Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya Dereköy’de kömür madeni açılmak isteniyor – Çoban Bekir İnci: “Bizler köy hayatını seviyoruz, şehirde yaşayamayız. Köyümüze kömür madeni açılırsa bütün hayatımız etkilenecek”

Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy Yaylası’na, Turkuaz Maden tarafından kömür madeni açılmak isteniyor. Tarım ve hayvancılıkla hayatlarını sürdüren Dereköylüler ise yaylalarında kömür madeni istemiyor. Maden açılması planlanan bölgede tarihi kalıntıların yanı sıra birden fazla su kaynağı bulunuyor ve bu su kaynaklarıyla 15 köyün tarım toprakları sulandığı gibi Korkuteli Barajı da besleniyor.

Dereköy Yaylası’nda yaşayan çoban çift Bekir ve Şerife İnci, yaylaya kömür madeni açılırsa hayatlarının nasıl etkileneceğini Selçuk Ada‘ya anlattı. Üniversite öğrencisi olduğu sırada Bekir İnci ile evlenen Şerife İnci, “Köy hayatını ve hayvanlarla uğraşmayı seviyoruz. Şehirde yaşayanların tersine biz tatillerde şehre gidiyoruz. Şehirde geziyoruz, alışveriş yapıyoruz ama doğanın içinde yaşamak bizim için vazgeçilmez. Yaylamıza kömür madeni açılırsa burada tarım da hayvancılık da yapılamaz hale gelecek” dedi.

Bekir İnci ise hayatlarından memnun olduklarını, yapılmak istenen kömür madeninin köy sakinleri için herhangi bir fayda sağlamayacağını belirtti. İnci, “Askerliğimi İstanbul’da yaptım. Şehrin pahalılığına ve kalabalığına alışamadım. Köyümüzde hayvancılıkla uğraşıyoruz, bağ bahçe işleri yapıyoruz. Doğayla iç içeyiz. Yapılmak istenen kömür madenine sıfır noktasındayız ve maden açılırsa hayatımız doğrudan etkilenecek. Bu madenin, maden şirketi hariç kimseye faydası olmayacak, tarımı ve hayvancılığı bitirecek. Eğer hayvancılık yapamazsam ne iş yaparım bilmiyorum” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.