Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 27 Mayıs 1995’ten beri İstanbul-Taksim’deki Galatasaray Lisesi önünde her hafta oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları, 700. hafta buluşmasında polis engeliyle karşılaşmış ve 46 kişi gözaltına alınmıştı. Müdahale sırasında gözaltına alınan 46 kayıp yakını, hak savunucusu ve destekçisine açılan davanın ilk duruşması yarın (25 Mart 2021) yapılacak.
Sanıklara “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasının yöneltildiği davanın duruşması 14.20’de İstanbul Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.
Cumartesi Anneleri ve hak savuncuları, duruşma öncesi saat 13.00’de adliye önünde buluşacak.
700. hafta buluşmamıza yapılan polis saldırısında gözaltına alınan 46 kayıp yakını, hak savunucusu ve destekçimize barışçıl toplantı ve gösteri özgürlüğünü kullandığı için dava açıldı
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) March 23, 2021
İlk duruşma: 25 Mart Perşembe
Saat: 13
Yer: Çağlayan Adliyesi #GalatasarayMeydanıHepimizin pic.twitter.com/ruEsjPOEzl
Cumartesi Anneleri duruşma öncesi sosyal medya hesaplarından #GalatasarayMeydanıHepimizin etiketiyle davaya çağrı yaptı. Kayıp yakınları ve insan hakları savunucularına oyuncu Sevinç Erbulak ve yazar Ahmet Ümit de destek verdi. Cumartesi Anneleri’nin 26 yıldır yaptığı eylemin meşru olduğunu söyleyen Erbulak, “‘Beni Bul Anne!’ demek suç değildir, Evladını aramak suç değildir. Lütfen karanfillerinin sessiz çığlığına siz de ses verin” dedi.
Sevinç Erbulak: "'Beni Bul Anne!' demek suç değildir. Evladını aramak suç değildir. Lütfen karanfillerinin sessiz çığlığına siz de sesinizi verin." #GalatasarayMeydanıHepimizin pic.twitter.com/1GNGamqnn6
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) March 23, 2021
Yazar Ahmet Ümit de “Yıllardır Galatasaray Meydanı’nda toplanıp, ‘Çocuklarımıza ne oldu?’ diyorlardı. Ama artık diyemeyecekler, çünkü onlara Galatasaray Meydanı yasaklandı. Onlar, çocuklarının akıbetini sordukları için suçlu sayılıyorlar. Bu yanlıştır. Protesto ediyorum” dedi.
Ahmet Ümit: "Yıllardır, Galatasaray Meydanı'nda toplanıp, 'Çocuklarımıza ne oldu?' diyorlardı. Ama artık diyemeyecekler, çünkü onlara Galatasaray Meydanı yasaklandı. Onlar, çocuklarının akıbetlerini sordukları için suçlu sayılıyorlar. Bu yanlıştır."#GalatasarayMeydanıHepimizin pic.twitter.com/bkoeHqRJcu
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) March 23, 2021
Gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan babası Hüseyin Taşkaya‘yı arayan Serpil Taşkaya, dava için şu sözlerle çağrı yaptı: “Bu davada yargılanan, kayıpların çocuklarının hikayelerinin başladığı yer olan Galatasaray’dır.”
Serpil Taşkaya’ya kulak verin: “Bu davada yargılanan, kayıp çocuklarının hikayelerinin başladığı yer olan Galatasaray’dır.”
25 Mart Perşembe, saat 13’te Çağlayan’dayız#GalatasarayMeydanıHepimizin pic.twitter.com/s8mlx0bWkH— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) March 23, 2021Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
700 kez bir araya gelmişlerdi
“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle 27 Mayıs 1995’ten beri her cumartesi Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen kayıp yakınları, 25 Ağustos 2018’de 700. kez buluşmak istedi ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla eylemlerine polis müdahale etti. Kayıp yakınları, hak savunucuları ve destekçilerin de aralarında olduğu 46 kişi darp edilerek gözaltına alındı, aynı gün serbest bırakıldı. O günden itibaren Galatasaray Meydanı’nda toplanmaları engelleniyor. Cumartesi Anneleri 700. haftada karşılaştıkları engelin ardından İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin önünde açıklamalarını yapıyor ve “Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” diyor.
Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nca iddianame hazırlandı. İddianamede 699 haftadır yapılan eylem “izinsiz” olarak tanımlandı. Cumartesi Anneleri ve onlara destek veren hak savunucularının, “toplanmaya izin verilmeyeceği, eylemin kanunsuz olduğuna dair uyarı yapılmasına rağmen dağılmamaları üzerine gözaltına alındıkları” öne sürüldü.
700. hafta buluşmalarında gözaltına alınan 46 kişi hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32/1. maddesince altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi.