Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’da askeri darbe sonrası protestolarda ölenlerin sayısı 149’a yükseldi

Myanmar’da ordunun 1 Şubat’ta yaptığı darbe sırasında ve darbeyi takip eden protestolarda öldürülen 149 kişi için yüzlerce kişi ülkenin en büyük kenti olan Yangon’da toplanarak toplu cenaze töreni gerçekleştirdi.

Bir Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları yetkilisi, 1 Şubat darbesinden bu yana beşi gözaltındayken olmak üzere en az 149 kişinin öldüğünü söyledi. Dün ise (16 Mart), Myanmar halkı Yangon’da bir araya geldi ve güvenlik güçleri tarafından öldürülen düzinelerce kişi için toplu cenaze törenleri düzenlendi.

Ordunun yönetimi ele geçirmesinden bu yana geçen altı haftanın en kanlı günü olan geçtiğimiz pazar günü (14 Mart) 74 protestocu öldürülmüştü. Pazartesi günü de (15 Mart) 20 kişinin öldürülmesini takiben dün Yangon’da kitlesel cenaze törenleri düzenlendi. Yüzlerce yaslı kişi, öldürülenlere veda etmek için farklı ilçelerde toplandı.

Dünkü toplu cenaze töreninde ayrıca, pazar günü Yangon’da öldürülen tıp öğrencisi Khant Nyar Hein’e de veda edildi. Hein’e veda etmek için yüzlerce kişinin sokağa inişinin Facebook’ta paylaşılan bir videosunda, öğrencinin annesinin “Oğlum yerine beni öldürün çünkü artık dayanamıyorum” dediği duyuldu.

Yas tutanlar, “Devrimimiz galip gelmeli” sloganı attı

Toplu cenaze törenine katılan bazı aileler medyaya, güvenlik güçlerinin sevdiklerinin cenazelerini kendilerine vermediğini söyledi. Aileler, kaybettikleri kişilerin cenazeler ellerinde olmasa da toplu cenaze törenine katıldı.

Pazar günkü ölümlerin çoğu, Yangon’daki yoksul Hlaing Tharyar ilçesinde, çoğunlukla Çin’e ait fabrikaların bulunduğu bir giysi üretim bölgesinde meydana geldi. Fabrikaların çoğu yerle bir edildi. Kasabadan kaçan sakinler yoğun trafik oluşturdu.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.