Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SpaceX’in Mars’a göndermeyi planladığı uzay aracı Starship, deneme uçuşu sonrası patladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli uzay ve havacılık şirketi SpaceX’in, Mars’a göndermeyi planladığı yeni nesil uzay aracı Starship, ilk kez uçuş denemesini yaptı fakat araç yere indikten dakikalar sonra patladı.

SpaceX’in Mars yolculuğunda kullanılmak üzere tasarladığı roket prototipi SN10 “yüksek irtifa test uçuşu” için fırlatıldı. Kalkıştan altı dakika 20 saniye sonra yere başarıyla inen prototip, bir süre sonra motor bölümünde görülen alevlerin büyümesi sonucunda büyük bir gürültü ile patladı. 

https://twitter.com/narsocial/status/1367272475290185729?s=20

Şirketin kurucusu ve CEO’su Elon Musk’un, Mars’a aynı anda onlarca kişi göndermek ve 100 ton kargo taşımak için geliştirdiği Starship’in öncül iki modeli (SN8 ve SN9) de başarısız olmuştu. SN10 da yere indikten yaklaşık 7 dakika sonra patladı.

ABD’nin Teksas eyaletinin Meksika sınırı yakınındaki deneme platformunda düzenlenen uçuş sonrası meydana gelen patlamanın, yakıt tankında oluşan bir sızıntıdan kaynaklandığı bildirildi. Ancak roketin manevraları başarıyla sonuçlanması ve makul derecede yumuşak bir iniş yapması, önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirildi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.