Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’den dört aşamalı “normalleşme planı”, New York’ta sinemalar ve tiyatro salonları yeniden açılıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkenin “kademeli olarak normalleşme planını” açıkladı. Plana göre 8 Mart’ta okullar yeniden açılacak ancak barlar ve restoranlar bir süre daha kapalı kalacak. ABD’de virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yarım milyonu aştı. New York Valisi Andrew Cuomo açıkladı: “Sinemalar ve tiyatrolar salonlarını 5 Mart’ta yeniden açılacak.” Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri Medyascope sizin için derledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkenin “kademeli olarak normalleşme planını” açıkladı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, uzun zamandır devam eden kısıtlamalar sonucu vaka sayılarının azaldığını belirterek, ekonomiyi yeniden canlandırmak için oluşturulan dört aşamalı “normalleşme planını” açıkladı.

Başbakan Johnson, ülkenin yavaş bir şekilde normalleşeceğinin altını çizerek ilk aşama olarak, 8 Mart’ta okulların açılacağını duyurdu. Johnson, Westminster Sarayı’nda Avam Kamarası’na yaptığı konuşmada yeni normalleşme planı için “Kararlarımıza tarihler değil veriler yön verecek” dedi. 

Johnson’un açıkladığı plana göre ülkede 8 Mart tarihinden itibaren bütün okullar açılacak. Huzurevlerine yapılacak ziyaretlere izin verilmesinin yanı sıra, açık hava buluşmaları da iki kişiyle sınırlandırılarak yapılabilecek. 29 Mart’tan itibaren ise en fazla altı kişinin açık havada buluşmasına izin verilecek.

12 Nisan’da başlayacak ikinci aşama ile ise berberler, güzellik salonları, kuaförler, restoranlar ve kafeler açılacak. Bu alanlarda en fazla altı kişi bir araya gelebilecek.

Vaka ve ölüm sayılarında istenen düşüş sağlandığı takdirde, 17 Mayıs’tan itibaren uygulamaya konacak üçüncü aşama kapsamında sinemalar, oteller açılacak. Konserlere ve spor müsabakalarının seyircili yapılmasına da kısıtlı seyirci kapasitesiyle izin verilecek.

Her şey yolunda giderse haziran ayının sonlarında dördüncü ve son aşamaya geçilecek. Sosyal mesafe ile ilgili bütün sınırlamalar kaldırılabilecek ve gece kulüpleri düşük kapasiteyle açılacak.

Şu ana kadar 17 milyondan fazla kişiyi aşılayan ve temmuz ayı sonuna kadar ülkedeki her yetişkini aşılamayı planlayan İngiltere hükümeti, aşılamanın artmasıyla normalleşme sürecinin hızlanacağı görüşünde.

İngiltere’deki halk sağlığı uzmanları ise Johnson’ın veri odaklı normalleşme planını genel olarak onayladıklarını ve aşılama programıyla İngiltere’nin koronavirüsün yayılımını sonlandırabileceğini belirtti.

Edinburgh Üniversitesi Küresel Halk Sağlığı Programı Başkanı Devi Sridhar, “İleride kesinlikle bir ışık var” dedi. Profesör Sridhar, İngiltere’deki tüm ilk ve ortaokulların 8 Mart’ta yeniden açılacak olmasından duyduğu endişeyi ise “Her şeye rağmen okulların açılmasını riskli görüyoruz. Daha büyük çocukları sınıflara geri göndermek tehlikeli olabilir” diyerek dile getirildi.  

Muhalefetteki İşçi Partisi ise Johnson’ın normalleşme planını açıklamasının ardından, aşılama programında öğretmenlerin de riskli grupta yer alması gerektiğini belirtti. Ancak hükümet yetkilileri, istatistiksel olarak öğretmenlerin risk altında olmadığını öne sürüyor ve bunu reddediyor.

ABD’de virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yarım milyonu aştı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) pazartesi günü (22 Şubat) açıklanan verilere göre ülke genelinde, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini aştı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) verilerine göre koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, 2019 yılında herhangi bir hastalıktan ölenlerin sayısının çok üstünde.

ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün akşam Beyaz Saray’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin anıldığı bir konuşma yaptı. Ülkedeki ölüm sayısı, Biden’ın görevi devraldığı 20 Ocak gününden bir gün önce 400 bini aşmıştı. 

Vaşington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından hazırlanan modellemelere göre, ABD’de virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 Haziran’da 590 bine ulaşacak.

New York’ta sinemalar ve tiyatro salonları açılıyor

New York Valisi Andrew M. Cuomo, pazartesi günü (22 Şubat) yaptığı açıklamada, şehirdeki sinema salonlarının 5 Mart’ta açılacağını duyurdu. Tiyatro salonlarının ise aynı tarihte ancak 50 kişi kapasite ve hava filtreleme sistemleriyle yeniden açılabileceğini belirten Cuomo, açılan salonlarda sosyal mesafe ve maske kurallarının geçerli olacağını söyledi.

Ekim ayının sonlarında, ABD’nin bazı eyaletlerindeki sinema salonları sosyal mesafe ve maske kurallarıyla yeniden açılmıştı ancak New York’taki salonlar salgının başlangıcından bu yana kapalı.

Geçen bahardan bu yana dünyayı etkisi altına alan salgından en fazla etkilenen sektörlerden biri de sinema olmuştu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.