Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken bu illerde 65 yaş üzeri için uygulanan kısıtlamalara son verilecek”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü (1 Mart) kabine toplantısının ardından önemli açıklamalar yaptı. Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan birtakım kısıtlamaların vaka sayılarına bağlı olarak bazı illerde gevşetildiği açıklanırken ilkokullar, anaokulları, 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime yarından itibaren başlanacağı duyuruldu. Düşük riskli ve orta riskli illerde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ise sona erdi. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Yeni ‘kontrollü normalleşme sürecini’ bugün başlatıyoruz”

Bugünden itibaren “kontrollü normalleşme süreci”nin başladığını açıklayan Erdoğan, salgının seyrine göre tedbirlerin yeniden getirilebileceğini söylerken, “düşük” ve “orta risk” grubuna dahil edilen iller ile “yüksek” ve “çok yüksek riskli” kategoride yer alan iller için farklı önlemler alındığını belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:

Yeni kontrollü normalleşme sürecini bugün başlatıyoruz. Tedbirlerin sıkılaşması ve gevşetilmesi tamamen salgının seyriyle ilgilidir. Adımlarımızı kademeli şekilde atmamız gerekiyor. Bilim Kurulu 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere başka kriterlere göre illerimizi sıraladı. Düşük riskli grup mavi, orta riskli grup sarı, yüksek riskli grup turuncu ve çok yüksek riskli yerler kırmızı olarak renklere ayrıldı. Her hafta bu renkler yeniden tespit edilecek. Her iki haftada bir normalleşme uygulaması güncellenecek. Her ilimiz salgın tedbirlerinin ne düzeyde uygulanacağını kendisi belirleyecek.”

“Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalktı”

Erdoğan’ın açıklamalarına göre kaldırılan önlemler ve yeni tedbirler şöyle:

  • Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günleri devam edecek. 
  • Ülke genelindeki hafta içleri 21.00 – 05.00 saatleri arası sokağa çıkma kısıtlaması sürecek. 
  • Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar, 8. ve 12. sınıflar eğitim öğretime açılacak. 
  • Düşük ve orta riskli illerde, ortaokul ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak.
  • Restoran, kafe, kafeterya, pastane, çay bahçesi ve kıraathane gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek. 
  • 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar ile ilgili sokağa çıkma düzenlemeleri düşük ve orta riskli illerde kaldırılırken, yüksek ve çok riskli illerde ise bu kişilerin sokağa çıkma süresi uzatılacak.
  • Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler düşük ve orta riskli illerde sabah saat 09.00 ile akşam saat 19.00 arasında faaliyet gösterebilecek. 
  • Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek. İhtiyaç halinde valilikler tarafından farklı düzenlemeler yapılabilecek.
  • Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük riskli ve orta riskli illerde 100, yüksek riskli ve çok yüksek riskli illerde 50 kişiyi geçmemek ve bir saati aşmamak koşuluyla yapılabilecek. 

“Salgından etkilenen kişileri de pek çok farklı yol ve yöntemle desteklemeye çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan salgın nedeniyle alınan tedbirlerden olumsuz etkilenenlere ilişkin şunları söyledi: “Her şeye rağmen salgın tedbirleri nedeniyle işi bozulan ve geliri düşen vatandaşlarımız olmuştur. Bu kişileri de pek çok farklı yol ve yöntemle desteklemeye çalışıyoruz. Sağlık sistemi nedeniyle pek çok yerde çıkan kaosun benzerleri Türkiye’de yaşanmadı. Türkiye hem sağlık hizmetleri hem önleyici tedbirler hem ekonomik destekler açısından herkesin takdirle takip ettiği bir yerde  durmaktadır. Merkez Bankası rezervlerindeki hareketlilik bu dönemde verilen mücadelenin ne kadar zor ve meşakkatli olduğunun göstergesidir. Bütçedeki her kalemin 84 milyonun geleceğini güvence altına almak için kullanıldığımızdan halkımız emin olsun.”

“Gelin Türkiye’yi tarihin en kuşatıcı anayasasına kavuşturalım”

Erdoğan yeni anayasa çağrısını da tekrarladı: “Tüm samimiyetimizle yeni anayasa çağrısı yaptık. Cumhur İttifakı çatısı altında bu konuda vardığımız anlayış birliğinin ardından yeni ve sivil bir anayasayı her platformda konuşarak herkesin katkısını almak için yola çıkıyoruz. Maalesef bugüne kadar milletimizi, layık olduğu sivil bir anayasaya kavuşturamadık. Anayasa için kendi hazırlık çalışmalarımıza başladık. Korku ve önyargılarla hareket edersek ne tarih ne de millet bizi affeder. Siyasi yelpazedeki tüm partiler başta olmak üzere bu konuda söyleyecek sözü olan herkesi yapıcı bir anlayışla yer almaya davet ediyoruz. Gelin Türkiye’yi tarihin en kuşatıcı anayasasına kavuşturalım.”

“Kamu harcamalarında israfa tahammülümüz yok”

Erdoğan, mart ayında hayata geçirilmesi planlanan reform adımlarının da önümüzdeki haftayla birlikte başlayacağını belirterek, “Önümüzdeki hafta açıklayacağımız reformları kararlılıkla uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu reformların devamı da gelecek. Türkiye salgın sonrası dönemin dünyada yükselen yıldızı olacaktır. Reform politikalarımızda kapsamlı kamu maliyesi politikalarına da yer veriyoruz. Kamu harcamalarında israfa tahammülümüz olmadığı için harcamaların takibine özel ehemmiyet gösteriyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.