Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımı neden durduruluyor? İmmünolog Dr. Korcan Ayata ile söyleşi: “Çoğu ülkede henüz aşı bile yapılmamışken bu kararların politik olduğunu düşünüyorum”

Koronavirüse karşı geliştirilen ilk iki aşıdan biri olan Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımı, kanda pıhtılaşma yaratıp derin damar tıkanıklığı ve akciğer embolisi gibi hastalıkların riskini artırıyor olabileceği kuşkusu ile Avrupa Birliği’nde (AB) birden fazla ülkede geçici olarak durduruldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Oxford-AstraZeneca aşılarını geçici olarak durdurma kararı alan AB ülkelerine çağrıda bulunarak, aşılamaya devam etmelerini isterken Dünya Sağlık Örgütü, aşı ile kanda pıhtılaşma riski arasında bir bağlantı bulunmadığını açıkladı. Salı günü (16 Mart) Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa İlaç Ajansı konuyla ilgili son verileri değerlendirmek için bir araya geldi.

Almanya Sağlık Bakanlığı 15 Mart Pazartesi günü aşının uygulanmasını geçici olarak askıya aldığını duyurdu. Bakanlık, Avrupa İlaç Ajansı’nın da yeni bulgularının gözden geçirilerek aşı için verilen acil kullanım onayının tekrar değerlendirileceğini açıkladı.

Almanya’nın ardından Fransa, İspanya ve İtalya da aşının kullanımını askıya aldı. İtalya’da bir kişinin aşı olduktan sonra hayatını kaybetmesi nedeniyle Piyemonte bölgesinde bir soruşturma açıldı ve savcılık 400 bin doz aşıya el konulmasına karar verdi.

AstraZeneca şirketi ise AB ve Birleşik Krallık’ta 17 milyon kişiye bu aşının yapıldığını ve söz konusu yan etkilerin 40’tan az kişide görüldüğünü söylüyor.

Hangi ülkeler aşının kullanımını askıya aldı?

Aralarında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Norveç, İzlanda, Danimarka, Hollanda, Bulgaristan, Tayland ve İrlanda’nın bulunduğu bir dizi ülke, aşının uygulanmasını geçici bir süreyle askıya aldı. İtalya, Avusturya, Estonya, Letonya, Lüksemburg ve Litvanya’da da aşının 17 ülkeye dağıtılan 1 milyon dozluk bir kısmının uygulanması askıya alındı. Fakat İngiltere dahil birçok ülkede AstraZeneca aşılaması devam ediyor ve İngiltere hükümeti aşının güvenli olduğunu söyleyerek halkı aşı olmaya çağırıyor. Avustralya’da ise Başbakan Scott Morrison ve Sağlık Bakanı Brendan Murphy, aşılamanın durdurulmayacağını, aşının söz konusu sorunlara yol açtığına dair kanıt bulunmadığını söyledi.

DSÖ de aşılamayı durdurmayı gerektiren bir veri bulunmadığını ve aşılamaya devam edilmesinin hayati önem taşıdığını söylüyor.

AstaZeneca aşısı tehlikeli mi?

İsviçre-Basel Üniversite Hastanesi’nin Bio-Tıp bölümünde mukozal immünoloji üzerine çalışan Dr. Korcan Ayata, Medyascope’a yaptığı AstraZeneca aşısı ile ilgili değerlendirmesinde, “Şu ana kadar 37 adet pıhtı oluşma vakası ve pıhtının beyine ulaşması vakası yaşandı. Bu duruma 500 binde 1 oranı veriyoruz. Çoğu ülkede henüz aşı bile yapılmamışken bu yasaklama kararlarının politik olduğunu düşünüyorum” dedi.

Korcan Ayata ile yaptığımız değerlendirmenin tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.