Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, darbeyle hükümeti deviren Myanmar ordusunun paylaşımlarını yasakladı: “Darbeden bu yana yaşanan şiddet olayları, bu yasağa olan ihtiyacı artırdı”

Facebook, Myanmar’da ordunun demokratik yollarla başa gelmiş hükümeti devirmesinden haftalar sonra, çarşamba (24 Şubat) günü yaptığı açıklamayla asker kontrolündeki devlet ve medya kuruluşlarının, kendi platformlarından paylaşım yapmasını yasakladı.  

Facebook’un attığı bu adım, yıllardır ordunun ülkedeki çoğunluğu Müslüman olan Rohingya halkına karşı nefreti kışkırtmak için Facebook‘u kullandığına yönelik eleştirilerin sonucu geldi. Ülkede sivil lider Aung San Suu Çii‘yi deviren ve Myanmar’ı askeri yönetime zorlayan darbenin ardından ordu, halkı kontrol altında tutabilmek ve sivil itaatsizliği bastırabilmek adına defalarca Facebook gibi platformlara erişimi yasaklamıştı. 

Böylelikle Facebook, birkaç gün önce Myanmar ordusunun resmi haber sayfasını ve devlete bağlı bir başka televizyon kanalının sayfasını paylaşıma kapattı. Ayrıca platform, 2018’deki Rohingya halkını hedef alan şiddetle bağlantılı üst düzey bir Myanmar askeri liderlerinin resmi hesaplarını da askıya aldı.

Faceboo konuyla ilgili olarak, “1 Şubat darbesinden bu yana yaşanan ölümcül şiddeti de içeren olaylar, bu yasağa olan ihtiyacı artırdı” dedi. Myanmar ordusunun Facebook’ta ve Instagram’da kalmasına izin vermenin risklerinin “çok büyük” olduğunu da açıklamasına ekleyen şirket, ordunun hesaplarının süresiz olarak yasaklanacağını söyledi.

Darbeye karşı kesin adımlar atıp politik duruşunu belli eden Facebook, orduyla bağlantılı başka hesapları da yasaklamak için harekete geçti. Uzun zamandır ifade özgürlüğünü her şeyin üzerinde tutan Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, siteyi politik veya sosyal anlaşmazlıkların önüne geçmeyecek bir platform ve teknoloji hizmeti olarak konumlandırdığını söylüyordu ancak zamanla bu tutum değişmeye başladı.

Kaynak: NY Times

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.