Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yerli Çeroki halkından otomobil markası Jeep’e çağrı: “İsmimizi araçlarınızda kullanmayı bırakın”

ABD’nin Oklahoma eyaletinde yaşayan Çeroki (Cherokee) halkının şefi Chuck Hoskin Jr., ABD’li otomobil markası Jeep’e yaptığı çağrıda, marka tarafından 1970’lerden bu yana üretilen Cherokee adlı modelde kendi isimlerini kullanmamalarını istedi.

The Guardian’da yer alan habere göre, ABD’nin Oklahoma eyaletinde yaşayan yerli halk Çerokiler, isimlerinin Jeep şirketinin otomobillerinde kullanılmasına karşı çıktı.

Marka tarafından 1970’li yıllardan beri üretilen ünlü Cherokee serisi hakkında konuşan Çeroki halkının şefi Chuck Hoskin Jr., ABD’li Car & Driver dergisine yaptığı açıklamada, şirketlerin ve spor takımlarının yerli Amerikan haklarının isimlerini, resimlerini ve maskotlarını ürünlerinde kullanmayı bırakmaları gerektiğini söyledi.

Çeroki halkının şefi Chuck Hoskin Jr.

Hoskin, “Bunun iyi niyetli bir adım olduğuna eminim ancak ismimizin bir arabanın yanına yapıştırılması bizi onurlandırmıyor” derken halklarını onurlandırmanın en iyi yolunun kültürlerinin araştırılıp öğrenilmesi olduğunun altını çizdi. Bu sözler, Çerokilerin konu hakkında kamuoyu önünde gösterdiği ilk tepki olarak dikkat çekti.

Jeep’in Amsterdam merkezli otomotiv üreticisi ortağı Stellantis’in sözcüsü Kristin Starnes ise konu hakkında yaptığı açıklamada, aracın adının yerli Amerikan halkını “asalet, cesaret ve gururlarından” ötürü onurlandırmak ve kutlamak için özenle seçilip, yıllar boyunca kullanıldığını söyledi. Starnes, şirketin araç isimlerini değiştirip değiştirmeyeceğinin ise henüz belli olmadığını belirtti.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.