Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Karadeniz’de – Koronavirüs vaka sayılarının nüfusa göre en yüksek olduğu il Ordu: “Yengemin 30 kişilik cenazesine gidemedim ama onlar kongrelerde toplanıyorlar”

Haber: Fırat Fıstık

Kamera & kurgu: Sedat Elbasan

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı sayılara göre Ordu, haftalık yayınlanan her 100 bin kişide 307,76 ile en çok vaka görülen il. Medyascope olarak Karadeniz turumuzun ikinci bölümünde Ordulular’ı dinledik, vaka artışının nedenlerini anlamaya çalıştık.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (1 Mart) kabine toplantısının ardından kısmi normalleşme kapsamında gevşetilen tedbirleri duyurmuştu. Bu açıklamayla birlikte Türkiye’deki tüm iller, risk seviyelerine göre sınıflandırıldı. Dört gruba ayrılan iller arasında “çok riskli” olarak 17 il yer aldı. Çok riskli sayılan 17 ilin sekizi Karadeniz Bölgesi’nde ve bu riskli illerin birincisi Ordu.

Sabah saatlerinde Ordu’ya varır varmaz soluğu Ünye’deki Çakırtepe Hastanesi’nde aldık. Burada görüştüğümüz Ordu Tabip Odası Başkanı Ali Coşkun, Ordu’nun en fazla vakaya sahip il olduğu iddiasının doğru olmayabileceğini söyledi. Coşkun’a göre bunun nedeni yapılan test sayılarının açıklanmaması ve sadece vaka sayıları üzerinden bir karşılaştırma yapılması. Coşkun, “Ne kadar test yapılırsa o kadar vaka çıkar. Mesela Trabzon. Geçen hafta Trabzon birinciydi, sonra en fazla vaka sayısında düşüş yaşayan il oldu. Nasıl oluyor bu?” diye sordu.

Yasaklar neler?

Çok riskli iller arasında bulunduğu için Ordu’da da restoranlar, kafeler, yüzme salonları, halı sahalar açılmadı. Nikah salonlarında 50 kişiye kadar bir saat tören yapılabilecek. Liselerde sadece yüz yüze sınavlar yapılacak, genel kurullar yasak olacak.

Bu yasaklar dışında Ordu Valiliği, şehre özel bazı tedbirler aldı. Bu tedbirler kapsamında evlerin ortak alanlarını birlikte kullanmak yasak, cenaze namazları 30 kişiyle sınırlı, çiftçi kayıt belgesi olsa dahi hayvancılık faaliyetleri haricinde köy ve yaylalara çıkılmasına izin yok. 

Ordu’nun en işlek caddeleri ve pazar yerlerine ise Hayat Eve Sığar (HES) koduyla giriliyor. Ulaşmak istediğimiz Ordu İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu’nun ise koronavirüs testi pozitif çıktı ve bu sebeple izne ayrıldı. 

Bulancak’taki cenaze töreni

Ordulular’ın bazıları tedbirlerin artırılması gerektiğini ve tam kapanma yapılması gerektiğini söylerken bir kısmı da tedbirlerin daha fazla gevşetilmesi gerektiğini düşünüyor. Örneğin, ocak ayında Karadeniz Bölgesi’nin tanınan din eğitim görevlilerinden Nuri Genç’in cenazesi sırasında binlerce kişi Ordu ile Giresun arasında bulunan Bulancak’taki törende toplanmıştı. Konuştuğumuz çoğu insan, özellikle köylerde yaşayanlar, bu cenazeden sonra vaka sayılarının ciddi bir şekilde arttığını, parti kongrelerinin de bu artışı etkilediğini söylüyor.

Restoran sahipleri ve esnaf, Ordu’nun bir an önce çok riskli şehirler arasından çıkmasını beklerken 65 yaş üstü vatandaşlar sokağa çıkabilecekleri vakitlerin daha fazla olmasını talep ediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.