Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: AB diğer ülkelere yapılan aşı ihracatını altı haftalığına durdurmaya hazırlanıyor, Almanya’dan Paskalya tatili önlemlerini geri çekme kararı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paskalya döneminde önlemleri artırma kararının geri çekildiğini açıkladı. Hong Kong, yanlış kapaklamayla gelen Pfizer-BioNTech aşılarının kullanımını durdurma kararı aldı. Trump’a da uygulanan “antikor kokteyli” tedavisinden olumlu sonuçlar geliyor. Avrupa Birliği (AB) diğer ülkelere aşı ihracatını altı haftalığına durduruyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Almanya, Paskalya tatiline yönelik “önlemleri sertleştirme” kararını geri çekti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaklaşan Paskalya dönemi boyunca ülkedeki kamusal yaşamı durdurmak için sertleştirilecek önlemleri bir “hata” olarak nitelendirerek kararın geri çekildiğini açıkladı.

Merkel’in pazartesi günü (22 Mart) eyalet başkanlarıyla yaptığı “koronavirüs zirvesinde” alınan kararlar neticesinde, ülkede 18 Nisan’a kadar sürecek mevcut tedbirlerin uzatılmasına ve 1-5 Nisan tarihleri arasındaki Paskalya dönemi için daha kapsamlı önlemler getirilmesine karar verilmişti. Buna göre beş günlük Paskalya tatilinde ülkedeki tüm mağaza, dükkan ve restoranların kapalı kalması ve kamusal alandaki bütün toplanmaların yasaklanması kararlaştırılmıştı.

Özellikle Paskalya için alınan karara gelen yoğun eleştiriler sonrasında bugün (24 Mart) eyalet başbakanlarıyla bir toplantı daha düzenleyen Merkel, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Paskalya önlemlerinin bir hata olduğunu söyledi.

Kararın vatandaşları korumak için iyi niyetle alındığını ancak Paskalya’ya kısa bir süre kalması sebebiyle önlemlerin uygulanmasının bir hayli zor olacağına kanaat getirdiklerini belirten Merkel, “Bu karar bir hataydı. Eğer ortada bir hata varsa bunun dile getirilmesi ve düzeltilmesi gerek. Bu hatadan ve kamuoyunda oluşan belirsizlikten dolayı tüm vatandaşlardan özür diliyorum. Bu benim hatam” diye konuştu.

Hong Kong, yanlış kapaklamayla gelen Pfizer-BioNTech aşılarının kullanımını durdurma kararı aldı

Hong Kong,  Pfizer-BioNTech ortaklığıyla üretilen aşıların kullanımının, ülkeye gelen 585 bin dozluk bir partideki aşı şişesi kapaklarının kusurlu olduğu gerekçesiyle askıya alındığı duyuruldu.

Hong Kong hükümeti, tedarik edilen Pfizer-BioNTech aşılarının “hasta sağlığını tehlikeye attığına” dair bir bulgu olmadığını ancak aşıları dağıtıma çıkaran Çin firması Fosun Pharma’dan gelen uyarı üzerine tedbir amacıyla aşıların kullanımını askıya aldıklarını açıkladı. 

Bu durumda, ülkenin yaklaşık yedi milyon doz Pfizer-BioNTech aşısı sipariş ettiği düşünüldüğünde, aşılama programının sekteye uğrayabileceğinden endişe ediliyor.

Ülkede acil kullanım onayı alan diğer aşı ise Türkiye’de de kullanılan ve Çin merkezli Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısı.

Hong Kong hükümetin, bugün Çinli distribütör Fosun Pharma ile bir acil durum toplantısı yapması bekleniyor.

Trump’a da uygulanan “antikor kokteyli” tedavisinden olumlu sonuçlar geliyor

ABD’li ilaç şirketi Regeneron Pharmaceuticals tarafından üretilen “antikor kokteyli” tedavisinin klinik denemelerinden elde edilen sonuca göre, antikor kokteyli tedavisi, hastaneye yatma oranını ve virüs kaynaklı ölüm oranını yüzde 70’e kadar düşürüyor. 

Sonuçlar, bağışıklık sisteminin virüsle mücadelede doğal olarak ürettiği antikorları taklit etmesi amaçlanan antikor kokteylinin, enfekte olmuş hastalara erken dönemde verildiği taktirde hastaların virüsün kötü sonuçlardan kaçınmasına yardımcı olabileceğine dair somut kanıtlar taşıyor.

Şu anda ABD genelindeki tüm hastanelerde uygulanan üç tedavi yönteminden biri olan antikor kokteyli tedavisi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın virüse yakalanmasından sonra Trump’a da uygulanmıştı.

Avrupa Birliği diğer ülkelere aşı ihracatını altı haftalığına durduruyor

Avrupa Birliği, (AB) birlik sınırları içindeki aşı tedariki sorununu hafifletmek için İngiltere’ye ve diğer ülkelere yapılan aşı ihracatını ciddi şekilde azaltacak “yeni acil durum kuralları taslağını” hazırladı.

Buna göre AB, birlik ülkeleri içinde üretilen aşıların dağıtımını önümüzdeki altı hafta boyunca sınırlandıracak. Yeni acil durum kurallarını içeren taslak, birlik içinde yaşanan aşı tedariki sıkıntısı ve salgının üçüncü dalgasıyla mücadele etmek açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.. 

Bugün (24 Mart) kamuoyuna açıklanacak olan yeni kuralları inceleyen New York Times gazetesine göre, yeni kurallar, AB içinde aşı üreten firmaların aşıları ihraç etmesini zorlaştıracak bir takım ağır koşulları içinde barındırıyor.

Brezilya’da bir günde üç binden fazla kişi hayatını kaybetti

Reuters’in haberine göre, Brezilya’da salı günü 3 bin 251 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede rekor sayıdaki ölümler, kesintiye uğramış aşılama planın ve kontrolden çıkmış salgın denetimlerinin altını çiziyor. 

Brezilya’da salgın döneminde göreve gelen dördüncü sağlık bakanı olacakı Marcelo Queiroga ise dün (23 Mart) düzenlenen yemin töreni sonrası görevine başladı. Queiroga’nın salgınla mücadelede nasıl bir yol izleyeceği henüz bilinmiyor. 

Putin koronavirüs aşısı oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, salı günü ilk doz koronavirüs aşısı uygulandı. Putin’in sözcüsü, Rus medyasına verdiği demeçte, Putin’e ülkede geliştirilen aşılardan birinin uygulandığını belirtti ancak aşının ismini vermedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Putin’in kendini iyi hissettiğini ve çarşamba günü görevinin başına döneceğini söyledi.

Daha önce Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısını “dünyanın en iyi aşılarından biri” olarak tanımlayan Putin, en geç aşılanan dünya liderlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.