman Kavala’yı derhal serbest bırakın” çağrısı yaptı.

“ABD Türkiye’den Osman Kavala’yı serbest bırakması için talebini yineliyor” cümlesi ile başlayan metinde “Osman Kavala’ya yöneltilen sahte suçlamalar, Kavala’nın devam eden tutukluluğu, davasının görülmesindeki gecikmeler ve hakkındaki davaların birleştirilmesi hukukun üstünlüğü ile demokrasiye zarar veriyor” denildi.

Çağrıda “Türkiye’ye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara uyması, iç hukuku ve uluslararası hukukun yüklediği sorumluluk dahilinde davaya adil, şeffaf ve hızlı bir çözüm bulunması konusunda ısrar ediyoruz” ifadesi yer aldı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, ABD vatandaşı akademisyen Henri Barkey hakkındaki suçlamaların da ‘dayanaksız’ olduğunu belirterek, Barkey hakkındaki davanın da “adil, şeffaf ve hızlı” bir şekilde sonuçlandırılmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile dün yapacağı görüşme, Amerikan tarafından yapılan “İleriki günlerde yapılacak” açıklaması ile ertelenmişti.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkili haklarında “anayasayı ihlal” ile “siyasal veya askeri casusluk” suçlamalarından dava açılan tutuklu sanık Osman Kavala ve Henri Barkey’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması geçen hafta görülmüştü.

Duruşmada Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmiş, mahkeme davayı Kavala hakkında devam eden Gezi Parkı davası ile birleştirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen yıl yaptığı yazılı açıklamada da Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.