Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Mutant virüslerin gittikçe daha yaygın görülmesi ve bulaştırıcılığının artması ihtimal dahilinde”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 1 Mart 2021 tarihi itibariyle salgınla mücadelede yeni bir döneme geçildiği vurgulanırken “kontrollü normalleşme süreci” hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

“Kısıtlamaların hafifletilmesi tedbirlerde gevşeme anlamına gelmiyor”

“1 Mart itibarı ile salgının kontrolünde yeni bir aşamaya geçtik. Sayın Cumhurbaşkanımızın Kabine toplantısının akabinde açıkladığı esaslar temelinde iller kendi risk seviyelerini dikkate alarak kapsamı değişen tedbirlerle mücadeleye devam edecekler. Düşük riskli illerimizde kısıtlamaların hafifletilmesi ile artacak olan sosyal hareketliliğin tedbirlerde gevşeme anlamına gelmediğini, gelmemesi gerektiğini tekraren hatırlatmakta fayda görüyoruz. “

“Mutant virüslerin gittikçe daha yaygın görülmesi ve bulaştırıcılığının artması da ihtimal dahilinde”

Virüsün yakın zamanda insanların hayatından çıkacağının belirtildiği açıklamada mutant virüslerin daha yaygın şekilde görülmeye başlanabileceği de ifade edildi: “Virüs hayatımızdan çıkmış değil. Ancak çıkacağı günler yakın. Mutant virüslerin gittikçe daha yaygın görülmesi ve bulaştırıcılığının artması da ihtimal dahilinde. Bununla beraber tedbirler mutasyon için de geçerli ve etkili. Yüksek vaka sayılarımız hala, hayatımızı olağan akışına kavuşturma umudumuzun önünde bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Ancak kontrol elimizde ve tedbirlere uyarak normalleşebiliriz.”

“Risk haritası 15 günde bir yayınlanacak”

Bakan Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dört farklı renk ile illerin kategoriye ayrıldığı risk haritasının iki haftada bir yayınlanacağını da duyurdu: “Her bir ferdimiz, kırmızı, turuncu ve sarı renkleri maviye dönüştürmek ve mavide tutmak için bir an bile olsa hassasiyetini kaybetmemelidir. 7 günlük vaka görülme sıklığını il bazında yayınlamaya haftalık olarak devam edeceğiz, risk haritası da 15 günde bir yayınlanacak. Kontrollü olarak normalleşme dönemi fiilen başladı. Bunun konforunu yaşarken tedbiri elden bırakmayalım.”

“Aşının etkililiği yüzde 83,5 olarak hesaplanmıştır. Aşının etkisini hissetmeye başladık”

Fahrettin Koca, Çinli Sinovac ilaç firması tarafından üretilen, Türkiye’de klinik çalışmaları yapılan ve şu an uygulanmakta olan inaktif koronavirüs aşısının faz 3 sonuçlarını da duyurdu. Aşının etkililiğinin yüzde 83,5 olduğu duyurulurken hastaneye yatışları ise yüzde 100 oranında önlediği açıklandı: “Kullandığımız inaktif aşının ülkemizde 10 bin kişiyi aşkın kişi üzerinde yapılan Faz 3 çalışma sonuçları açıklandı. Bu çalışmada PCR ile doğrulanmış COVID 19 vakaları ile aşının etkililiği %83,5 olarak hesaplanmıştır. Hastanede yatışı engelleme oranı ise %100 olarak bulunmuştur. Bilim insanlarımızı gösterdikleri titiz ve hassas çalışmalar sebebiyle tebrik ediyorum. Aşının etkisini hissetmeye başladık. Aşılama programının hastane yükümüzün sabit seyri ve hastalığın şiddetinin azalması hususunda hissedilir bir etkisi olduğunu memnuniyetle izliyoruz.”

“Aşı stratejimiz ve tercihlerimizle küresel düzeyde süreci en başarılı şekilde yürüten ülkeler arasındayız”

Bakan Koca, Türkiye’nin aşı stratejisi açısından en başarılı ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Aşı temin sürecine paralel olarak vatandaşlarımızın aşılanmaları programlı şekilde devam edecektir. Aşı stratejimiz ve tercihlerimizle küresel düzeyde süreci en başarılı şekilde yürüten ülkeler arasındayız. Virüsle mücadelemizde vatandaşlarımızın desteği ve ilgisi sayesinde yaşadığımız bu olumlu seyri elbirliğiyle koruyacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.