Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla Sandras Dağı’ndaki maden sahası genişletilmek isteniyor – Medyascope Sandras Dağı’nda: “Suyumuzu, oksijenimizi sağlayan dağımız, madenciler tarafından talan ediliyor”

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ndeki Sandras Dağı ve çevresinde maden şirketleri faaliyet sahalarını genişletmek istiyor. Maden şirketlerinin faaliyete geçmesi ve sahanın genişletilmesi halinde bölgede 33 bin ağaç kesilecek ve 11 ton patlayıcı kullanılacak. 

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’nde 2 bin 294 metre yüksekliğindeki Sandras Dağı, 1995’de 1. derece sit alanı ilan edilmesine rağmen bölge için 12 adet arama ve işletme maden ruhsatı bulunuyor.

Çevreciler, yöre halkı ve bölgenin muhalefet partilerine mensup milletvekilleri Sandras Dağı’ndaki maden arama sahasının genişletilmesine yönelik girişimlere tepki gösteriyor. 

Medyascope olarak Sandras Dağı eteklerinde bulunan Yayla köyüne giderek, yöre halkıyla konuştuk. 

Yayla Köyü sakinlerinden emekli öğretmen Mehmet Ali Ecet, son dönemde maden şirketleriyle başlarının dertte olduğunu söyledi. 

Sularını, oksijenlerini sağlayan Sandras Dağı’nın madenciler tarafından talan edilmeye çalışıldığını belirten Ecet, “Dağları talan ederek, yeşil örtüyü yok edecekler. Suyumuzu, oksijenimizi sağlayan dağımız, madenciler tarafından talan ediliyor. Yazları yaylasına çıktığımız, suyunu içtiğimiz bu dağlara sahip çıkmak zorundayız” dedi. 

Medyascope‘a konuşan Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Semra Gönenç, “Madenler çalışmaya başlarsa, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgesinde bulunan bütün su kaynaklarını yok edecektir. Köylünün tarım yapacak suyu kalmayacaktır” dedi. 

Ağaçların kesilmesinin ekolojik felakete yol açacağını belirten Gönenç, “Erozyon artacak, Köyceğiz Gölü’ne gelen topraklar gölün dengesini bozacaktır” diye konuştu.

Gönenç, dernek olarak taleplerinin Sandras Dağı’nın koruma altına alınması olduğunu söyledi.

Eski Yayla Köyü Muhtarı Hasan Güngör de Sandras Dağı’nda madene karşı olduğunu belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.