Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Biden isteyen her ABD’linin ağustos ayına kadar aşı olabileceğini söyledi, Atina’da kar fırtınası aşılama programını durma noktasına getirdi

ABD, haftalık aşı tedarik miktarını 13,5 milyona çıkardı. ABD Başkanı Biden, isteyen her Amerikalı’nın temmuz ayının sonuna kadar aşı olabileceğini söyledi. Güney Afrika, AstraZeneca aşılarının yeni virüs varyantına karşı etkili olmadığı gerekçesiyle aşıları Afrika Birliği ile paylaşma kararı aldı. Atina’da kar fırtınası ve soğuk hava, aşılama programını durma noktasına getirdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD, haftalık aşı tedarik miktarını 13,5 milyona çıkardı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) genelinde etkili olan kar fırtınası ve soğuk hava dalgası, birçok eyalette koronavirüs aşılarının dağıtım sürecini yavaşlatırken Beyaz Saray, salı günü (16 Şubat) ülkenin haftalık aşı tedarik miktarının iki milyon artarak 13,5 milyona çıktığını açıkladı. Öte yandan Beyaz Saray’ın basın sekreteri Jan Psaki, aşıların ülke genelinde doğrudan eczanelerden dağıtılmasına yönelik oluşturulan programda haftalık dağıtılabilecek aşı miktarının bir milyondan iki milyona çıkarıldığını söyledi.

Psaki ayrıca, Joe Biden’ın başkanlık koltuğuna oturduğu 20 Ocak tarihinden bu yana ülkenin aşı tedarikinin yüzde 57 oranında artış gösterdiğini belirtti.

Pfizer/BioNTech aşısının üretim ve dağıtım süreçlerinde yapılan iyileştirmeler ve Moderna’nın üretim kapasitesini artırmasıyla beraber ABD, mayıs ayının sonuna kadar 400 milyon dozdan fazla aşı tedarik edebilecek.

Biden: Temmuz ayının sonuna kadar isteyen her Amerikalı aşı olabilecek

ABD Başkanı Joe Biden, isteyen her Amerikalı’nın temmuz ayının sonuna kadar aşı olabileceğini söyledi. Geçen hafta aşılarla ilgili yaptığı bir konuşmada aşıların üretim ve dağıtım sürecindeki sorunlara dikkat çeken Biden’ın son açıklaması yetkililer tarafından olumlu karşılandı. Biden, daha sonra sözlerini netleştirmek için “Her ABD vatandaşı için yeterli sayıda aşı olacak” yorumunda bulundu.

Biden, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, aşıların tedarik süreci ile devam eden aşılama programlarındaki sürecin farklı işlediğinin altını çizerek “Aşılara sahip olmak başka, aşıları uygulamak başka” demişti.

Son konuşmasında ABD vatandaşlarına aşı olmaları yönünde yaptığı çağrıları yineleyen Biden, “Bariz durum şu ki eğer aşı sıranız geldiyse ve uygun aşı varsa aşı olun” diye konuştu.

Salgının seyrine karşı tahminlerini de paylaşan Biden, “Önümüzdeki okul yılının başlangıcında yani gelecek eylül ayında bugün olduğumuzdan çok daha iyi bir yerde olacağız” dedi. 

ABD’de bugüne kadar 27 milyon 800 binden fazla koronavirüs vakasına rastlanırken hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bine yaklaştı.

Güney Afrika, AstraZeneca aşılarının yeni virüs varyantına karşı etkili olmadığı gerekçesiyle aşıları Afrika Birliği ile paylaşma kararı aldı

Güney Afrika, AstraZeneca firması ve Oxford Üniversitesi tarafından üretilen koronavirüs aşısının kullanmadığı dozlarını Afrika Birliği (AfB) ile paylaşma kararı aldı.

Aşıdan toplam 1,5 milyon doz sipariş veren Güney Afrika, aşının ülkede geçen haftalarda ortaya çıkan ve muadillerine oranla daha bulaşıcı olduğu tespit edilen “Güney Afrika varyantına” karşı etkili olmadığına yönelik yapılan araştırmalar sonucunda aşının ülkedeki dağıtımını durdurmuştu.

Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, parlamentoda yaptığı konuşmada “Satın aldığımız AstraZeneca aşısın dozları parçası olduğumuz Afrika Birliği’ne sunuldu. Bu aşılar, aşı talep eden ve mutasyon geçirmiş virüs varyantının yaygın olmadığı ülkelere dağıtılacak. Böylece hem aşılar hem de aşılara harcanan para israf edilmeyecek” diye konuştu.

Güney Afrika’nın karşılaştığı bu durum gözleri, mutasyon geçiren koronavirüsün yeni varyantının aşılanmayla ilgili ortaya çıkaracağı sorunlara çevirdi. Güney Afrika’da kullanımı onaylanan tek aşı AstraZenaca aşısıydı ve aşının varyanta karşı etkili olmadığını gösteren çeşitli araştırmalar ülkenin aşı programının başlamasından sadece günler önce kamuoyuyla paylaşıldı.

Bilim insanları, AstraZeneca aşısının virüs varyantının sebep olduğu şiddetli semptomları engelleyebileceğini belirtirken Güney Afrika Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılmasını talep etmişti.

AstraZeneca aşısı ucuz ve saklaması kolay olduğu için düşük ve orta gelirli ülkeler tarafından tercih ediliyor. Bu ülkeler, aşı yarışında yüksek gelirli ülkelerin gerisinde kalırken AstraZeneca’dan vazgeçen Güney Afrika, gözlerini Johnson&Johnson’ın aşılarına çevirdi. Klinik çalışmalarda ağır belirtileri ve ölümü engellediği görülen aşının Güney Afrika’da sağlık çalışanlarına deneme grupları halinde yapılması planlanıyor.

Atina’da kar fırtınası ve soğuk hava, aşılama programını durma noktasına getirdi

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, son yılların en şiddetli kar ve soğuk hava dalgası yaşanıyor. Başkentin yanı sıra ülkenin çeşitli bölgelerindeki hizmetlerin de aksamasına sebep olan yoğun kar yağışı, Atina’daki pek çok noktada elektrik kesintilerine yol açarken koronavirüs aşılama çalışmaları da durma noktasına geldi.

3 milyon nüfuslu Atina’da hava koşulları, toplu taşımayı ve şehir içi ulaşımı felç ederken yüzlerce ağacın devrilmesi sonucunda birçok mahallede de elektrik kesintileri yaşandı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, acil durum yönetim ekipleriyle yaptığı toplantıda elektrik kesintisi yaşayan bölgelere yardım gönderilmesini talep etti. Miçotakis, koronavirüs aşılama programının kaldığı yerden devam etmesi için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizerken “Gerekli olmayan bütün ulaşım askıya alınmalı. Bu emsali olmayan durum ile başa çıkarken hepimiz sabırlı olmalıyız” dedi.

Avrupa’nın güneyinde etkili olan soğuk hava dalgasının vurduğu Yunanistan’da, havaların önümüzdeki günlerde hızlıca ısınması ve perşembe gününden (18 Şubat) itibaren hava sıcaklığının 14 dereceyi görmesi bekleniyor.

Derleyen: Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.