Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’dan Gezi Parkı’nın Sultan Beyazıt Han-ı Veli Hazretleri Vakfı’na devriyle ilgili açıklama: “’Bu vakıf yok’ diye bir şey yok, 600 yıllık vakıf”

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Gezi Parkı’nın Sultan Beyazıt Han-ı Veli Hazretleri Vakfı’na devredilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Ersoy, “Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) cumhuriyet öncesi kurulan, bugün yöneticileri hayatta olmayan 59 bin mazbut vakfı temsil etmektedir. ‘Bu vakıf yok’ diye bir şey yok. 600 yıllık bir vakıf” dedi.

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, İstanbul Taksim’de bulunan Gezi Parkı’nın Sultan Beyazıt Han-ı Veli Hazretleri Vakfı’na devredilmesine ilişkin bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Ersoy, “Kamuoyunda yanlış ve resmiyete dayanmayan iddialarla kafaların karıştırıldığı bir süreci yaşıyoruz. 2008‘de çıkan yasayla Türkiye genelinde vakıflara rücu eden eser yapı ve arazilerle ilgili detaylı bilgilendirmeyi düşündük. VGM, cumhuriyet öncesi kurulan, bugün yöneticileri hayatta olmayan 59 bin mazbut vakfı temsil etmektedir. Bu vakıfların günümüzde yaşatılmasını sağlayarak kuruluşunda kurucuları tarafından belirlenen, hayır amaçlarına uygun hizmetler yapmaktadır. Yine VGM mazbut vakıflara ait binlerce eseri gelecek kuşaklara intikal ettirebilmesi, hayır amaçlarının gerçekleştirilmesi, akarlarının etkin şekilde değerlendirilmesi için çalışmaktadır” dedi.

Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesini örnek gösterdi ve “Türkiye’de 59 bin mazbut vakfı yönetiyoruz” diyen Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu vakfın mülkiyetinde olduğu, gerek Osmanlı kayıtlarında gerekse Osmanlı vakıf sistemi içerisinde, kayıtları var. ‘Yok’ diye bir şey yok. Fakat arkadaşların siyasi hareket ettiğini bildiğim için siyasilere cevabı siyasiler verecektir. Ben sadece şunu söyleyeyim, bu bir mazbut vakıftır. VGM tarafından yönetilmektedir. 600 yıllık bir vakıftır. Bu yapılan çalışmaları da esefle kınıyorum. Halkımızı doğru bilgilendirme konusunda da ben sorumluluğumuzun idraki içindeyim ve bu kurumumuzu da kimseye ezdirmek düşüncesinde değilim. Kurumu savunmak durumundayım. Yapılan her konuda teenniyle hareket ediyoruz. Günlük cevaplar vermiyoruz. Ayrıca zaruri ahlak ilkesine uyuyoruz ve müktesebatı olmayan insanların açıklamalarını da kale almıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.