Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Karadeniz’de: Samsun’da koronavirüs vakaları neden çok arttı?

Haber: Fırat Fıstık

Kamera & Kurgu: Sedat Elbasan

Karadeniz’de koronavirüs vakalarının neden yüksek olduğunu anlayabilmek için Karadeniz’deyiz. İlk durağımız Samsun. Uzmanlar, hem köylere yapılan ziyaretlerin hem de koronavirüsün mutasyona uğramış varyantının Samsun’daki sayıları artırdığını düşünüyor. Samsunlular’ın çoğu tedirgin, neredeyse tamamı ise kalabalık yapılan parti kongrelerinden şikayetçi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şubat ayı başında nüfusa oranla en fazla koronavirüs vaka sayısının görüldüğü illeri açıklamıştı. Haftalık, 100 bin kişi başına düşen vaka sayıları sıralamasında en başta Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun yer almıştı.

Koca, üç gün önce (26 Şubat) bir açıklama daha yapmış, 18-25 Şubat arasında Ordu, Giresun, Tokat ve Bolu’nun yanı sıra Samsun’un da vaka sayısının en çok arttığı illerden olduğu duyurmuştu. Öyle ki Samsun’da 100 bin kişi başına düşen sayı 171,29’dan 202,94’e çıktı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın bugün (1 Mart) kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklama sırasında riskli iller paylaşıldı. Buna göre Karadeniz’de bulunan iller, “çok yüksek riskli” iller arasında yer aldı. Resmi verilerin paylaşılmasının ve açıklamaların ardından Karadeniz’deki vaka artışlarının sebebini anlayabilmek için soluğu Samsun’da aldık.

Karadeniz’deki vaka artışlarını anlamlandırabilmek ve insanları dinleyebilmek için tüm hafta boyunca sırasıyla Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’ye giderek hem uzmanlarla hem de halkla konuşacağız. 

Samsun Tabip Odası Başkanı Funda Neslihan Furtun, Karadeniz’deki artışta, İngiliz varyantının fazla tespit edilmesinin, akraba, köy, taziye, düğün ziyaretlerinin ve asker uğurlamalarının etkili olabileceğini söyledi. Öyle ki özellikle Samsun’daki İngiliz koronavirüs varyantlı virüsün, toplam koronavirüs vakalarının yüzde 50’sinden fazlası olduğu da iddia edilmişti. Uzmanlar bu varyantın yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirtiyor.

Karadeniz illerinde yaşayanlar, yazları yaylaya çıktıkları gibi kışları da köylere dönmeyi tercih ediyor. Tüm Karadeniz sahil hattı, şehirlerin yanındaki köyler, kasabalarla dolu ve bu köyler, kasabalar birbirine oldukça yakın. 

Bunun yanı sıra virüsü ciddiye almayanlar ve kalabalığa çıkmaktan çekinmeyenler de var. Örnek vermek gerekirse, Samsun’un merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nın yanındaki Gazi ve Mecidiye caddeleri öğle saatlerinde oldukça dolu.

Kongrelere tepki

Eski Samsun Tabip Odası Başkanı, halk sağlığı uzmanı Dr. Murat Erkan ise başından beri net rakamların kendileriyle paylaşılmadığını, ne kadar test yapıldığını bilmediklerini söyledi. Bu bilinmezlik de yerel olarak önlem almayı engelleyen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. 

Samsun son 31 Mart yerel seçimlerinde AKP adayı Mustafa Demir’in yüzde 48 ile belediye başkanı olduğu, sürekli olarak AKP’nin kazandığı bir yer. Buna rağmen sokakta konuştuğumuz insanların neredeyse tamamı, AKP’nin son dönemde yaptığı kalabalık kongrelerden şikayetçi. Özellikle Hatay’da ortaya çıkan görüntüler, AKP’li seçmenleri fazlasıyla rahatsız ediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.