Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya Expo 2016 tartışmaları sürüyor – Mimar Recep Esengil ile söyleşi: “Yapım aşamasında Expo Ajansı kendi kendini denetledi ve maliyet 10 kat arttı”

Antalya’da 2016 yılında düzenlenen uluslararası fuar Expo’nun maliyeti ve Expo sonrası arazinin kullanımı tartışmaları devam ediyor. Expo 2016 sonrası atıl durumda kalan fuar alanının bir bölümü kır düğünleri için kullanılıyor. Ocak ayınd fuar alanının içine kurulan film stüdyosunda ise Guy Ritchie’nin yapımcılığını yaptığı, Jason Statham’ın başrolde oynadığı “Five Eye” filminin çekimleri sürüyor.

Maliyeti hesaplananın on katından fazlaya tamamlanan Expo fuar alanının kullanım şekli Antalya’nın gündeminde. Antalya Mimarlar Odası’nın başkanlığını da yapmış olan, Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Recep Esengil, Medyascope‘tan Selçuk Ada‘nın konuğu oldu. Esengil, Expo alanının maliyetinin hâlâ vatandaşa özellikle de Antalya halkına ödetildiğini söyledi:

“Expo alanının yapımı dört yıl sürdü ve yapımı Expo Ajansı denetledi. Bu ajans dışarıya kapalı, şeffaf olmayan bir kurumdu. Dört yıl içinde dört defa ajansın başkanı değişti. Kendi kendilerini denetlediler ve sonuç olarak maliyet hesaplananın on katından fazla oldu. 610 milyon dolara yapımı biten Expo alanının parasını hâlâ bizler ödüyoruz.”

Expo alanına ulaşım sağlanması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan raylı sistemin, Expo başladıktan sonra tamamlandığını söyleyen Esengil, raylı sistemin maliyetine de değindi:

“Expo alanına yapılan raylı sistem Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapıldı ve o dönemin Antalya Büyükşehir Belediyesi ile yapılan anlaşma ile geri ödemesi aylık 30-40 bin Türk Lirası’ydı. Expo bittikten sonra atıl kalan fuar alanına giriş zaten yasak, o raylı sistemi kimse kullanmıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi son seçimlerde el değiştirince Ulaştırma Bakanlığı 30 bin lira olan aylık taksitleri 5 milyon liraya çıkardı. Bu para İller Bankası’ndan Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ödenecek tutardan her ay kesiliyor. Kullanılmayan raylı sistemin parasını Antalya halkından kesiyorlar. Ulaştırma Bakanlığı’nın karar verip yaptığı kullanılmayan raylı sistemin parasını ben ödüyorum.”

Recep Esengil, Expo yasasına göre fuar bittikten sonra Expo alanının sorumluluğunun Tarım ve Orman Bakanlığı’nda olduğunu da hatırlattı. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yönetim değiştirdikten sonra yeni yönetimin kullanılmayan, ziyaretçiye kapalı olan fuar alanına on milyonlar harcadığını belirten Esengil, şöyle devam etti:

“Tarım İl Müdürlüğü yönetimi değiştikten sonra yeni gelen yönetim, ‘Biz devraldıktan sonra peyzaj çalışmalarına 10 milyon lira harcadık’ diyor. Siz neyi kimden devraldınız? Expo’nun sorumluluğu zaten hep Tarım İl Müdürlüğü’ndeydi. Atıl durumdaki Expo’da çalışan çok sayıda insan var. Expo biteli dört yıl oldu ama maliyeti hâlâ çok yüksek. Yerel yönetimler 50-100 bin liraya muhtaçken buraya hâlâ milyonlar gömülüyor.”

Tarım İl Müdürlüğü’nün Expo alanını düğünlere ve film şirketlerine kiralandığını söyleyen Esengil, “Yıllardır atıl durumda atıl durumda olan, vatandaşa kapalı olan fuar alanında bulunan seyir kulesinin asansörlerinin çalışmadığı, Expo için inşa edilen bahçelerin kuruduğu biliniyor. Şimdi ise fuar alanının bir kısmına film seti yapacağız diyorlar. Tarım İl Müdürlüğü film sektörüne girdiyse tarım ile kim ilgileniyor?” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.